| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: Sola

piątek, 11 kwietnia 2008

      Miałam dzisiaj ochotę na rybę przyrządzoną trochę inaczej niż zwykle - nie smażoną , a zapiekaną . Do piekarnika powędrowała sola , a towarzyszyły jej plasterki pieczarek i starty żółty ser - bardzo smaczne towarzystwo :) 

 

pieczona ryba

 

Składniki :

  • 2 filety z soli
  • 15-20 dag. pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 spora cebula
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • sok z cytryny
  • żółty ser starty na grubej tarce
  • pieprz , sól , curry , słodka papryka
  • masło do wysmarowania naczynia

 

          Żaroodporne naczynie wysmarować masłem . Ułożyć w nim filety uprzednio skropione sokiem z cytryny . Dobrze je posolić , oprószyć pieprzem i curry , posypać drobno pokrojonym czosnkiem .  

 

przed pieczeniem

   Tak przygotowaną rybę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i zapiekać przez około 15-20 minut . 

     W tym czasie obrać pieczarki , pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni dodając łyżkę masła . Pod koniec smażenia dodać i podsmażyć pokrojoną w ćwierćplasterki cebulę  . Doprawić solą i pieprzem do smaku .

    Na upieczonych filetach rozprowadzić śmietanę ( lub jogurt ) , na tej warstwie rozłożyć usmażone pieczarki , posypać startym żółtym serem i papryką . Tak przygotowaną rybę wstawić z powrotem do piekarnika i zapiekać do momentu roztopienia się sera .

 

podpieczona ryba

pod serową kołderką

 

Efekt końcowy :

 

ryba