| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: ogórek

wtorek, 18 sierpnia 2015

Bardzo smaczna i prosta wersja sałatki Coleslaw. Polecam od razu przygotować podwójną porcję, bo szybko znika :) W oryginalnym przepisie do sałatki dodawane były listki bazylii - ja je pominęłam, bo nie wszyscy moi domownicy lubią jej zapach.

przepis - Kwestia Smaku

 

coleslaw z młodej kapusty

 

Składniki :

sałatka :

  • ćwierć główki młodej kapusty
  • pół ogórka szklarniowego lub 1-2 gruntowe
  • 2 małe cebulki dymki ze szczypiorkiem
  • sól

sos :

  • 3 łyżeczki majonezu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka octu ryżowego (użyłam białego octu winnego)
  • 2 łyżeczki ziarnistej musztardy francuskiej
  • 1,5 łyżeczki płynnego miodu lub syropu z agawy

opcjonalnie :

  • 1 łyżka posiekanych i uprażonych orzechów włoskich lub ziaren słonecznika (nie dodawałam)

 

Kapustę opłukać, osuszyć. Pokroić drobno w cienkie paseczki. Doprawić solą. Składniki sosu wymieszać i połączyć z kapustą.

Ogórka obrać i pokroić w półplasterki. Dodać do kapusty. Dymkę ze szczypiorkiem cienko pokroić i również dodać do kapusty. Wymieszać. Można dodać prażone orzechy lub ziarna słonecznika.

 

 

 

piątek, 18 października 2013

Jeszcze jeden przepis na ogórki z dodatkiem curry. Polecam !

przepis gabki z forum cincin

 

ogórki z curry

 

Składniki :

  • 1,5 kg ogórków gruntowych
  • 4 cebule
  • liście selera korzeniowego
  • gorczyca

zalewa :

  • 1 litr wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki octu 10%
  • 1,5 łyżki soli
  • 3 łyżki przyprawy curry

 

Cebulę obrać i pokroić w krążki. Ogórki umyć i pokroić w ćwiartki (mniejsze wystarczy przekroić na pół).

Składniki zalewy zagotować, dodać pokrojoną cebulę, zdjąć z ognia.

Na spód każdego słoika włożyć po listku selera i kilka ziarenek gorczycy. Następnie ciasno ułożyć pokrojone ogórki. Zalać zalewą (wcześniej ją zamieszać, żeby curry podniosło się z dna). Zakręcić słoiki.

Pasteryzować przez ok.7-10 minut.

piątek, 27 września 2013

Chrupiące plasterki ogórków przyprawione aromatyczną przyprawą curry to świetny dodatek do kanapek. Polecam !

przepis znalazłam na MojeTworyPrzetwory

 

ogórki kanapkowe z curry

 

Składniki :

  • 3 kg ogórków gruntowych
  • gorczyca , ziele angielskie , czarny pieprz, liście laurowe

zalewa :

  • 5 szklanek wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu 10%
  • 2 łyżki soli
  • 3 łyżki curry
  • 1 łyżeczka kurkumy

 

Słoiki umyć i wyparzyć. Na dno każdego słoika wsypać 1 łyżeczkę gorczycy, wrzucić po 2-3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego i 3 ziarna czarnego pieprzu.

Składniki zalewy zagotować.

Ogórki umyć i pokroić wzdłuż na cienkie plasterki*. Poukładać ciasno w słoikach, "na stojąco". Zalać gorącą zalewą, zakręcić słoiki. Pasteryzować przez ok. 5-7 minut.

 

* w oryginalnym przepisie ogórki należało obrać ze skórki, ja wolę nieobrane, więc ten krok pominęłam

poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Zaskakująco smaczna jarzynka - nie spodziewałam się, że ogórki na ciepło mogą być tak dobre. Jeszcze lepiej smakują na drugi dzień - o ile coś zostanie :) Przygotowanie trwa dosłownie chwilę.

Przepis podany przez pinkink2 znalazłam w Galerii Potraw .

 

duszone ogórki

 

Składniki :

  • 500 g świeżych ogórków
  • 2 średnie pomidory
  • 1 średnia cebula
  • kilka gałązek kopru
  • 60 ml śmietanki 36% [może być też zwykła kwaśna śmietana lub jogurt naturalny]
  • sól , pieprz
  • 2-3 łyżki oleju

 

Ogórki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pomidory również pokroić w kostkę (można je wcześniej obrać ze skórki - ja tego nie robiłam).

W rondelku rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę. Dodać pokrojone ogórki i pomidory. Dusić przez ok.15 minut (do miękkości) - jeżeli ogórki są mało soczyste, można je podlać odrobiną wody. Pod koniec duszenia dodać drobno pokrojony koperek i wlać śmietankę. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze przez 1-2 minuty.

Podawać na gorąco jako dodatek do obiadu.

Tak przyrządzone ogórki po dodaniu kiełbasy lub mięsa mogą być samodzielnym daniem.

środa, 15 czerwca 2011

Niedawno zaproponowano mi udział w akcji polegającej na pokazaniu, że przyrządzanie sushi w warunkach domowych jest proste i przyjemne. Pomysł bardzo mi się spodobał, ponieważ od dawna miałam ochotę na spróbowanie tej japońskiej potrawy. Otrzymałam do przetestowania produkty firmy Blue Dragon - był to zestaw do sushi,zawierający wszystko, co jest niezbędne do jego przygotowania.

Razem z zestawem otrzymałam małą broszurkę z przepisami, więc postanowiłam wykonać sushi zgodnie z wytycznymi w niej zawartymi. Przygotowanie ryżu nie sprawiło mi kłopotu, zaniepokoiła mnie tylko dość duża ilość cukru w przepisie (zalewa). Zwijanie rolek również odbyło się bez problemów, użyłam do tego maty bambusowej dołączonej do zestawu. Gorzej było z konsumpcją - zapach alg był tak intensywny, że skutecznie odebrał mi apetyt. Mimo to postanowiłam spróbować choć jeden kawałek - niestety był to pierwszy, a zarazem ostatni kęs. Mocno pachnące algi plus słodkawy ryż - to zdecydowanie nie są moje smaki. 

To było dla mnie ciekawe doświadczenie kulinarne, którego raczej nie będę powtarzać.

 

sushi maki

 

Składniki ( porcja dla 5-6 osób ) :

  • 1,5 szklanki ryżu ( 375 g )
  • ogórek
  • awokado
  • 6 listków suszonych alg morskich Blue Dragon
  • pasta wasabi Blue Dragon
  • ryby ( np. wędzony łosoś, pstrąg , paluszki krabowe ) - użyłam łososia
  • imbir do sushi Blue Dragon
  • japoński sos sojowy Blue Dragon

zaprawa do ryżu :

  • 9 łyżek octu ryżowego Blue Dragon
  • 5-7 płaskich łyżek cukru - dałam 5
  • 2 płaskie łyżeczki soli

 

Ryż wypłukać w wodzie, wodę odlać. Delikatnie przemieszać. Ponownie wypłukać ryż w wodzie i wodę odlać. Jeszcze raz przemieszać. Przepłukać ryż 2 razy już bez mieszania go po odlaniu wody. Zalać go wodą i odstawić na 20-30 minut. 

Odcedzić namoczony ryż na sicie, wsypać do garnka o grubym dnie [jego średnica nie powinna przekraczać średnicy palnika]. Dolać wodę - tyle samo, ile było suchego ryżu - i przykryć pokrywką. Postawić garnek z ryżem na rozgrzanym palniku, trzymać do zagotowania. Zamieszać ryż, ponownie przykryć pokrywką i przestawić na najmniejszy palnik, ustawiony na minimalne grzanie. Podgrzewać przez 15 minut bez podnoszenia pokrywki. Następnie zdjąć garnek z kuchenki, odstawić na kolejne 15 minut (nie odkrywać !) . 

Ryż przełożyć do drewnianej lub plastikowej miski, dodać zaprawę, wymieszać i odstawić do ostudzenia.

Na macie bambusowej położyć listek alg błyszczącą stroną do dołu. Na 2/3 powierzchni listka ułożyć ryż. Na środku ryżu rozsmarować wzdłuż cienką warstwę pasty wasabi, ułożyć na niej paski ogórka (o średnicy ok.5 mm), paski awokado i rybę. Zwinąć w rulon przy pomocy maty i pokroić ostrym nożem na kawałki o średnicy ok.2,5 cm.

Podawać z sosem sojowym do zamaczania oraz z marynowanym imbirem do przegryzania.

Sushi maki można jeść palcami lub pałeczkami. Ważne jest, by zjadać całe kawałki na raz.

 

sushi maki

poniedziałek, 02 maja 2011

Na Święta miałam za zadanie przygotować wiosenną sałatkę. Kupiłam wędzonego łososia i sałatę lodową, więc postanowiłam zrobić coś z ich dodatkiem. Żeby było bardziej wiosennie, dołożyłam świeżego koperku i ogórka. Żeby było kolorowo - wrzuciłam czarne oliwki i czerwoną cebulę. Wszystko połączyłam lekkim sosem.

Sałatka wyszła całkiem smaczna :) 

 

wiosenna sałatka z wędzonym łososiem

 

Składniki :

  • 250 g wędzonego łososia sałatkowego
  • 1 główka sałaty lodowej
  • 1 świeży ogórek [ długi ]
  • 3 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • 2 małe główki czerwonej cebuli
  • garść czarnych oliwek bez pestek

sos :

  • sok z połowy cytryny
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól , pieprz

 

Sałatę lodową porwać na małe kawałki. Łososia pokroić na mniejsze kawałki, ogórka obrać i pokroić w półplasterki, obraną cebulę pokroić w krążki. Oliwki przekroić na pół.

Przygotować sos : czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami.

Wszystkie składniki sałatki przełożyć do miski, zalać przygotowanym sosem i wymieszać. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny.


 
1 , 2