| < Kwiecień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: kurkuma

piątek, 27 września 2013

Chrupiące plasterki ogórków przyprawione aromatyczną przyprawą curry to świetny dodatek do kanapek. Polecam !

przepis znalazłam na MojeTworyPrzetwory

 

ogórki kanapkowe z curry

 

Składniki :

  • 3 kg ogórków gruntowych
  • gorczyca , ziele angielskie , czarny pieprz, liście laurowe

zalewa :

  • 5 szklanek wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu 10%
  • 2 łyżki soli
  • 3 łyżki curry
  • 1 łyżeczka kurkumy

 

Słoiki umyć i wyparzyć. Na dno każdego słoika wsypać 1 łyżeczkę gorczycy, wrzucić po 2-3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego i 3 ziarna czarnego pieprzu.

Składniki zalewy zagotować.

Ogórki umyć i pokroić wzdłuż na cienkie plasterki*. Poukładać ciasno w słoikach, "na stojąco". Zalać gorącą zalewą, zakręcić słoiki. Pasteryzować przez ok. 5-7 minut.

 

* w oryginalnym przepisie ogórki należało obrać ze skórki, ja wolę nieobrane, więc ten krok pominęłam