| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TRE¦CI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: pestki dyni

niedziela, 16 paĽdziernika 2016

Dzi¶ po raz kolejny obchodzimy ¦wiatowy Dzień Chleba (World Bread Day). Doł±czam do ¶więtowania z pysznym dyniowym chlebem. 

World Bread Day 2016 (October 16)

 przepis znalazłam u Ewy

 

chleb pszenno-żytni z dyni±, na zakwasie

 

Składniki (na formę o wymiarach 35x12 cm):

zaczyn :

  • 50 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 125 g m±ki pszennej (typ 650)
  • 125 g m±ki żytniej razowej
  • 250 g wody

Składniki zaczynu dokładnie wymieszać, przykryć szczelnie foli± i pozostawić na 8-12 godzin.

 

ciasto wła¶ciwe :

  • cały zaczyn
  • ok.170-180 g wody
  • 200 g gęstego dyniowego puree
  • 200 g m±ki pszennej (typ 650)
  • 170 g m±ki żytniej razowej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 40-50 g pestek dyni + 2-3 łyżki do posypania

+ masło do posmarowania formy i otręby


Wyro¶nięty zaczyn wymieszać z wod±, dodać puree dyniowe i dokładnie wymieszać - powstanie gęste, lej±ce się ciasto. Dodać m±kę pszenn± i ponownie dokładnie wymieszać (drewnian± łyżk± lub robotem, przez ok.1 minutę), następnie dodać m±kę żytni± wymieszan± z sol± oraz pestki dyni, znów wymieszać, aż składniki się poł±cz±.

Ciasto odstawić na 15 minut, następnie przełożyć do formy o wymiarach 35x12cm, posmarowanej masłem i oprószonej otrębami. Powierzchnię chleba wyrównać mokr± dłoni± i posypać pestkami dyni. Formę z ciastem przykryć szczelnie foli± i odstawić w ciepłe miejsce do wyro¶nięcia na ok.1,5-2 godziny. Ciasto powinno urosn±ć do brzegów formy.

Wyro¶nięty chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 230°C i piec przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 210°C i piec jeszcze przez ok.10-15 minut. 

Wyjęty z formy upieczony chleb postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos - jeżeli tak się nie dzieje, można go dopiec już bez formy przez kilka minut.

Upieczony chleb ostudzić na kratce. Kroić po ostudzeniu.

 

chleb pszenno-żytni z dyni±, na zakwasie

 

 

chleb pszenno-żytni z dyni±, na zakwasie

 

 

chleb pszenno-żytni z dyni±, na zakwasie

 

 

chleb pszenno-żytni z dyni±, na zakwasie