| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TRE¦CI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: m±ka pszenna

niedziela, 06 listopada 2016

Ciasto pierogowe robiłam z różnych przepisów, do niedawna moim ulubionym był ten składaj±cy się tylko z dwóch składników : m±ki i wrz±tku. Jaki¶ czas temu u Negreski natknęłam się na przepis z dodatkiem jajka i oleju. Wypróbowałam - i okazało się, że to strzał w dziesi±tkę. Ciasto jest bardzo plastyczne, ¶wietnie się wałkuje i formuje. Po ugotowaniu jest miękkie i delikatne. Po prostu ideał ! Polecam :)

przepis - Negresca

 

pierogi

 

Składniki :

  • 250 g m±ki pszennej ( u mnie typ 650)
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • pół szklanki wrz±tku (125 ml)

+ dowolny farsz - zrobiłam trochę ruskich i trochę z mięsem

 

M±kę i sól wsypać do miski, zalać wrz±tkiem, wymieszać i odstawić, by przestygła.

Do przestudzonej mieszanki dodać olej i jajko, zagnie¶ć miękkie, elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na 15 minut.

Na oprószonym m±k± blacie wałkować kawałki ciasta, wycinać kr±żki, nakładać farsz i zlepiać pierogi. Wrzucać je partiami na osolony wrz±tek, gotować 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. 

Podawać z ulubionymi dodatkami.

 

pierogi

 

 

pierogi

 

 

pierogi

 

 

 

¶roda, 07 marca 2012

Od dawna chciałam zrobić prawdziwy domowy makaron. Odstraszało mnie tylko wałkowanie twardego ciasta - trzeba w nie włożyć trochę siły, a moje nadgarstki s± niezbyt odporne na takie szaleństwa. Z pomoc± przyszła mi koleżanka, która pożyczyła mi maszynkę do makaronu (dzięki Ewciu!). Z takim pomocnikiem produkcja makaronu przebiegła bezproblemowo :)

Jest wiele przepisów na domowy makaron, ja na pocz±tek sięgnęłam do przepisu Dorotus na podstawowe ciasto makaronowe.

 

makaron domowy

 

Składniki :

  • 100 g m±ki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli

 

Składniki umie¶cić w misie miksera, dokładnie wyrobić. Jeżeli ciasto jest zbyt suche, można dodać odrobinę oliwy lub wody. Wyj±ć z misy miksera i ręcznie zagniatać przez 2 minuty. Ciasto przykryć foli± i dać mu odpocz±ć przez 20 minut.

Ciasto podzielić na czę¶ci. Pracuj±c z jedn± czę¶ci± ciasta (reszta pozostaje pod foli±), rozwałkować je, w razie potrzeby podsypuj±c minimaln± ilo¶ci± m±ki, na grubo¶ć ok.1 mm (lub grubiej, jeżeli lubicie), a następnie pokroić w paski. Można sobie ułatwić zadanie używaj±c maszynki do makaronu - wtedy wałkowanie i krojenie przebiega znacznie sprawniej. Na tym etapie można makaron wysuszyć i nieugotowany przechowywać do kilku miesięcy w szczelnym pojemniku. UWAGA : makaron powinien być bardzo dobrze wysuszony !

Przygotowany, pocięty makaron wrzucić na osolony wrz±tek i gotować przez ok. 5 minut. Odcedzić, przelać zimn± wod±.

 

Makaron zrobiłam z potrójnej porcji czyli 300 g m±ki i 3 jajek.

Większ± czę¶ć ciasta makaronowego przerobiłam na makaron nitki,

makaron nitki

który póĽniej wyl±dował w rosole.

 

domowy makaron nitki

 

A pozostał± czę¶ć pokroiłam nieco grubiej i uzyskałam tagliatelle,

tagliatelle

 

które zjedli¶my z dodatkiem pesto :)

domowe tagliatelle z pesto

niedziela, 10 paĽdziernika 2010

W anglojęzycznych przepisach często występuje self-rising flour czyli m±ka z dodatkiem ¶rodków spulchniaj±cych. Postanowiłam przygotować sobie słoiczek takiej m±ki, żeby mieć go pod ręk± w razie potrzeby. Skorzystałam z proporcji podanych przez Dorotus (patrz: komentarze). Spotkałam się też z innym składem, bez dodatku sody - za to z proszkiem i sol±.

 

self-rising flour

 

Składniki :

  • 150 g m±ki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody


Wszystkie składniki wymieszać i przesypać do słoiczka.


Inne przepisy mówi± o takich proporcjach :

  • 100 g m±ki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli


Ja wypróbowałam przepis Dorotki, bo wydał mi się lepszy. Wkrótce podam przepis, w którym można użyć m±ki self-rising :)