| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: akacja

piątek, 27 maja 2011

Zawsze chciałam spróbować kwiatów akacji w cieście naleśnikowym. W mieście nie mam dostępu do czystych, nieskażonych cywilizacją kwiatów. W mojej okolicy rośnie mnóstwo pięknych, starych akacji - niestety przy ruchliwej ulicy w środku miasta, więc pozostaje mi tylko podziwiać ich wygląd i zapach.

Z pomocą przyszła koleżanka, która zlitowała się nade mną i przyniosła mi trochę kwiatów zerwanych pod miastem. I tak udało mi się zrealizować moje kulinarne marzenie :)

Smażone akacje tak smakowały mojej córci, że na drugi dzień pytała, czy mam jeszcze te dobre kwiatki :)

 

akacja w cieście naleśnikowym

 

Składniki :

  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • kwiaty akacji
  • cukier puder do posypania
  • olej lub oliwa do smażenia

 

Kwiaty akacji włożyć do miski z zimną wodą i zostawić na godzinę. Następnie otrząsnąć z nadmiaru wody i dokładnie osuszyć na papierowym ręczniku.

Przygotować ciasto naleśnikowe miksując na gładką masę jajko, mleko i mąkę. Odstawić na pół godziny.

Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Osuszone kwiaty akacji maczać w cieście trzymając za ogonki - ciasto powinno pokryć całą kiść. Kłaść na rozgrzany olej i smażyć na niedużym ogniu, aż się zezłocą.

Usmażoną akację odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku, a następnie oprószyć cukrem pudrem.

Podawać zaraz po usmażeniu.

 

akacja w cieście naleśnikowym 

 

Przepis dodaję do kwiatowej akcji Pinkcake.