| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: śliwki

czwartek, 28 lipca 2016

Ciasto najprostsze z możliwych . Niewiele składników, maksimum smaku. Najlepsze ze śliwkami, chociaż dobrze smakuje również z innymi owocami, najlepiej kwaskowatymi. Jest lekkie i delikatne jak biszkopt, a przygotowuje się je o wiele łatwiej.

przepis ze starego zeszytu

 

ucierane ciasto ze śliwkami

 

szklanka = 250 ml

 

Składniki :

ciasto :

  • 5 dużych jajek
  • 1 czubata szklanka cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego (16 g)
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 125 g margaryny ( roztopionej i ostudzonej )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

wierzch :

  • ok.700 g śliwek

 

Blachę o wymiarach 30x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Śliwki przekroić na połówki, wyjąć pestki. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Do misy miksera wbić jajka, dodać oba cukry. Miksować, aż masa stanie się puszysta. Nadal miksując stopniowo dodawać mąkę z proszkiem. Na końcu wlać roztopioną i ostudzoną margarynę, zmiksować na jednolitą masę.

Wlać do przygotowanej formy. Na wierzchu ułożyć śliwki ( rozcięciem do góry ). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez ok.40-50 minut (lub do suchego patyczka).

Upieczone i ostudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.

 

ucierane ciasto ze śliwkami

 

 

ucierane ciasto ze śliwkami

 

poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Dzisiaj na deser zrobiłam budyń. Niezwykły - bo z tapioki. Od dawna mnie korciło, żeby go ugotować. W końcu udało mi się kupić drobną tapiokę i postanowiłam spróbować, jak to cudo smakuje.

Deser ma konsystencję nie do końca budyniową - przypomina raczej skrzyżowanie budyniu z kisielem, ciągnie się i jest dość gęsty. Przyjemnie pachnie wanilią. Polany korzennym sosem śliwkowym nabiera ciekawego smaku. Na pewno zrobię powtórkę, tym razem z innymi owocami :)

przepis znalazłam w książce Ani Włodarczyk "Zapach truskawek"

 

budyń z tapioki z cynamonowym sosem śliwkowym

 

Składniki (na 3-4 porcje) :

budyń :

sos :

  • 200 g śliwek, wypestkowanych
  • 1 łyżka cukru
  • ćwierć łyżeczki cynamonu
  • 2-3 łyżki wody

 

Tapiokę wypłukać na sitku, przełożyć do rondelka i zalać mlekiem. Odstawić na 1 godzinę.

W tym czasie przygotować sos śliwkowy: do małego garnuszka wrzucić śliwki i wlać 2-3 łyżki wody. Postawić na niedużym ogniu i podgrzewać, aż się rozgotują. Zdjąć z ognia, zmiksować blenderem. Jeżeli w musie zostaną kawałeczki skórek, przetrzeć go przez sitko. Do musu śliwkowego dodać cukier i cynamon, wymieszać, żeby cukier się rozpuścił. Odstawić.

Po godzinie rondel z tapioką postawić na średnim ogniu, dodać cukier, zagotować (zamieszać, żeby kulki nie przywarły do dna garnka). Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować masę przez ok.10-15 minut, cały czas mieszając. Budyń jest gotowy, gdy kuleczki staną się przezroczyste.

Do pucharków nałożyć porcje budyniu i ozdobić je musem śliwkowym .

 

* w oryginalnym przepisie budyń był podawany z malinami

 

budyń z tapioki z cynamonowym sosem śliwkowym

 

 

 

budyń z tapioki z cynamonowym sosem śliwkowym

 

 

 

piątek, 25 lipca 2014

Smaczne, wilgotne ciasto z owocami. Bardzo proste - do jego wykonania nie potrzebujemy miksera. Jest dość gęste i ciężkie, ale podczas pieczenia bardzo ładnie rośnie i robi się puszyste.

przepis z książki "Moje wypieki i desery" D.Świątkowskiej

 

ciasto jogurtowe ze śliwkami

 

Składniki :

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody
  • 600 g jogurtu greckiego
  • 160 ml oleju słonecznikowego [użyłam rzepakowego]
  • 1 szklanka drobnego cukru [użyłam zwykłego]
  • 1 duże jajko
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny + otarta z niej skórka
  • 600-700 g śliwek, wypestkowanych

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę i sodę przesiać.

Do dużej miski wlać olej, dodać cukier, jajko, skórkę i sok z cytryny- wymieszać trzepaczką do połączenia się składników. Dodać jogurt, wymieszać. Następnie wsypać przesianą mąkę z sodą - dokładnie wymieszać. Ciasto będzie gęste i może wyglądać na lekko zwarzone.

Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach 22x33 cm [u mnie 30x25]. Wyrównać powierzchnię. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek, skórką do dołu (jeżeli są duże, można pokroić je na ćwiartki).

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec przez ok.50-60 minut [lub dłużej, do suchego patyczka]. 

Upieczone ciasto po ostudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.

 

ciasto jogurtowe ze śliwkami

piątek, 11 października 2013

Jesienna klasyka - ciasto ze śliwkami. Tym razem w wersji orzechowej. Najsmaczniejsze w dniu pieczenia - ma wtedy delikatną chrupiącą skorupkę. Co nie znaczy, że na drugi dzień (o ile coś zostanie) smakuje gorzej ;)  Ma jeszcze jedną zaletę - długo zachowuje świeżość.

przepis znalazłam u Edytki  

 

ciasto orzechowe ze śliwkami

 

Składniki :

ciasto :

  • 100 g orzechów włoskich [ użyłam laskowych ]
  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 170 g cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 250 g mąki pszennej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • 3 łyżki mleka
  • 3 jajka

wierzch :

  • 400 g śliwek węgierek
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • pół łyżeczki cynamonu

 

Orzechy zmielić blenderem (można również użyć gotowych zmielonych). Śliwki umyć, wypestkować.

Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Wciąż ucierając dodawać kolejno jajka. Mąkę wymieszać z mielonymi orzechami, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Dodawać ją do ucieranej masy na przemian z mlekiem.

Przelać do natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy o średnicy 24 cm [użyłam kwadratowej o boku 24cm]. Na wierzchu ułożyć śliwki skórką do dołu. Posypać brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.50 minut.

 

ciasto orzechowe ze śliwkami

środa, 18 września 2013

Właściwie to nie są takie tradycyjne, prawdziwe, dobrze wysmażone powidła - bardziej przypominają konfiturę śliwkową. Delikatna śliwkowa masa przypominająca galaretkę, z kawałeczkami śliwek smakuje po prostu obłędnie ! To poważna konkurencja dla zwykłych powideł (które zresztą też bardzo lubię)  :)

przepis od mojej cioci Halinki :)

 

powidła śliwkowe bez mieszania

 

Składniki :

  • dojrzałe śliwki węgierki (najlepsze są takie lekko pomarszczone u nasady)
  • cukier w proporcjach 200 g na każdy kilogram śliwek

 

Śliwki umyć i wypestkować. Przełożyć do dużego, szerokiego garnka (najlepiej tego, w którym będziemy je później gotować), przesypując warstwami cukru. Przykryć i odstawić na minimum 4 godziny, a najlepiej na noc - powinny puścić jak najwięcej soku.

Rano garnek ze śliwkami postawić na najmniejszym palniku kuchenki i gotować na minimalnym ogniu przez 4 godziny. Garnka nie należy przykrywać, i - co najważniejsze - nie wolno mieszać jego zawartości, bo się przypali. Po prostu stawiamy na kuchence i zapominamy o śliwkach na 4 godziny !

Po 4 godzinach masę śliwkową należy przemieszać i następnie przełożyć do wyparzonych słoików. Zakręcić. Pasteryzować przez 10 minut.

 

powidła śliwkowe bez mieszania

 

sobota, 16 lutego 2013

Bardzo proste i smaczne ciasto, które możemy przygotować bez użycia miksera. Wystarczą dwie miski i widelec :)

przepis znalazłam u pieczarki_mysi .

 

jogurtowe ciasto ze śliwkami

 

Składniki :

  • 300 g mąki pszennej [użyłam jasnej mąki orkiszowej]
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 125 g masła
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 600 g śliwek

do posypania :

  • cynamon
  • cukier puder

 

Masło roztopić i ostudzić. Wlać do miski, dodać jogurt, cukier, cukier waniliowy i jajka - dokładnie wymieszać widelcem.

Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek i sodę, wymieszać. Wsypać do płynnych składników, krótko wymieszać widelcem, do połączenia składników.

Formę o wymiarach 25x28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wyrównać powierzchnię. Na wierzchu poukładać śliwki rozcięciem do góry. Posypać cynamonem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.45 minut.

Upieczone ciasto po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

 

jogurtowe ciasto ze śliwkami

 
1 , 2 , 3