| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: seler

piątek, 19 grudnia 2008

           Bardzo lubię tradycyjną sałatkę jarzynową z majonezem . Kiedyś obowiązkowa potrawa na wszelkich imieninowych i świątecznych spotkaniach , teraz wyparta przez lżejsze i bardziej wyrafinowane sałatki . A jednak od czasu do czasu przygotowuję taki relikt PRL-u , pomimo tego , że zawiera ten straszny , kaloryczny majonez  ;-)

 

sałatka jarzynowa

 

Składniki :

  • 2-3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • 1 por - biała część
  • 2-3 jajka ugotowane na twardo
  • puszka kukurydzy
  • puszka groszku
  • 1-2 ogórki kiszone
  • 1 jabłko
  • majonez , musztarda
  • pieprz , sól , ew. cukier
  • opcjonalnie : marynowana papryka , grzybki , śliwki w occie

 

          Marchew , pietruszkę i seler umyć i ugotować w małej ilości wody ( nie za długo - ugotowane jarzyny powinny pozostać jędrne ) , po ugotowaniu ostudzić i obrać ze skórki . Pokroić w kostkę . To samo zrobić z ogórkiem kiszonym , jabłkiem , jajkami na twardo  i porem . Wrzucić do miski , dodać odsączone z zalewy kukurydzę i groszek . Doprawić do smaku solą, pieprzem i musztardą ( jeżeli jabłko jest mało słodkie , można dodać odrobinę cukru ) . Dodać 3-4 łyżki majonezu , wymieszać . Schłodzić w lodówce . 

        Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień po przyrządzeniu , kiedy smaki się przegryzą .