| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: rodzynki

poniedziałek, 17 kwietnia 2017

Obowiązkowa pozycja w Wielkanocnym menu. Babka drożdżowa na świątecznym stole musi być i już ! Tym razem postanowiłam zrobić babkę zaparzaną. Wyszła smaczna, aromatyczna, lekko wilgotna. Nie jest to jeszcze idealnie puszysta babka, jaką piekła moja babcia, ale była całkiem niezła :)

przepis z książki M.Zielińskiej "Ciasto drożdżowe na różne sposoby"

 

babka zaparzana

 

Składniki :

ciasto :

  • 300 g mąki pszennej ( u mnie typ 650)
  • 20 g świeżych drożdży
  • 125 ml mleka ( dodałam o kilka łyżek więcej)
  • 3 żółtka
  • 50 g cukru
  • 60 g rozpuszczonego masła
  • 2-3 łyżki rumu
  • garść rodzynek

lukier :

  • 3/4 - 1 szkl. cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny

 

Mleko zagotować, gorące połączyć z połową mąki, wlewając je cienkim strumieniem i energicznie mieszając*. Rozetrzeć dokładnie, aby nie było grudek (u mnie zrobiła się jedna wielka klucha). Przestudzić.

Do lekko przestudzonej masy dodać pokruszone drożdże i 1 łyżkę cukru, poczekać kilka minut, aż zaczyn ruszy.

Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Wszystkie składniki połączyć razem, na końcu dodając rozpuszczone i ostudzone masło. Dokładnie wyrobić ciasto - powinno być miękkie i dość luźne. Włożyć do wysmarowanej masłem miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok.1 godzinę (do podwojenia objętości).

Babkowa formę (z kominkiem) o średnicy 22 cm posmarować grubo masłem i oprószyć mąką. Do wyrośniętego ciasta dodać rodzynki, szybko zagnieść. Ciasto przełożyć do formy - powinno ją wypełnić do połowy wysokości. Odstawić do wyrośnięcia na 45-60 minut.

Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.40 minut **

Upieczoną babkę wyjąć z formy i ostudzić na kratce. Po ostudzeniu polać lukrem zrobionym z cukru pudru utartego z sokiem z cytryny.

 

Uwagi :

* ilość mleka była za mała, musiałam dodać kilka łyżek więcej, bo ciasto było za gęste

** w połowie pieczenia zmniejszyłam temperaturę do 170°C, bo wierzch za bardzo się zrumienił, babka była upieczona po 35 minutach

 

babka zaparzana

 

 

babka zaparzana

 

 

babka zaparzana

 

 

 

czwartek, 09 stycznia 2014

To rodzaj tych ciastek, które najlepiej smakują zaraz po upieczeniu. Takie lekko ciepłe, mięciutkie - wtedy są najpyszniejsze ! Ciężko się od nich oderwać.

Nie nadają się do przechowywania, bo na drugi dzień robią się gumowate, więc trzeba je zjeść w dniu pieczenia (myślę, że nie będzie z tym problemu ;) ).

przepis Lary

 

ciastka z płatków kukurydzianych

 

szklanka = 250 ml

Składniki (na ok.22 ciastka) :

  • 2 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • 4 łyżki cukru
  • pół szklanki śmietany (użyłam 18%)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki niesłodzonych płatków kukurydzianych (cornflakes)
  • pół szklanki kropelek czekoladowych wymieszanych z rodzynkami (pół na pół)

 

Piekarnik nagrzać do 190-200°C. Dużą blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia.

Jajka lekko ubić trzepaczką, dodać cukier i śmietanę, wymieszać. Dodać ekstrakt waniliowy, rodzynki i czekoladowe kropelki, wymieszać trzepaczką.

Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiać, dodać do masy jajecznej. Wymieszać trzepaczką lub drewnianą łyżką. Wsypać płatki, dokładnie je wymieszać, aby pokryły się ciastem.

Łyżką do lodów lub zwykłą łyżką stołową nabierać porcje ciasta i układać na blasze w niewielkich odstępach. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok.15-20 minut, aż ciasteczka się zarumienią.

Upieczone ciastka wyjąć z piekarnika, pozostawić na blasze przez 5 minut, a następnie przełożyć na kratkę, aby ostygły.

 

ciasteczka z płatków kukurydzianych

sobota, 06 kwietnia 2013

Miękka, delikatna i puszysta babka drożdżowa, polana cytrynowym lukrem. Najsmaczniejsza w dniu pieczenia, jak większość drożdżowych ciast (chociaż na drugi dzień też jest pyszna). Polecam !

przepis Dorotus .

 

babka drożdżowa z rodzynkami

 

Składniki :

szklanka = 250 ml

  • 3 - 3,5 szklanki mąki
  • 50 g świeżych drożdży lub 21 g suchych
  • 6 żółtek , roztrzepanych
  • 1 jajko, roztrzepane
  • szczypta soli
  • 1 szklanka letniego mleka
  • pół szklanki drobnego cukru
  • 125 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 150 g rodzynek
  • skórka otarta z 1 cytryny

lukier :

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3-4 łyżki soku z cytryny

 

Ze świeżych drożdży*, mleka, 3 łyżek mąki i łyżki cukru zrobić rozczyn, odstawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę mąki i cukru, sól, żółtka, jajko, skórkę cytrynową i masło - wyrobić mikserem (końcówka z hakami) lub ręcznie. Pod koniec wyrabiania dodać rodzynki, ostatni raz wyrobić. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić. Formy do babek natłuścić i oprószyć kaszą manną lub bułką tartą. Wypełnić je ciastem do 1/3 wysokości [u mnie wyszła 1 duża forma o średnicy 22 cm, dwie małe foremki + 3 kokilki]. Przykryć znowu, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości [ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremek].

Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec przez ok. 30 minut [do chwili, gdy patyczek wetknięty w babkę będzie suchy]. Nie piec dłużej niż trzeba, bo ciasto będzie zbyt suche. Wyjąć, odstawić na 10 minut w foremce, a następnie ostudzić na kratce.

Ostudzoną babkę polać lukrem utartym z cukru pudru i soku z cytryny.

 

wersja dla maszynistów :

Wszystkie składniki (oprócz rodzynek) umieścić w maszynie: najpierw płynne [rozczyn i pozostałe], potem sypkie. Nastawić program "wyrabianie z wyrastaniem". Po sygnale dźwiękowym wsypać rodzynki. Po wyrośnięciu ciasta wyjąć je z maszyny, chwilę wyrobić i dalej postępować wg powyższego przepisu.

 

* jeżeli używamy suchych drożdży, należy je wymieszać z mąką, solą i cukrem, a potem z pozostałymi składnikami.

 

babka drożdżowa z rodzynkami

 

babka drożdżowa z rodzynkami

 

babka drożdżowa z rodzynkami

sobota, 26 stycznia 2013

Jeżeli nie macie pomysłu, co zrobić z nadpoczętą paczką twarogu, to możecie upiec taką babkę. Jest dość wilgotna i ciężka, w smaku przypomina oponki serowe. Do środka można wrzucić ulubione bakalie - w mojej babce wylądowały rodzynki. Jeżeli lubicie bardziej intensywne smaki, polecam dodanie świeżo startej skórki cytrynowej lub 2-3 łyżeczek ekstraktu z wanilii.

Przepis podany przez Krystynę9 na stronie mniammniam oraz na forum cincin .

 

babka twarogowa z rodzynkami

 

Składniki :

  • 200 g mąki tortowej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 jajka
  • 100 g margaryny lub masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 250 g twarogu [użyłam paczkowanego, półtłustego]
  • rodzynki, żurawina lub suszone morele - ok.100 g

 

Babkową formę z kominkiem o średnicy 22 cm wysmarować tłuszczem i oprószyć cukrem pudrem.

Margarynę/masło rozpuścić i ostudzić.

Do miski przesiać obie mąki i proszek do pieczenia. Dodać cukier, przestudzony tłuszcz i lekko roztrzepane jajka. Zmiksować na jednolitą masę.

Twaróg przetrzeć przez sito i dodać do masy. Wymieszać łyżką. Dodać sok cytrynowy i rodzynki. Zamieszać, przełożyć do formy i wyrównać wierzch.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190-195°C i piec przez 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 165-170°C i piec jeszcze przez 25-30 minut [do suchego patyczka].

Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić na kilka minut na kratkę, a następnie wyjąć babkę na talerz i posypać cukrem pudrem.

 

babka twarogowa z rodzynkami

 

 

babka twarogowa z rodzynkami

czwartek, 05 stycznia 2012

... czyli ciasto dla cierpliwych. Jego przygotowanie trwa trzy tygodnie, ponieważ po upieczeniu piernik musi trochę poleżakować . Powiem Wam, że warto poczekać - jest pyszny!

Przepis znalazłam u Joli, pochodzi z forum cincin, na którym zaprezentowała go ewalukas.

 

piernik

 

Składniki :

  • 500 g mąki
  • 250 g cukru
  • 250 g miodu
  • 30 ml wódki
  • 2 jajka
  • czubata łyżka masła
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 150 g suszonych śliwek
  • 100 g rodzynek

dodatkowo :

  • 50 ml kawy rozpuszczalnej
  • 100 ml wódki
  • polewa czekoladowa
  • powidła śliwkowe

 

Śliwki namoczyć, osączyć i pokroić.

Miód z cukrem i przyprawą do piernika rozpuścić w rondelku. Dodać masło, przestudzić.

Do przestudzonej masy wbić jajka, wymieszać. Dodać mąkę, sodę rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody, wódkę, kakao, śliwki i rodzynki. Wyrobić ciasto, przełożyć do keksówki o wymiarach 40x12 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez 60 minut. Upieczone ciasto ostudzić i wyjąć z formy, a następnie zawinąć w folię i odłożyć w chłodne miejsce na tydzień.

Po tygodniu ciasto wyjąć z folii, ponakłuwać wykałaczką i nasączyć kawą wymieszaną z 50 ml wódki. Zawinąć w folię i odłożyć na kolejny tydzień.

Po tygodniu przekroić, nasączyć pozostałą wódką, przełożyć powidłami i połączyć obie części. Polać piernik polewą czekoladową. Gdy polewa zastygnie, piernik ponownie zawinąć w folię i odłożyć na kolejny tydzień.

piątek, 30 grudnia 2011

Kiedy zobaczyłam u Wiosenki ten przepis, od razu wiedziałam, że to coś dla mnie. Chociaż moja ulubiona rybna potrawa to tradycyjny śledź w oleju z cebulką, to lubię też wszelkiego rodzaju śledzie na słodko. Robiłam już wersję z rodzynkami, suszonymi śliwkami, w śmietanie - teraz pora na śledzia z ananasem, rodzynkami i papryką. Polecam !

 

śledzie w sosie słodko-kwaśnym

 

Składniki :

  • 500 g solonych płatów śledziowych
  • 60 g oleju
  • 50 g rodzynków
  • 3 plastry ananasa
  • pół szklanki zalewy ananasowej
  • pół szklanki pikantnego ketchupu
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól , pieprz
  • cukier - dałam 1 łyżeczkę

 

Śledzie moczyć przez ok.7 godzin, zmieniając dwukrotnie wodę.

Rodzynki zalać wrzątkiem na parę minut. Odcedzić.

Cebulę obrać, pokroić w grube półkrążki i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojoną w grubą kostkę paprykę. Dusić przez 3-4 minuty.

Do podduszonej cebuli z papryką dodać pokrojonego ananasa, rodzynki, ocet, koncentrat, ketchup, zalewę ananasową, pieprz, sól i cukier. Dusić razem jeszcze przez chwilę. Po zdjęciu z ognia lekko przestudzić.

Śledzie wyjąć z wody, osączyć i pokroić na kawałki. Wymieszać z sosem. Wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc.

 

 
1 , 2 , 3