| < Kwiecień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: dziugas

środa, 29 stycznia 2014

Kilka dni temu udało mi się po raz pierwszy kupić jarmuż. Podobno ostatnio stał się modny, jest więc nadzieja, że częściej będzie pojawiał się w sklepach i na bazarkach :) Warto go od czasu do czasu spożywać, bo jest to bogate źródło wapnia, żelaza, witamin i przeciwutleniaczy, działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Połączony z natką, migdałami, sokiem cytrynowym i czosnkiem tworzy prawdziwą bombę witaminową.

Przepis na pyszne pesto z jarmużem znalazłam na stronie metromsn.

 

pesto jarmużowe

 

Składniki :

  • 5-6 liści jarmużu
  • 2-3 łyżki natki pietruszki
  • pół szklanki migdałów bez skórki [w oryginale pestek słonecznika]
  • 100 g twardego sera [u mnie Dziugas, w oryginalnym przepisie Grana padano]
  • pół szklanki oliwy
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz - do smaku

 

Liście jarmużu porządnie wypłukać. Powycinać z nich twarde łodygi i włókniste części. Tak przygotowane liście zanurzyć we wrzątku na 1 minutę, a następnie przelać zimną wodą. Odsączyć na sitku.

Migdały uprażyć na suchej patelni. Ser zetrzeć na drobnej tarce.

Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować na gładką pastę. Doprawić solą i pieprzem.

Najlepiej smakuje wymieszane ze świeżo ugotowanym makaronem (i tak je zjedliśmy), autorka przepisu poleca też kanapki z pesto na razowym chlebie oraz pesto jako dodatek do tarty. 

Pesto można przechowywać w lodówce do dwóch tygodni, należy je przełożyć do słoiczka, zalać warstwą oliwy i dobrze zakręcić.

 

pesto jarmużowe

piątek, 08 lutego 2013

Kiedy powiedziałam, że muszę wymyślić jakiś przepis, w którym jednym ze składników będzie smakowy olej Kujawski, moja córka od razu rzuciła hasło "zrób pesto!". Stwierdziłam, że to całkiem dobry pomysł :) Wiedziałam, co chcę wrzucić do środka, nie byłam tylko pewna proporcji. Pomógł mi przepis podany przez Asię z Kwestii Smaku. Pesto wyszło bardzo dobre, i - o dziwo - smakowało wszystkim członkom rodziny (nawet niejadkowi ;) :)

To moja kolejna propozycja do zabawy Odkryj Kujawski ze smakiem, organizowanej przez Majankę, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZPT Kruszwica (producent linii Kujawski ze smakiem).

 

pesto z rukoli

 

Składniki :

  • 100 g rukoli
  • 4 łyżki pestek z dyni
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 125 ml oleju Kujawski z czosnkiem i bazylią
  • pół szklanki drobno utartego sera Džiugas [może być też parmezan lub inny twardy ser]
  • sól , czarny pieprz

 

+ ok.200-250 g makaronu wstążki

 

Pestki dyni uprażyć na suchej patelni, ostudzić. Rukolę opłukać i osuszyć. Czosnek obrać z łupinek.

Do pojemnika blendera wrzucić wszystkie składniki i zmiksować je na jednolitą pastę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, wymieszać z 2 czubatymi łyżkami pesto. Podawać natychmiast.

 

pesto z rukoli