| < Kwiecień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: oliwki

poniedziałek, 02 maja 2011

Na Święta miałam za zadanie przygotować wiosenną sałatkę. Kupiłam wędzonego łososia i sałatę lodową, więc postanowiłam zrobić coś z ich dodatkiem. Żeby było bardziej wiosennie, dołożyłam świeżego koperku i ogórka. Żeby było kolorowo - wrzuciłam czarne oliwki i czerwoną cebulę. Wszystko połączyłam lekkim sosem.

Sałatka wyszła całkiem smaczna :) 

 

wiosenna sałatka z wędzonym łososiem

 

Składniki :

  • 250 g wędzonego łososia sałatkowego
  • 1 główka sałaty lodowej
  • 1 świeży ogórek [ długi ]
  • 3 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • 2 małe główki czerwonej cebuli
  • garść czarnych oliwek bez pestek

sos :

  • sok z połowy cytryny
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól , pieprz

 

Sałatę lodową porwać na małe kawałki. Łososia pokroić na mniejsze kawałki, ogórka obrać i pokroić w półplasterki, obraną cebulę pokroić w krążki. Oliwki przekroić na pół.

Przygotować sos : czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać z pozostałymi składnikami.

Wszystkie składniki sałatki przełożyć do miski, zalać przygotowanym sosem i wymieszać. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny.


piątek, 27 czerwca 2008

Niby grecka , ale z polskimi akcentami . Połączyłam fetę i oliwki ze śmietaną , sałatą , pomidorem i szczypiorkiem - i wyszła mi całkiem smaczna kombinacja .

 

sałatka z fetą i pomidorem

 

Składniki :

  • 1 główka sałaty
  • duży pomidor
  • 1 cebula dymka razem ze szczypiorem
  • feta - 1 opakowanie
  • garść zielonych oliwek
  • sól , pieprz
  • śmietana  - 1-2 łyżki


Sałatę porwać na mniejsze kawałki , pomidora i fetę pokroić w kostkę , cebulę w półplasterki . Posiekać szczypiorek . Oliwki przekroić na pół . Wymieszać wszystkie składniki , połączyć ze śmietaną , doprawić pieprzem i ewentualnie solą do smaku ( feta jest dość słona , więc potrzeba niewiele soli albo wcale ) .

 

niedziela, 15 czerwca 2008

      Lubię wszelkiego rodzaju makarony , więc na moim stole często gości spaghetti .  Chyba w moim drzewie genealogicznym musiał się zabłąkać jakiś Włoch , bo kuchnia śródziemnomorska bardzo mi odpowiada  :)

 

spaghetti

 

Składniki :

  • 20 dag mięsa mielonego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • przecier pomidorowy
  • garść zielonych oliwek
  • oregano , sól , pieprz
  • 1 łyżeczka śmietany
  • starty żółty ser
  • oliwa z oliwek
  • makaron spaghetti


      Czosnek rozgnieść lub posiekać , podsmażyć na oliwie . Dodać mięso mielone , usmażyć . Pod koniec smażenia dodać przecier pomidorowy i trochę wody ( ok.4-5 łyżek ) . Doprawić oregano , solą i pieprzem , wrzucić pokrojone w plasterki oliwki . Dodać łyżeczkę śmietany , wymieszać .

    Ugotować makaron "al dente" , odcedzić , przelać zimną wodą i nie odsączając  wrzucić z powrotem do garnka . Postawić na ogniu  , wrzucić sos , wymieszać , a następnie dodać starty żółty ser - wymieszać i od razu podawać .