| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: krewetki

czwartek, 17 stycznia 2013

Prosta, smaczna i szybka przekąska na ciepło. Podsmażone na oliwie z dodatkiem masła i doprawione czosnkiem - takie krewetki lubię najbardziej. Do tego chrupiące grzanki - i nic więcej do szczęścia nie trzeba :) Polecam użycie dużych krewetek tygrysich, koktajlowe się nie nadają, za bardzo się wysuszają podczas smażenia.

przepis z opakowania krewetek

 

smażone krewetki z czosnkiem

 

Składniki :

  • 250 g mrożonych, gotowanych krewetek tygrysich
  • 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 100 g masła
  • oliwa
  • sól

dodatkowo:

  • bagietka

 

Krewetki przelać wrzątkiem na sitku*, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem.

Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, wrzucić połowę czosnku, lekko podsmażyć (nie powinien się zarumienić). Dodać krewetki i masło. Zwiększyć ogień i smażyć krewetki przez ok.4-5 minut. Pod koniec smażenia oprószyć je solą i dodać pozostały czosnek.

Zdjąć z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojoną w kromki bagietkę.

Od razu podawać.


*bez rozmrażania też się udadzą

 

smażone krewetki z czosnkiem

wtorek, 22 listopada 2011

Kolejny produkt z chińskiej kolekcji Blue Dragon. Tym razem postanowiłam wypróbować ostry sos seczuański. Jest to sos z dodatkiem pomidorów, octu ryżowego i chili. Nadaje się do krewetek i różnego rodzaju mięs. Porcja w saszetce wystarczy dla dwóch osób. Zgodnie z sugestiami z książeczki, którą otrzymałam, przyrządziłam go z krewetkami i mango.

Danie jest dość pikantne, ale ostrość jest nieco łagodzona przez mango. Sos ma mocno wyczuwalny pomidorowy smak, który trochę zagłusza pozostałe składniki. Mojemu mężowi bardzo smakował makaron, ja nie byłam nim zachwycona, wolę jeść chińskie dania w towarzystwie ryżu. Być może z innego rodzaju daniem bardziej by mi smakował :)

 

krewetki w sosie seczuańskim

 

Składniki :

  • 1 saszetka sosu Seczuańskiego Pomidorowego Blue Dragon
  • 2 gniazda makaronowe Blue Dragon [ugotowane zgodnie z instrukcją na opakowaniu]
  • 300 g ugotowanych dużych krewetek [ użyłam krewetek koktajlowych ]
  • 200 g pokrojonego mango [ może być z puszki ]
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 100 g groszku cukrowego [ pominęłam ]

 

Na rozgrzanym oleju podsmażyć krewetki przez 1 minutę. Dodać mango [ i groszek ], 2 łyżki wody oraz sos seczuański i smażyć na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. 

Dodać ugotowany makaron, wymieszać dokładnie i smażyć wszystko do momentu wystarczającego podgrzania. Podawać gorące.