| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: wieprzowina

sobota, 22 lutego 2014

Pyszne pieczone żeberka o orientalnym smaku. Ich przygotowanie trzeba rozłożyć na dwa dni, bo muszą spędzić trochę czasu w marynacie. Ale warto, bo są bardzo smaczne ! Polecam :)

przepis - Kwestia Smaku

 

diabelskie żeberka

 

Składniki :

  • 1,2 - 1,5 kg chudych żeberek wieprzowych
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

marynata:

  • 2 ząbki czosnku - obrane i drobno posiekane
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka keczupu
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka utartego imbiru
  • szczypta mielonych goździków

 

Dzień przed pieczeniem przygotować marynatę z podanych składników.

Żeberka umyć, osuszyć i pokroić na kawałki z jedną kostką. Każdy kawałek posmarować dokładnie marynatą, włożyć do miski lub garnka, przykryć i wstawić do lodówki na noc lub na 12 godzin. Od czasu do czasu żeberka odwrócić.

Na drugi dzień żeberka wyjąć z marynaty, oprószyć solą i pieprzem. Rozłożyć w jednej warstwie na blasze lub w żaroodpornym naczyniu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 1 godzinę, często odwracając i smarując marynatą. Po tym czasie przykryć żeberka folią aluminiową i piec je do chwili, gdy się lekko zrumienią, a mięso zmięknie i będzie łatwo odchodzić od kości (u mnie było to ok. 30 minut pod folią, potem ją zdjęłam i piekłam jeszcze kolejne 30 minut, ostatnie 10 na termoobiegu).

Upieczone żeberka przełożyć na ogrzany półmisek. Od razu podawać.

 

diabelskie żeberka

niedziela, 06 października 2013

Potrawa, która praktycznie robi się sama. Wystarczy zrumienić mięso, zalać mlekiem i długo gotować. Tak długo, aż mleko zmieni się w gęsty, złocisty sos, a schab stanie się miękki i delikatny.

przepis z Galerii Potraw

 

schab duszony w mleku

 

Składniki :

  • ok.700 g schabu bez kości
  • 1 l mleka
  • 2-3 łyżki musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • do smażenia : 2-3 łyżki masła + 1 łyżka oliwy/oleju

 

Schab natrzeć solą*, posmarować musztardą i obsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu (najlepiej w garnku, w którym będziemy go dusić). Mleko zagotować.

Zrumieniony schab zalać gorącym mlekiem - mięso powinno być przykryte. Dodać obrany, rozgnieciony czosnek i ziarenka pieprzu. Postawić na małym ogniu i gotować tak długo, aż sos zgęstnieje i nabierze złocistej barwy (przez ok.3 godziny). Nie przykrywać garnka !

Od czasu do czasu zamieszać, żeby mięso nie przywarło do dna (pod koniec duszenia dość często). Można kilka razy obrócić schab w trakcie gotowania.

Gotowe mięso wyjąć z garnka i pokroić w plastry. Sos zmiksować i polać nim schab.

 

*można wcześniej natrzeć schab solą i ulubionymi przyprawami i ostawić na ok. godzinę w chłodne miejsce

 

schab duszony w mleku

środa, 08 maja 2013

Smaczne kotlety z polędwicy wieprzowej, z owocową nutką. Gotowe w pół godziny. W sam raz na szybki obiad :)

Przepis znalazłam u Ani (Lepszy Smak) .

 

polędwiczki wieprzowe z jabłkami i musztardą

 

Składniki :

  • 2 średnie polędwiczki wieprzowe
  • 2 jabłka
  • 2-3 łyżki oliwy lub oleju
  • 125-200 ml lekkiego bulionu drobiowego lub warzywnego (albo wody)
  • 1 łyżka musztardy gruboziarnistej
  • 1 łyżka posiekanej świeżej szałwii
  • 1 łyżka śmietany 18% (użyłam 22%)
  • sól, pieprz

 

Polędwiczki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w plastry o grubości 2 cm. Każdy plaster lekko rozbić tłuczkiem i oprószyć solą i pieprzem.

Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w ósemki.

Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy/oleju i wrzucić pokrojone jabłka. Smażyć 5-10 minut - do momentu, gdy będą lekko rumiane, ale zachowają swój kształt. Przełożyć z patelni na talerzyk i odstawić.

Na tę samą patelnię wylać pozostały tłuszcz i zrumienić na nim kotlety (z obu stron). Trzeba to robić partiami (wszystkie naraz nam się nie zmieszczą).

Podsmażone kotlety zalać bulionem/wodą, dodać musztardę i gotować przez 5 minut. Następnie dodać śmietanę, jabłka i posiekaną szałwię - dusić razem przez 1-2 minuty.

Podawać od razu, z ulubionymi dodatkami - my zjedliśmy je bez dodatków :)

 

polędwiczki wieprzowe z jabłkami i musztardą

środa, 17 października 2012

Proste i smaczne kotleciki z delikatnej polędwicy, do tego pyszny sos - na przygotowanie tego dania wystarczy poświęcić ok.20 minut.

Przepis Grzegorza Ostrowskiego ze strony MniamMniam.pl .

 

polędwiczki w sosie śmietanowo-musztardowym

 

Składniki :

  • 600 g polędwiczek wieprzowych [możliwie jak najgrubszych]
  • 1 łyżka masła ghee [lub 1 łyżka zwykłego masła + 2 łyżki oleju]
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

sos :

  • 250 ml słodkiej śmietanki min.18% [użyłam 36%]
  • 1 czubata łyżka musztardy miodowej
  • 1 czubata łyżka musztardy francuskiej [z całymi ziarnami gorczycy]

 

Polędwiczki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na plastry o grubości ok.2 cm. Każdy plaster położyć na deseczce i przycisnąć dłonią tak, aby się rozpłaszczył. Posolić i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

Na patelni rozgrzać masło ghee [lub zwykłe masło z olejem], włożyć polędwiczki i smażyć po 3-5 minut z każdej strony, aż będą brązowe.

W czasie, gdy mięso się smaży, przygotować sos: do rondelka wlać śmietanę, dodać oba rodzaje musztardy oraz pieprz i podgrzewać na niedużym ogniu cały czas mieszając. Sos powinien być gorący, ale śmietana nie powinna się zagotować.

Usmażone polędwiczki ułożyć na talerzu i polać przygotowanym sosem. Można posypać posiekaną natką pietruszki.

Podawać z ziemniakami, ryżem lub pieczywem.

piątek, 23 marca 2012

Szybkie i bardzo łatwe do zrobienia danie - pieczone polędwiczki wieprzowe w wersji "na słodko", z brzoskwiniami (w oryginale - morelami) i morelowym dżemem. Proste i smaczne :)

Podczas pieczenia popełniłam błąd, bo zbyt nisko umieściłam blachę z mięsem i polędwiczki nie upiekły się tak, jak powinny. Były zbyt różowe w środku, więc jeszcze na parę minut wróciły do piekarnika, tym razem już pod sam grill.  Minimalnie je przesuszyłam, ale i tak smakowały bardzo dobrze. Wierzch mięsa dość mocno się przypala pod grillem, więc po pokrojeniu po prostu pozbyłam się spalonej skorupki :)

Przepis ze strony ugotuj.to

 

polędwiczka wieprzowa z brzoskwiniami

 

Składniki :

  • 2 polędwiczki wieprzowe ( każda po 500 g )
  • 500 g brzoskwiń w syropie, pokrojonych na ćwiartki [w oryginalnym przepisie są to morele] - można również użyć świeżych owoców
  • pół szklanki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • dżem morelowy - dodałam ok. pół szklanki
  • 1 ząbek czosnku, obrany i przeciśnięty przez praskę
  • sól , pieprz

 

Piekarnik włączyć na opcję "grill" lub włączyć tylko górną grzałkę. Ustawić temperaturę 220-230°C . 

Musztardę wymieszać z dżemem morelowym. 2/3 mieszanki odłożyć, a do reszty dodać czosnek.

Polędwiczki umyć i osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Na każdą nałożyć porcję masy musztardowo-morelowo-czosnkowej. Ułożyć mięso na blasze wyłożonej folią aluminiową. Brzoskwinie wymieszać z pozostałą masą musztardowo-morelową, doprawić solą i pieprzem. Ułożyć je w jednej warstwie dookoła mięsa.

Blachę z mięsem wstawić do nagrzanego piekarnika na najwyższy poziom, pod sam grill. Piec przez 15 minut.

Upieczone mięso wyjąć, ułożyć na desce i poczekać 5 minut, aby soki dobrze się w nim rozłożyły. Następnie pokroić w ukośne plastry i podawać wraz z upieczonymi brzoskwiniami.

czwartek, 12 stycznia 2012

Ta bardzo sycąca, gęsta i aromatyczna zupa pochodzi z kuchni warmińsko-mazurskiej. Właściwie są to dwie zupy w jednej - fasolowa i krupnik, wzbogacone o dodatek mięsa i kiełbasy. To bardzo udane i smaczne połączenie. Jedna porcja wystarczy za cały obiad :)

Przepis z książki "Kuchnia polska - potrawy regionalne" autorstwa H.Szymanderskiej .

 

zupa drwali

 

Składniki :

  • 1 szklanka fasoli
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej ( pęczaku )
  • 500 g wieprzowiny
  • 100 g kiełbasy
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • porcja włoszczyzny z kapustą
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 łyżka utłuczonych ziaren jałowca
  • sól , pieprz
  • majeranek

 

Fasolę umyć i zalać 2 litrami przegotowanej wody, zostawić na noc.

Następnego dnia dodać pokrojone w grubą kostkę mięso, listki laurowe, ziele angielskie, pieprz i jałowiec - zagotować. Pęczak umyć, osączyć i wsypać do wrzącej zupy. Zmniejszyć ogień i gotować przez 30-40 minut.

Włoszczyznę obrać, umyć i drobno pokroić. Cebulę przypiec na ogniu (tak, jak do rosołu). Przygotowane warzywa wrzucić do zupy, dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę. Gotować kilkanaście minut (u mnie trwało to nieco dłużej, bo fasola była twardawa).

Gdy wszystkie składniki są miękkie, zupę doprawić majerankiem i czosnkiem roztartym z solą.

 

UWAGI :

- zupę ugotowałam z połowy podanych składników - i wyszło mi jej prawie 3 litry

- dałam mniej ziarenek jałowca niż w przepisie (na połowę porcji - 4 ziarenka) - bałam się , że zupa będzie zbyt aromatyczna. Jednak można dodać go więcej, bo prawie go nie czuć w zupie.

- po dodaniu włoszczyzny musiałam dolać więcej wody, bo zawartość garnka była zbyt gęsta

- majeranek dodałam dopiero po zdjęciu zupy z ognia, wcześniej roztarłam go w dłoniach, żeby był bardziej aromatyczny

 

zupa drwali


 
1 , 2 , 3