| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: pieczarki

poniedziałek, 29 września 2014

Jakieś ćwierć wieku temu (o matko, jak to zabrzmiało ! strasznie staro się poczułam ;P) pizza na cienkim cieście nie była jeszcze zbyt popularna. Za to królowały różne odmiany drożdżowego, dość grubego placka, posypanego żółtym serem i obłożonego różnymi dodatkami (w zależności od zawartości lodówki). I właśnie takiej pizzy ostatnio mi się zachciało. Przeglądając różne przepisy natknęłam się na blog Kasi, z którego zmałpowałam przepis na ciasto. Dodatki trochę po swojemu pozmieniałam, dodałam sos wg Gordona Ramsay'a i wyszło mi całkiem smaczne danie :)


źródło przepisu - ciasto : blog Kasi , sos pomidorowy - "Łatwe gotowanie" Gordon Ramsay

 

pizza na grubym cieście 

 

Składniki :

ciasto :

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki wody
  • sól (dałam pół łyżeczki) 

wierzch :

  • 150 g sera mozzarella
  • 2 duże cebule
  • 500 g pieczarek
  • 10 dużych plastrów kiełbasy salami, pokrojonych na 4 części
  • oregano
  • sól , pieprz
  • olej do smażenia

sos :

  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • sól, pieprz, oregano

 

Mąkę przesiać, dodać sól, wymieszać. Drożdże wymieszać z 3-4 łyżkami ciepłej wody, wlać do mąki. Dodawać po trochu wodę, wyrabiając ciasto, aż stanie się elastyczne. Pod koniec wyrabiania wlać do ciasta olej i dokładnie wyrobić. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok.1 - 1,5 godz. (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Usmażyć na oleju. Doprawić solą i pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Podsmażyć na oleju, na niedużym ogniu, aż się zeszkli. Dodać do usmażonych pieczarek, wymieszać.

Przygotować sos : do małego rondelka wlać przecier pomidorowy, dodać masło i czosnek, gotować na średnim ogniu do chwili, gdy objętość sosu zmniejszy się o połowę. Doprawić solą, pieprzem i oregano. Odstawić z ognia.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posmarowaną olejem dużą blachę z wyposażenia piekarnika, równomiernie rozciągnąć na całej powierzchni. Posmarować paroma łyżkami sosu pomidorowego. Posypać drobno pokrojonym serem mozzarella (kilka łyżek sera odłożyć). Na ser wyłożyć pieczarki z cebulą, a na nich ułożyć pokrojone plasterki salami. Posypać resztą sera i oprószyć oregano.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok. 30 minut. 

Podawać na gorąco, z sosem pomidorowym.

 

pizza na grubym cieście

 

 

pizza na grubym cieście

 



piątek, 14 marca 2014

Nigdy nie robiłam ani nie jadłam kotletów z jajek, chociaż o nich słyszałam. Ostatnio przeczytałam o nich u Negreski - i nabrałam ochoty na wypróbowanie jej przepisu. Skusiły mnie pieczarki :) Kotlety są niezłe, najlepiej smakują na ciepło, świeżo po usmażeniu.

przepis - Negresca

 

kotleciki z jajek i pieczarek

 

Składniki :

  • 6 jajek ugotowanych na twardo + 1 surowe
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 100 g żółtego sera np. gouda
  • szczypiorek
  • sól , pieprz , ostra papryka
  • bułka tarta

do smażenia :

  • olej
  • 2 łyżki masła

 

Cebulę pokroić w drobną kostkę, pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, zeszklić na nim cebulę, dodać pieczarki. Smażyć do odparowania płynu. Zestawić z ognia.

Jajka na twardo oraz żółty ser zetrzeć na grubych oczkach tarki. Szczypiorek posiekać.

Usmażone pieczarki wymieszać ze startymi jajkami, serem i posiekanym szczypiorkiem. Wbić jajko, doprawić do smaku przyprawami. Dobrze wyrobić masę, dodając bułkę tartą w takiej ilości, by masa była zwarta.

Formować nieduże kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła, aż będą rumiane.

wtorek, 16 lipca 2013

Ostatnio pod wpływem impulsu kupiłam opakowanie ciasta francuskiego (podstawowa zasada - nie robić zakupów na głodniaka ! ;) ). Do tego dołączyłam paczkę pieczarek. Bez żadnego konkretnego planu. W domu zaczęłam się zastanawiać, co dobrego mogę z nich wyczarować. Padło na tartę - z ciasta francuskiego jeszcze jej nie robiłam.

Przygotowanie jest bardzo proste, tarta smaczna, choć mocno kaloryczna. Ale raz na jakiś czas można sobie na takie kulinarne szaleństwo pozwolić :)

 

tarta pieczarkowo-serowa na cieście francuskim

 

Składniki (na formę o średnicy 27 cm) :

  • 1 op. gotowego ciasta francuskiego
  • 500 g pieczarek
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietanki 30 lub 36%
  • pół krążka sera camembert
  • kawałek sera pleśniowego Lazur
  • sól , pieprz
  • masło lub margaryna do smażenia

 

Pieczarki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Usmażyć na maśle/margarynie, doprawić solą i pieprzem.

Płat ciasta rozwinąć i lekko rozwałkować. Wyłożyć nim formę do tarty (spód i boki), nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć grochem, fasolą lub specjalnymi ceramicznymi kulkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez ok.20 minut. Następnie wysypać obciążenie, zdjąć papier i wstawić formę z powrotem do piekarnika na ok.7-10 minut (do zrumienienia).

Camemberta pokroić w plasterki, lazura - w kostkę. Jajka roztrzepać ze śmietanką, doprawić solą i pieprzem. Na podpieczonym cieście równomiernie rozłożyć podsmażone pieczarki, na nich ułożyć oba rodzaje serów, zalać masą śmietankowo-jajeczną. Wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec tartę przez 20 minut.

Upieczoną tartę wyjąć z piekarnika, odstawić na 5-10 minut, następnie pokroić i podawać.

 

tarta pieczarkowo-serowa na cieście francuskim

poniedziałek, 24 września 2012

Pomysł na małe co nieco - takie ślimaczki są świetnym dodatkiem do czystego czerwonego barszczu, mogą też być smaczną przekąską. Smakują równie dobrze na gorąco, świeżo po upieczeniu, jak i na zimno. Łatwo je przygotować, i za każdym razem mogą być inne - wystarczy zmieniać nadzienie.

przepis własny

 

ślimaczki z ciasta francuskiego

 

Składniki :

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (375 g)
  • 300 g pieczarek
  • 60 g szynki
  • 30-40 g żółtego sera
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki margaryny
  • sól, pieprz

do posmarowania :

  • kilka łyżeczek mleka skondensowanego (zamiast niego można użyć jajka roztrzepanego z odrobiną wody)

 

Pieczarki obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać.

Na rozgrzanej patelni roztopić margarynę, następnie zeszklić na niej posiekaną cebulę. Dodać pieczarki, smażyć aż do momentu odparowania soku. Doprawić solą i pieprzem. Ostudzić.

Szynkę pokroić w drobną kostkę. Żółty ser zetrzeć na drobnych oczkach tarki.

Płat ciasta rozwinąć, rozsmarować na nim usmażone pieczarki. Posypać szynką i na koniec żółtym serem. Ciasto ostrożnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku w roladę, a następnie ostrym nożem pokroić w plastry o grubości ok.2 cm.

Ślimaczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy plaster lekko docisnąć dłonią, żeby się spłaszczył. Posmarować mlekiem skondensowanym.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210°C i piec przez ok.20-25 minut [do zrumienienia].

Podawać na gorąco z filiżanką czystego czerwonego barszczu.

 

ślimaczki z ciasta francuskiego

 

 

ślimaczki z ciasta francuskiego

piątek, 22 czerwca 2012

I znów torcik - ale tym razem w wersji obiadowej, na słono. Placki naleśnikowe przełożone sosem beszamelowym z dodatkiem pieczarek i sera tworzą bardzo sycące i smaczne danie.

Przepis pochodzi ze strony ugotuj.to

 

tort naleśnikowy z pieczarkami

 

Składniki :

ciasto naleśnikowe [na 10 naleśników o średnicy 20 cm]* :

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 500 ml mleka
  • szczypta soli

+ tłuszcz do smażenia

farsz :

  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju

sos :

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 500 ml mleka
  • 100 g startego ementalera [ użyłam goudy ]
  • sól , biały pieprz , gałka muszkatołowa

+ 1 łyżka masła do posmarowania tortu

 

Zmiksować razem wszystkie składniki ciasta. Usmażyć cienkie naleśniki.

Pieczarki oczyścić, umyć i drobno pokroić. Cebulę obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i pieczarki, smażyć przez ok. 15 minut.

Przygotować sos : w rondelku rozgrzać masło, oprószyć je mąką i gotować na małym ogniu, aż zacznie bulgotać (zasmażka nie powinna się przyrumienić). Powoli, stale mieszając trzepaczką, wlewać mleko. Gotować, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodać starty żółty ser i podgrzewać, mieszając, aż się rozpuści. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać pieczarki z cebulą, wymieszać i podgrzewać jeszcze przez chwilę, a następnie zdjąć z ognia.

W naczyniu żaroodpornym ułożyć jeden naleśnik, posmarować go sosem z pieczarkami i przykryć kolejnym plackiem, i tak przekładać na przemian, aż nie będzie już naleśników i sosu. Na ostatnim naleśniku położyć łyżkę masła**, przykryć folią aluminiową (u mnie przykryte pokrywką) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 20 minut.

Podawać na gorąco.

 

uwagi :

* ciasto było dość gęste, więc rozcieńczyłam je odrobiną mleka, dzięki temu wyszło mi o wiele więcej naleśników - do tortu zużyłam 10

** masło można rozpuścić i roztopionym posmarować wierzch tortu

*** wygodniej zrobić torcik w tortownicy - łatwiej będzie go pokroić na zgrabne kawałki

 

tort naleśnikowy z pieczarkami

środa, 15 lutego 2012

Smaczny sposób na pozbycie się resztek z lodówki :) Makaronowa zapiekanka jest bardzo sycąca i do tego dobrze smakuje. Za każdym razem może być w innej wersji smakowej w zależności od tego, co mamy w lodówce.

przepis własny

 

zapiekanka makaronowa

 

Składniki :

  • 2 szklanki suchego makaronu
  • 125 g szynki
  • 200 g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • 1/4 strąka czerwonej papryki
  • 2 gałązki szczypiorku
  • pół szklanki śmietany
  • 2 jajka
  • 100 g żółtego sera
  • sól , pieprz , ulubione zioła
  • olej lub inny tłuszcz do smażenia

 

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Przelać zimną wodą, odcedzić.

Śmietanę roztrzepać z jajkami, doprawić solą, pieprzem i ulubionymi ziołami (użyłam sproszkowanego czosnku i przyprawy do zapiekanek).

Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Szynkę i paprykę pokroić w drobną kostkę, cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Szczypiorek drobno posiekać.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, wrzucić pokrojone pieczarki. Smażyć, aż odparuje sok. Oprószyć solą i pieprzem. Przełożyć na talerzyk i odłożyć na bok. Na patelnię wrzucić cebulę, podsmażyć. Dodać po chwili paprykę, a po 2-3 minutach szynkę. Smażyć jeszcze przez parę minut (3-4). Zdjąć z ognia.

Podsmażone warzywa z szynką wrzucić do makaronu, dodać pieczarki i szczypiorek, wymieszać. Przełożyć do posmarowanej olejem formy do zapiekania o wymiarach 24x14 cm. Zalać śmietaną z jajkami i posypać startym żółtym serem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i zapiekać przez ok.20 minut. 

 
1 , 2 , 3 , 4