| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: kleik ryżowy

sobota, 20 października 2007

Przy okazji pieczenia słonecznych ciasteczek nadarzyła się sposobność , żeby upiec coś jeszcze . Padło na ciasteczka z kleiku - są proste w wykonaniu i zawsze wychodzą :)  .  Trochę się rozpędziłam i wsypałam podwójną porcję wiórków kokosowych - przez to ciasteczka były bardziej chrupiące .

 

Składniki :

  • paczka kleiku ryżowego
  • kostka margaryny lub masła
  • 3 jajka
  • cukier waniliowy
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki wiórków kokosowych , kwaśny dżem

Ze wszystkich składników ( oprócz dżemu ) zagnieść ciasto . Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego , układać na natłuszczonej blasze. W każdym ciasteczku zrobić wgłębienie końcem noża i nałożyć odrobinę dżemu . Piec na złoty kolor w temperaturze 220 stopni ( około 15-20 minut ) .

Ciasteczka po upieczeniu są dość miękkie , ale po ostygnięciu twardnieją .

ciastka z kleiku ryżowego