| < Grudzień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: jabłko

czwartek, 16 kwietnia 2009

Kuchnia Wielkanocna 22.III. - 25.IV.2009 Kolejny Wielkanocny wypiek - tym razem ciasto warstwowe z przepisu Krystyny9 - bardzo smaczne, chociaż dość pracochłonne.

 

warstwowiec

Składniki :

ciasto :

  • 400 g mąki
  • 150 g masła lub dobrej margaryny
  • 2 żółtka ( białka będą potrzebne do masy serowej )
  • 1 całe jajko
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

I warstwa - makowa :

  • 6-7 łyżek powideł śliwkowych
  • 500 g masy makowej

lub

  • 300 g maku ( zaparzonego i przekręconego 3-krotnie przez maszynkę )
  • 2 duże jajka
  • 100 g cukru
  • bakalie

II warstwa - serowa :

  • 500 g sera ( śmietankowego lub 3xmielonego )
  • 100 g masła
  • 5 żółtek
  • 7 białek
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • 1 łyżka aromatu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek cukru pudru ( u Krystyny mniej )

III warstwa - jabłkowa :

  • 1 litrowy słoik smażonych jabłek

lub

  • 1200 g jabłek typu antonówka lub reneta - usmażonych z niewielką ilością cukru
  • 1 galaretka cytrynowa

polewa czekoladowa ( robiłam polewę z przepisu Cinki ) :

  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki kakao
  • 60 g masła
  • 1 łyżeczka żelatyny


Wszystkie składniki utrzeć razem , a następnie podzielić na dwie równe części. Schłodzić je w lodówce.

Jedną część rozwałkować i przełożyć do formy o wymiarach 24 x 36 cm (wyłożyłam ją papierem do pieczenia, żeby było łatwiej wyciągnąć placek z formy). Upiec w piekarniku nagrzanym do 175-180°C - przez około 30 minut - placek powinien się zezłocić. Ostudzić.

Zrobić masę serową : masło utrzeć z cukrem, ciągle ucierając dodawać stopniowo żółtka, a potem ser, a na końcu budyń wymieszany z proszkiem do pieczenia. Wymieszać z aromatem waniliowym. Z 7 białek ubić pianę ze szczyptą soli, delikatnie połączyć z masą serową.

Drugą część ciasta wyjąć z lodówki , rozwałkować i przełożyć do formy. Posmarować powidłami, a na powidła wyłożyć masę makową. Następnie na mak wyłożyć masę serową. Wstawić do piekarnika ( 175-180°C ) i piec przez ok.1 godzinę. Po upieczeniu ciasto ostudzić.

Jabłka przełożyć do rondla, podgrzać tak, aby były gorące. Dodać galaretkę cytrynową i wymieszać aż do rozpuszczenia. Gorące jabłka wyłożyć na ostudzone ciasto i od razu przykryć drugim plackiem. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wystudzenia jabłek.

Przygotować polewę : żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody. Pozostałe składniki zagotować. Gdy żelatyna napęcznieje, podgrzać ją do całkowitego rozpuszczenia (razem z wodą,w której się moczyła) i dodać do masy. Dokładnie wymieszać i przestudzić. Polać ciasto.


Moje uwagi :

Blacha do ciasta powinna być w podanych wymiarach lub ciut mniejsza - moja była trochę dłuższa i przez to spodnia warstwa ciasta wyszła bardzo cienka. Do tego trafiła mi się dość mokra masa makowa (użyłam gotowej) - ciasto na spodzie było zbyt wilgotne - właściwie zniknęło pod makiem :(

Do masy serowej użyłam półtłustego twarogu do serników - myślę, że lepszy byłby tłusty - masa wyszła dość rzadka.

Pomimo tych potknięć ciasto wyszło bardzo dobre - jego smak zrekompensował niedociągnięcia w wyglądzie :-)

 

 

sobota, 04 kwietnia 2009

Po produkcji drożdżówek zostało mi trochę masy makowej, więc postanowiłam, że zrobię jeszcze mufinki z jej dodatkiem. Jako baza posłużył mi przepis na mufinki makowo-migdałowe - trochę go zmodyfikowałam i powstały mufinki makowe z jabłkową niespodzianką w środku :-)

 

mufinki makowe z jabłkiem

 

Składniki :

  • 1 rozbełtane jajko
  • 2/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • 1 czubata  łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka masy makowej

nadzienie :

  • 12 łyżeczek masy makowej
  • 1 jabłko pokrojone w dużą kostkę

do posypania :

  • 3 łyżki płatków migdałowych

W jednej misce wymieszać suche składniki : mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. W drugiej mokre: mleko, roztrzepane jajko, sok z cytryny, olej, aromat migdałowy i 1 łyżeczkę masy makowej.

Wlać mokre do suchych, wymieszać krótko - tylko do połączenia się składników.

Do foremek mufinkowych wyłożonych papilotkami nakładać po łyżce ciasta, następnie po łyżeczce masy makowej. Na masę kłaść po jednym kawałku jabłka i przykryć resztą ciasta. Posypać płatkami migdałowymi.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez 20 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy są gotowe.

piątek, 30 stycznia 2009

Ostatnio gdzie nie spojrzę , tam szarlotka - nie można sobie spokojnie pozaglądać na blogi , bo wszędzie kusi to pyszne jabłkowe ciasto . Skusiłam się i ja - na forum cincin znalazłam przepis na superkruchą szarlotkę - podała go Ela83 . Zwykle robię szarlotkę z tego przepisu , ale tym razem miałam ochotę na coś innego. Nie zawiodłam się na przepisie Eli - ciasto wyszło kruche i pyszne. Zamiast duszonych jabłek dałam surowe , starte na tarce i wymieszane z cukrem i cynamonem . Świetnie sprawdziła się tu kwaskowata szara reneta . Ta szarlotka wchodzi na stałe do mojego repertuaru wypieków :)

 

krucha szarlotka

 

Składniki :

ciasto :

  • 300 g mąki
  • pół szklanki cukru
  • pół łyżeczki cukru waniliowego
  • 200 g tłuszczu - [ 100 g masła + 100 g margaryny ]
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka

nadzienie :

  • 1 kg jabłek [ u mnie szara reneta ]
  • cukier i cynamon do smaku

 

Z podanych składników zagnieść ciasto ( drożdże wystarczy rozkruszyć ) .2/3 ciasta wyłożyć na blachę , 1/3 włożyć do zamrażalnika na 1,5 godziny [ u mnie było pół godziny - bez problemu je potem starłam ].

Jabłka zetrzeć na tarce [ tarłam na małe płatki ] . Wymieszać z cukrem i cynamonem [ u Eli jabłka należy udusić z dodatkiem kwasku cytrynowego , ja dałam surowe jabłka ] .

Podpiec spód ciasta w 190°C przez ok.10-15 minut .  Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka i zetrzeć na nie ciasto z zamrażalnika . Piec w temperaturze 190°C przez około 40-50 minut .

 

krucha szarlotka

 

niedziela, 11 stycznia 2009

Coś mnie ostatnio naszło na niebiańskie pieczenie - pierwsze były niebiańskie kokosanki , a dzisiaj - drożdżówka . Dawno nie piekłam ciasta drożdżowego i kiedy wczoraj na cincinie zobaczyłam przepis na niebiańską drożdżówkę [ przepis z Poradnika Domowego podała kawazmlekiem ] , postanowiłam ją zrobić . Dzisiaj rano piekłam nocne bułeczki :) i tak mimochodem , bo piekarnik był rozgrzany ;) upiekłam drożdżówkę . Na wierzch położyłam pokrojone na cząstki jabłka i trochę suszonej żurawiny , i posypałam to wszystko cukrem trzcinowym z dodatkiem cynamonu . Ciasto wyszło pyszne - mięciutkie , pachnące - zdecydowanie do powtórzenia . Następnym razem spróbuję , jak smakuje ze śliwkami :)  Polecam !

 

drożdżówka z jabłkami i cukrowo-cynamonową posypką

 

Składniki :

  • 2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 30 g świeżych drożdży
  • 50 g masła [ roztopionego i przestudzonego ]
  • 2/3 szklanki letniego mleka
  • 1 jajko + 1 żółtko
  • szczypta soli

na wierzch ciasta :

  • dowolne owoce ( u mnie 3 spore jabłka )
  • 3 łyżki cukru demerara
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • opcjonalnie : suszona żurawina - posypałam nią wierzch ciasta , ale tego nie polecam - lepiej wrzucić ją do ciasta w trakcie mieszania - na wierzchu za bardzo się wysuszają i spiekają

 

Drożdże rozetrzeć z cukrem , dodać mleko i odstawić do wyrośnięcia . Do miski wsypać mąkę, wlać wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe składniki . Wymieszać , odstawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto przełożyć do natłuszczonej lub wyłożonej papierem blachy . Na wierzchu ułożyć jabłka pokrojone w ósemki . Cukier wymieszać z cynamonem i posypać wierzch ciasta . Odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny.

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 35 minut .

* ciasto piekłam w blaszce o wymiarach 30 x 24 cm - na początku wydaje się , że ciasta jest za mało , ale po wyrośnięciu jest w sam raz :)

 

drożdżówka z jabłkami i cynamonowo-cukrową posypką

 

niedziela, 28 grudnia 2008

Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 19.XII.2008 - 03.I.2009    Czwarty wpis świąteczno-noworoczny - sałatka śledziowa . Miałam ochotę na sałatkę z dodatkiem śledzi , ale nie mogłam się zdecydować , którą wybrać . W końcu po lekturze kilku różnych przepisów wymyśliłam własną . Całkiem jadalna wyszła ;-)

 

sałatka śledziowa

 

Składniki :

  • 3 płaty śledziowe
  • 1 duży ogórek kiszony
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • połówka małego pora 
  • 1 puszka kukurydzy
  • majonez , ewentualnie trochę śmietany
  • pieprz


        Ogórka , jabłko , cebulę , pora i śledzie pokroić w kostkę , wymieszać . Dodać odsączoną z zalewy kukurydzę i majonez , doprawić pieprzem i wymieszać . Jeżeli sałatka jest za słona , można dodać trochę śmietany . Wstawić do lodówki na 1-2 godziny . 

 

piątek, 19 grudnia 2008

           Bardzo lubię tradycyjną sałatkę jarzynową z majonezem . Kiedyś obowiązkowa potrawa na wszelkich imieninowych i świątecznych spotkaniach , teraz wyparta przez lżejsze i bardziej wyrafinowane sałatki . A jednak od czasu do czasu przygotowuję taki relikt PRL-u , pomimo tego , że zawiera ten straszny , kaloryczny majonez  ;-)

 

sałatka jarzynowa

 

Składniki :

  • 2-3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • 1 por - biała część
  • 2-3 jajka ugotowane na twardo
  • puszka kukurydzy
  • puszka groszku
  • 1-2 ogórki kiszone
  • 1 jabłko
  • majonez , musztarda
  • pieprz , sól , ew. cukier
  • opcjonalnie : marynowana papryka , grzybki , śliwki w occie

 

          Marchew , pietruszkę i seler umyć i ugotować w małej ilości wody ( nie za długo - ugotowane jarzyny powinny pozostać jędrne ) , po ugotowaniu ostudzić i obrać ze skórki . Pokroić w kostkę . To samo zrobić z ogórkiem kiszonym , jabłkiem , jajkami na twardo  i porem . Wrzucić do miski , dodać odsączone z zalewy kukurydzę i groszek . Doprawić do smaku solą, pieprzem i musztardą ( jeżeli jabłko jest mało słodkie , można dodać odrobinę cukru ) . Dodać 3-4 łyżki majonezu , wymieszać . Schłodzić w lodówce . 

        Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień po przyrządzeniu , kiedy smaki się przegryzą . 

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8