| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TRE¦CI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: woda różana

czwartek, 19 stycznia 2012

Od zawsze lubiłam marcepan. Jedzenie bombonierki zaczynałam od sprawdzenia, czy s± w niej czekoladki z marcepanowym nadzieniem (zreszt± robię tak do dzi¶) i to one dziwnym sposobem znikały jako pierwsze ;) , a w sklepach rozgl±dałam się za marcepanowym chlebkiem i marcepanow± czekolad±.

Lubię też marcepanowe wypieki, ale zwykle mam problem ze znalezieniem w jakimkolwiek sklepie (poza internetowymi oczywi¶cie) czystego marcepanu. Dlatego bardzo się ucieszyłam, gdy znalazłam na tym blogu przepis na masę marcepanow±. Teraz mogę do woli szaleć z ciastami, bo w każdej chwili da się uzupełnić zapasy :)

 

marcepan

 

Składniki :

  • 250 g migdałów
  • 250 g cukru pudru
  • 30 ml wody różanej ( lub likieru Amaretto, br±zowego rumu, koniaku )
  • pół łyżeczki aromatu migdałowego

 

Migdały włożyć do miski i zalać wrz±tkiem. Odstawić na co najmniej 5 minut.

Sparzone migdały obrać ze skórki - po sparzeniu powinna ładnie odchodzić, wystarczy ¶cisn±ć migdał palcami. Jeżeli z niektórych migdałów skórka nie daje się zdj±ć, należy zalać je ponownie wrz±tkiem i po 5 minutach powtórzyć cał± operację.

Obrane migdały osuszyć na ¶ciereczce. Następnie partiami wrzucać je do blendera i mielić, aż masa będzie gładka i bez wyczuwalnych kawałków. Masa migdałowa powinna być lekko tłusta i mieć konsystencję pozwalaj±c± na zagniatanie.

Zmielone migdały zmiksować w blenderze z cukrem pudrem, wod± różan± (lub alkoholem) i aromatem migdałowym na jednolit± masę.

Gotowy marcepan można przechowywać szczelnie zawinięty przez kilka tygodni w lodówce.

 

Uwaga : jeżeli masa marcepanowa jest za sucha, można dodać odrobinę wody różanej lub alkoholu.