| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TRE¦CI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: mleko kokosowe

sobota, 17 marca 2012

Smaczne, syc±ce i szybkie do zrobienia curry - jego przygotowanie zajmuje tylko pół godziny. Kawałki kurczaka duszone z batatami, zielonym groszkiem i soczewic± tworz± lekko pikantne (i aromatyczne) danie, z delikatnym posmakiem mleka kokosowego. Smakuje lepiej niż wygl±da ;)

Przepis - BBC Good Food

 

curry z kurczakiem i batatami

 

Składniki (porcja dla 3-4 osób) :

  • 1 podwójna, duża pier¶ kurczaka
  • 2 ¶redniej wielko¶ci bataty
  • 4 łyżki czerwonej soczewicy
  • 300 ml rosołu drobiowego
  • 400 ml puszka mleka kokosowego
  • 175 g mrożonego groszku
  • 2 łyżeczki łagodnej pasty curry
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • sól , pieprz

 

Bataty obrać i pokroić na nieduże kawałki, takie na jeden kęs. Tak samo pokroić pier¶ z kurczaka.

W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej, następnie dodać pastę curry i smażyć przez 1 minutę. Dodać kurczaka, bataty i soczewicę - wymieszać dokładnie, aby wszystkie składniki były pokryte past± curry. Wlać bulion i mleko kokosowe, zagotować. Zmniejszyć ogień i dusić przez 15 minut.

Po 15 minutach dodać groszek, zagotować i dusić potrawę przez kolejne 4-5 minut. Doprawić do smaku sol± i pieprzem, podawać z ryżem.

 

wtorek, 10 marca 2009

Szukałam ostatnio przepisu na wykorzystanie mleka kokosowego - Google zaprowadziło mnie do  Bei, u której znalazłam przepyszne mufinki czekoladowo-kokosowe. Wła¶nie czego¶ takiego szukałam - delikatne, lekko wilgotne ciasto, w którym idealnie poł±czyły się dwa smaki : kokos i czekolada. Pięknie pachn±, jeszcze lepiej smakuj± - jedne ze smaczniejszych mufinek, jakie miałam okazję piec do tej pory !

 

mufinki kokosowo-czekoladowe

 

Składniki ( na 12 mufinek ) :

  • 200 g m±ki
  • 8 łyżek wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 2 jajka
  • 130 g cukru
  • szczypta soli
  • 100 g roztopionego masła
  • 200 ml mleka kokosowego [ u mnie 165 ml kokosowego + 35 ml mleka krowiego ]



Wymieszać m±kę , wiórki , proszek i kakao . Jajka ubić z cukrem i szczypt± soli, dodać mleko i lekko przestudzone masło, wymieszać. Wlać mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszać.

Formę mufinkow± wyłożyć papilotkami , do każdej papilotki nakładać po 2-3 łyżki ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 30 minut.

Przed podaniem udekorować wiórkami kokosowymi.

czwartek, 03 kwietnia 2008

Do zrobienia tego dania zainspirowała mnie Nigella . Niedawno ogl±dałam jej program "Nigella ekspresowo" i spodobało mi się to szybkie danie z kurczaka z dodatkiem kokosowego mleczka . Niestety nie zd±żyłam zapisać przepisu , więc musiałam improwizować ze składnikami - ale efekt improwizacji był niezły . 

 

curry

 

Składniki :

  • pół piersi z kurczaka
  • 1 łyżka stołowa curry
  • ok. 200 ml mleka kokosowego
  • 1 mała cebula
  • 3-4 z±bki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

 


Pier¶ z kurczaka pokroić w kostkę i oprószyć lekko sol± . Cebulkę i czosnek drobno posiekać . Na patelni rozgrzać oliwę , wrzucić posiekan± cebulę i czosnek , podsmażyć , po chwili dodać curry , wymieszać , wrzucić kawałki kurczaka - usmażyć . Dodać mleko kokosowe , wymieszać , dusić chwilę do zgęstnienia sosu .  Podawać z ryżem .

 

curry