| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TRE¦CI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: orzechy włoskie

niedziela, 18 listopada 2012

Nie mogę się zdecydować, czy to ciasto mi smakuje czy nie... I sięgam po kolejny kawałek, żeby to sprawdzić ... ;) Ciężki, wilgotny, lekko pikantny bananowy chlebek, o wyczuwalnym, ma¶lanym aromacie. I ze słon± nutk±. Podczas jedzenia pierwszego kawałka przeszkadzał mi nadmiar soli i byłam zła, że dałam pełn± łyżeczkę, zgodnie z przepisem. Ale przy drugim stwierdziłam, że jednak nie jest tak Ľle - sól wydobywa smak pozostałych składników. Następnym razem jednak nieco zmniejszyłabym jej ilo¶ć, żeby porównać, która wersja bardziej mi odpowiada.

 Przepis Tessy Capponi-Borawskiej - magazyn Kuchnia nr 4-2012

 

chlebek bananowo-jabłkowy

 

Składniki :

  • 250 g m±ki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 100 g miękkiego masła + 1 łyżka do posmarowania formy
  • 100 g cukru trzcinowego [ użyłam jasnego cukru demerara ]
  • 2 jajka
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 szara reneta
  • 3 łyżki zmielonych lub posiekanych orzechów włoskich

 

Przesiać m±kę z proszkiem do pieczenia i przyprawami korzennymi. Banany obrać i rozgnie¶ć widelcem. Jabłko obrać, pozbawić gniazd nasiennych i zetrzeć na grubej tarce.

Masło utrzeć z cukrem. Powoli dodawać lekko roztrzepane jajka, cały czas miksuj±c. Do masy wmieszać owoce. Dodać orzechy i m±kę z przyprawami, wymieszać.

Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem keksówki [użyłam formy o wymiarach 30 x 10 cm]. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok. 1 godzinę. 

Wyj±ć z formy po ostudzeniu.

 

 

chlebek bananowo-jabłkowy

 

To mój drugi i zarazem ostatni przepis do orzechowej akcji Atiny.