| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: biały ser

poniedziałek, 28 listopada 2016

Nieskomplikowany przepis + minimum składników = pyszne ciastka :) Robi się je naprawdę szybko (pomijając czas chłodzenia). Strukturą przypominają ciasto francuskie. Szybko znikają z talerza ;)  Polecam !

przepis pochodzi z książki Olii Hercules "Mamuszka"

 

berlińskie ciasteczka twarogowe

 

Składniki (na ok.20 ciastek) :

  • 80 g margaryny (zamiast niej można użyć masła)
  • 200 g tłustego twarogu
  • 200 g mąki pszennej + trochę do podsypania
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

do obtoczenia :

  • 50 g cukru

 

Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Do miski włożyć twaróg i margarynę, dokładnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem, zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez co najmniej 30 minut.

Blat obficie oprószyć mąką, rozwałkować na nim ciasto (ma mieć grubość trochę poniżej 2 mm). Wykrawać foremką krążki o średnicy 10 cm*.

Na płaski talerzyk wysypać cukier. Przyłożyć do cukru krążek, złożyć go na pół cukrem do wewnątrz. Przytknąć ponownie do cukru złożony krążek i znów złożyć na pół, cukrem do wewnątrz. Na koniec przytknąć do cukru jedną stronę złożonego ciasteczka (ćwiartki krążka) i ułożyć je na blasze cukrem do góry. Tak samo postąpić z pozostałymi krążkami.

Wstawić blachę do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.30-40 minut**, aż ciasteczka zarumienią się na ciemnozłoty kolor. 

 

uwagi :

* wycinałam krążki foremką o średnicy 8 cm - tym samym wyszło mi więcej ciastek - ok.32 szt.

** u mnie wystarczyło 30 minut

 

berlińskie ciasteczka twarogowe

 

 

berlińskie ciasteczka twarogowe

 

 

berlińskie ciasteczka twarogowe