| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: kalafior

środa, 23 czerwca 2010

Jeżeli lubicie sałatki z dodatkiem czosnku, to być może moja propozycja przypadnie Wam do gustu. Przepis na tę sałatkę o ciekawym smaku dostałam dawno temu od kolegi. Jest to połączenie chrupkiego kalafiora ze słodyczą suszonych moreli, zaostrzone smakiem czosnku i pieprzu. Na pierwszy rzut oka połączenie raczej dziwne, ale po spróbowaniu okazuje się, że całkiem smaczne. Kiedy po raz pierwszy podałam tę sałatkę na jakiejś imprezie rodzinnej, wszyscy byli pewni, że to kalafior z marchewką ;)

 

sałatka kalafiorowa

 

Składniki :

  • 1 średniej wielkości kalafior
  • 150-200 g suszonych moreli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • majonez
  • sól , pieprz
  • opcjonalnie : rodzynki


Kalafior podzielić na małe różyczki, obgotować w lekko osolonej wodzie przez ok.2 minuty. Po obgotowaniu przelać na sitku zimną wodą, ostudzić. Przełożyć do miski. Dodać pokrojone w paski morele (można dorzucić rodzynki, wcześniej namoczone i odsączone) oraz przepuszczone przez praskę ząbki czosnku. Wymieszać z majonezem, doprawić pieprzem i solą. Sałatkę podawać schłodzoną.

niedziela, 09 sierpnia 2009

Pomidorowy Sezon 2009 To moja pierwsza propozycja do pomidorowej zabawy organizowanej przez Olgę Smile.

Tę smaczną, chrupiącą sałatkę można zjeść na lekką kolację lub jako przekąskę w ciągu dnia - najlepiej smakuje lekko schłodzona.

 

sałatka pomidorowo-kalafiorowa z czosnkiem i koperkiem

 

Składniki ( dla dwóch osób ) :

  • kalafior [ 1 "drzewko" , wielkości pomarańczy ]
  • 2 średnie pomidory
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 gałązki koperku
  • 1 łyżka jogurtu lub śmietany
  • 1 łyżka majonezu
  • sól , pieprz

 

Kalafiora podzielić na małe różyczki. W niedużym garnku zagotować wodę, na wrzątek wrzucić różyczki kalafiora, gotować przez 2-3 minuty. Odcedzić i przestudzić.

Przygotować sos : wymieszać jogurt i majonez, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekany koperek, doprawić solą i pieprzem.

Pomidory pokroić w kostkę, połączyć z kalafiorem. Zalać przygotowanym sosem, wymieszać. Schłodzić w lodówce.

 

sałatka pomidorowo-kalafiorowa z czosnkiem i koperkiem