| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: pomarańcza

poniedziałek, 26 września 2016

Puszyste, mięciutkie ciasto drożdżowe z dodatkiem dyni i aromatycznego cynamonu. W sam raz na jesienne chłody :) Genialnie smakuje posmarowane domowymi powidłami śliwkowymi. Polecam !

przepis Doroty z Moich Wypieków

 

dyniowa drożdżówka z cynamonem

 

Składniki (na keksówkę o wymiarach 25 x 11 cm):

ciasto :

  • 350 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
  • 20 g świeżych drożdży (lub 10 g suchych)
  • 150 ml mleka (ciepłego, ale nie gorącego)
  • 180 g puree z dyni (ok.3/4 szklanki)*
  • 60 g drobnego cukru
  • 30 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego
  • skórka otarta z połowy pomarańczy
  • szczypta soli (w oryginale pół łyżeczki)

nadzienie :

  • 1/3 szklanki miałkiego brązowego cukru (użyłam cukru demerara, zmielonego w młynku do kawy)
  • 2 łyżki mielonego cynamonu

do posmarowania :

  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka

 

Keksówkę o wymiarach 25x11 cm posmarować masłem i oprószyć bułką tartą.

Ze świeżych drożdży zrobić rozczyn (jeżeli używamy drożdży suchych, wystarczy wymieszać je z mąką).

Do miski wsypać mąkę, dodać puree dyniowe, sól, cukier, skórkę z pomarańczy oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić, pod koniec wlewając roztopione masło. Wyrabiać ciasto do chwili, gdy stanie się miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia do podwojenia objętości (na ok.1,5 godziny).

Wyrośnięte ciasto odgazować, rozwałkować na oprószonym mąką blacie na prostokąt o długości keksówki. Rozwałkowane ciasto posypać cukrem wymieszanym z cynamonem, zwinąć ciasno wzdłuż dłuższego boku w roladę. Włożyć do formy, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok.30 minut. 

Wyrośnięte ciasto posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, z włączonym termoobiegiem**. Piec przez ok.25 minut***

Upieczone ciasto ostudzić, kroić po ostudzeniu.

 

wersja dla "maszynistów" :

Do maszyny włożyć składniki w następującej kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże . Nastawić program wyrabiania i wyrastania ciasta ("ciasto rosnące"- 1,5 godz.). Z wyrośniętym ciastem postępować jak w dalszej części przepisu.

 

uwagi :

* jeżeli puree jest rzadkie, należy dodać nieco więcej mąki podczas wyrabiania

** można też piec bez termoobiegu

*** po 10 minutach pieczenia na termoobiegu ciasto miało dość mocno zrumieniony wierzch - zmniejszyłam temperaturę do 160°C i piekłam jeszcze przez 15 minut

 

dyniowa drożdżówka z cynamonem

 

 

dyniowa drożdżówka z cynamonem

 

 

 

 

piątek, 09 stycznia 2015

Bardzo smaczna, aromatyczna babka o pomarańczowym smaku. Dość wilgotna, długo zachowuje świeżość. Polecam !

przepis znalazłam na stronie I love bake

 

prosta babka pomarańczowa

 

szklanka = 250 ml

Składniki :

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 225 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej [dałam pół na pół]
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu lub esencji z wanilii
  • 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
  • 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego [u mnie z 2 pomarańczy]
  • szczypta soli

 

Formę babkową posmarować lekko masłem i oprószyć mąką, strzepując jej nadmiar [w oryginalnym przepisie nie było podanych wymiarów foremki, ja użyłam 2-litrowej formy babkowej z kominkiem, Ø22cm]*

Do miski przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.

W drugiej misce umieścić masło i cukier, zmiksować na puszystą masę (przez ok.3 minuty). Cały czas miksując dodawać kolejno po jednym jajku.

Następnie nadal miksując dodawać na przemian przesianą mąkę i sok z pomarańczy. Na końcu dodać ekstrakt z wanilii i skórkę z pomarańczy, wymieszać.

Ciasto wlać do przygotowanej formy babkowej, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.40-45 minut lub do suchego patyczka [u mnie babka piekła się prawie 90 minut].

Upieczone ciasto zostawić na 15 minut w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. Po tym czasie wyjąć je z formy i ostudzić na kratce. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

 

* polecam użycie nieco większej formy, moja była trochę za mała i przez to musiałam    wydłużyć czas pieczenia, ponieważ po 45 minutach środek ciasta był surowy

 

prosta babka pomarańczowa

 

piątek, 28 listopada 2014

Te bułeczki już kiedyś wpadły mi w oko. Ostatnio przypomniałam sobie o tym przepisie i postanowiłam go przetestować (ostatnio mam fazę na drożdżowe wypieki). Ciekawiło mnie, jak będzie smakować ciasto drożdżowe robione na maślance.

Ciasto przygotowałam w maszynie do pieczenia, więc zagniatanie miałam z głowy :) Z wyrośniętym ciastem bardzo dobrze się pracuje, problem miałam tylko ze zwinięciem rolady, bo masa mi uciekała ;) No i trochę przesuszyłam bułki podczas pieczenia, bo piekłam je na termoobiegu (być może ustawiłam zbyt wysoką temperaturę). Ale to jedyne minusy (no, może jeszcze kształt bułeczek, który pozostawiał wiele do życzenia). Drożdżówki są bardzo aromatyczne, pięknie pachną pomarańczą. Na drugi dzień po upieczeniu są równie smaczne, jak w dniu pieczenia. Bardzo polecam !

przepis znalazłam u Doroty



drozdzowki_z_pomaranczowym_twarozkiem_panorama

szklanka = 250 ml

Składniki :

ciasto :

  • 3/szklanki letniej maślanki
  • 6 łyżek masła, roztopionego i ostudzonego (80 g)
  • 3 duże jajka
  • 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej chlebowej (635 g) - [użyłam mąki typ 650]
  • 1/4 szklanki cukru (55 g)
  • pół łyżeczki soli
  • 2,5 łyżeczki suchych drożdży (10g) lub 20 g drożdży świeżych

nadzienie :

  • 80 g twarożku (może być Philadelphia, quark lub twaróg półtłusty) - u mnie ten ostatni
  • 40 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 żółtko
  • skórka otarta z 2 dużych pomarańczy
  • 2/3 szklanki drobnego cukru (135 g)

lukier :

  • sok i skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1-1,5 szklanki cukru pudru

do posmarowania :

  • 1 jajko, roztrzepane

 

Z maślanki, drożdży, łyżki cukru i łyżki mąki (cukier i mąka odjęte z odmierzonych ilości) zrobić rozczyn, odstawić na 10-15 minut, aż drożdże zaczną pracować.*

Wyrośnięty rozczyn wlać do mąki, dodać wszystkie składniki oprócz masła, wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać roztopione masło. Wyrabiać do chwili, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( ciasto powinno podwoić objętość ).

Podczas wyrastania przygotować nadzienie : wszystkie składniki włożyć do miski i zmiksować na gładką masę. Jeżeli masa będzie za gęsta, dodać trochę masła lub soku pomarańczowego.

Dwie blachy z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, następnie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Na rozwałkowanym cieście rozsmarować nadzienie. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku (jak roladę), dokładnie skleić. Pokroić ostrym nożem na 12 plastrów. Każdy plaster rozciągnąć na szerokość, następnie skręcić w "ósemkę" ** Uformowane bułeczki ułożyć na blasze w dość dużych odstępach, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.22-35 minut***

Upieczone bułeczki przełożyć na kratkę i jeszcze ciepłe polukrować (lukier zrobić przez roztarcie cukru z sokiem pomarańczowym) ****

 

metoda dla "maszynistów" :

Wszystkie składniki ciasta umieścić w maszynie do pieczenia, w kolejności : płynne, sypkie, a na końcu drożdże. Nastawić program "zagniatanie z wyrastaniem" (ok.1,5 godz.). Wyrośnięte ciasto wyrobić i postępować jak w dalszej części przepisu.

 

uwagi :

* jeżeli używamy suchych drożdży, należy je wymieszać z mąką, dodać pozostałe składniki (bez masła), wyrobić, na końcu dodając masło i wyrabiając

** zdjęcia z formowania bułeczek można zobaczyć u Dorotus, u mnie zabrakło dodatkowej pary rąk do ich zrobienia ;)

*** bułeczki piekłam na termoobiegu w 170°C przez ok.22 minuty (chciałam upiec na raz dwie blachy), ale następnym razem upiekę je w tradycyjny sposób, bo termoobieg zbytnio je wysuszył

**** użyłam 1 szklanki cukru pudru i lukier wyszedł dość rzadki - powsiąkał w bułeczki. Nie dodawałam do niego skórki otartej z pomarańczy, bo całość zużyłam do nadzienia.

 

drożdżówki z pomarańczowym twarożkiem

 

 

drożdżówki z pomarańczowym twarożkiem

środa, 17 kwietnia 2013

Często zdarza się, że po pieczeniu kruchego ciasta zostaje mi nadmiar białek, które trzeba jakoś zagospodarować. Pierwszą rzeczą, jaka wtedy przychodzi mi do głowy, są bezy albo piegusek. Okazuje się , że z białek można też upiec całkiem smaczną babkę o cytrusowym aromacie. W oryginalnym przepisie babka była cytrynowa, ja postanowiłam zrobić ją w wersji pomarańczowej.

Babka jest wilgotna i dość ciężka - i bardzo aromatyczna. I co najważniejsze - smaczna :)

przepis znalazłam u Evenki .

 

pomarańczowa babka z białek

 

Składniki :

szklanka=250 ml

  • 400 g mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 7-8 białek
  • 250 g masła - roztopionego i ostudzonego
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 16 g cukru waniliowego
  • skórka otarta z 1 pomarańczy [lub z 1 cytryny]
  • sok z połowy pomarańczy [lub z 1 cytryny]

 

Formę z kominkiem o średnicy 22 cm posmarować masłem i oprószyć bułką tartą.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitej piany stopniowo wsypywać oba cukry, miksować jeszcze przez ok.2-3 minuty.

Nadal miksując wlać ostudzone masło, mleko i powoli wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać skórkę pomarańczową oraz sok. Wymieszać.

Masę przelać do przygotowanej formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C, z włączonym termoobiegiem i piec przez ok.45-60 minut [do suchego patyczka].

Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

 

pomarańczowa babka z białek

 

 

pomarańczowa babka z białek

środa, 02 stycznia 2013

Biscotti to pyszne włoskie ciasteczka podobne do naszych sucharków. Świetnie smakują po zanurzeniu w kawie lub herbacie, można je również chrupać solo. Pięknie pachną, co sprawia, że trudno im się oprzeć ! Istnieje wiele wersji, ja wybrałam jedną z prostszych - z migdałami i cytrusową skórką. Piekłam je po raz pierwszy, i na pewno nie ostatni :)

Przepis znalazłam u Madame Edith.

 

biscotti

 

Składniki :

  • 150 g mąki
  • 75 g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • szczypta cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 100 g migdałów

 

Migdały włożyć do miseczki i zalać wrzątkiem. Odstawić na co najmniej 5 minut. Po tym czasie odlać wodę i obrać migdały ze skórki.

Jajko ubić z cukrem. Dodać proszek, skórkę pomarańczową i cytrynową, cynamon i gałkę muszkatołową. Ciągle mieszając dodawać stopniowo mąkę - po 1 łyżeczce. Gdy ciasto jest jednolite, wmieszać do niego obrane migdały.

Z ciasta umączonymi dłońmi uformować podłużny bochenek. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika z włączonym termoobiegiem nagrzanego do 170°C [jeżeli pieczemy bez termoobiegu, to ustawiamy temperaturę 190°C]. Piec przez 25 minut.

Upieczony bochenek wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce przez 10 minut. Po tym czasie ostrym nożem pokroić ciasto w kromki o szerokości 1 cm i ułożyć je z powrotem na blasze. Wstawić ponownie do piekarnika i piec przez 8 minut, następnie odwrócić i piec kolejne 8 minut.

Po upieczeniu ostudzić na kratce.

 

biscotti

sobota, 10 marca 2012

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju serniki. Kiedy nachodzi mnie ochota na kolejny, w pierwszej kolejności zaglądam do Madzi, bo wiem, że u niej zawsze mogę znaleźć coś dobrego :) Tak było i tym razem - kiedy zobaczyłam sernik z pomarańczową glazurą, wiedziałam, że wkrótce go upiekę. Jest dość zwarty, konsystencją bardziej przypomina tradycyjny polski sernik niż modne ostatnio wypieki z kremowego serka. Ma delikatnie cytrusowy smak, a pazura dodaje mu glazura pomarańczowa. Polecam, jest pyszny !

 

sernik z glazurą pomarańczową

 

Składniki :

spód :

  • 150 g herbatników [ użyłam Krakusków zbożowych ]
  • pół łyżki kakao
  • 55 g masła

masa serowa :

  • 750 g mielonego twarogu [ użyłam wiaderkowego, tak jak Madzia ]
  • pół szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy w proszku
  • 2 jajka
  • skórka otarta z dużej pomarańczy
  • sok z 1 dużej pomarańczy

glazura pomarańczowa :

  • 6-8 łyżek konfitury pomarańczowej*
  • skórka otarta z 2 pomarańczy
  • sok z 1 dużej pomarańczy
  • 1 łyżeczka żelatyny [ opcjonalnie ]

 

Przygotować spód : masło rozpuścić i przestudzić. Herbatniki pokruszyć przy pomocy tłuczka lub blendera, dodać kakao i masło - wymieszać. Masę przełożyć do foremki o wymiarach 20x24 cm [użyłam kwadratowej o boku 23 cm] wyłożonej papierem do pieczenia, rozłożyć równomiernie i ugnieść.

Masa serowa : ser, cukier, jajka, proszek budyniowy, skórkę i sok z pomarańczy umieścić w naczyniu i delikatnie zmiksować. Wylać na przygotowany spód, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok. 40-50 minut. Upieczony sernik wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Glazura pomarańczowa : konfiturę pomarańczową podgrzać delikatnie w garnuszku i wymieszać ze skórką i sokiem z pomarańczy. Przestudzić i wyłożyć na wierzch sernika. Jeżeli chcemy, żeby glazura była bardziej stabilna, można dodać do niej żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody lub soku pomarańczowego

 

* z braku konfitury użyłam marmolady pomarańczowej - być może dlatego moja glazura pomimo dodania żelatyny nie ścięła się i była cały czas płynna. Nie wylewałam jej na sernik, zamiast tego potraktowałam ją jako sos, którym każdy polewał sobie swoją porcję ciasta.

 

sernik pomarańczowy

 

 

sernik z glazurą pomarańczową

 
1 , 2 , 3 , 4