| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TRE¦CI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: jeżyny

poniedziałek, 12 grudnia 2011

Co prawda sezon jeżynowy już dawno za nami, ale przepis przyda się w przyszłym roku :)

Nalewka jeżynowa ma piękny, ciemnoczerwony kolor. Łatwo j± przygotować, co jest charakterystyczne dla przepisów Nigelli. Skutecznie rozgrzewa w zimne, zimowe wieczory.

Przepis - "Kuchnia" N.Lawson

 

jeżynówka wg nigelli lawson

 

Składniki :

  • 500 g jeżyn
  • 200 g miałkiego cukru
  • 750 ml wódki

 

Przygotować szeroki słój o pojemno¶ci 1,5 l. Wyparzyć go i wlać do niego wódkę.

Wsypać jeżyny i cukier do słoja z wódk± i szczelnie zamkn±ć. Potrz±sać słojem aż do rozpuszczenia się cukru.

Odstawić słój w  chłodne, ciemne miejsce. Codziennie przez 1,5 miesi±ca potrz±sać zawarto¶ci± słoja raz dziennie.

Po 6-8 tygodniach przelać nalewkę przez sitko do dzbanka i wlać j± do wyparzonej butelki po wódce lub do karafki. 

Przecedzon± nalewkę można przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu przez rok.

Jeżyny z nalewki można wykorzystać do deserów.

niedziela, 24 sierpnia 2008

             Przepis na muffiny cytrynowe z malinami znalazłam u Dorotus . A że oprócz malin miałam jeszcze kubeczek jeżyn , zrobiłam wersję malinowo-jeżynow± . Nie s± to typowe mufinki , bo ciasto jest troszkę rzadsze niż mufinkowe , no i nie wyrosły tak jak tradycyjne muffiny . S± lekkie , delikatne , w smaku mocno cytrynowe , co bardzo mi pasuje do malin i jeżyn  .

 

mufinki jeżynowe

 

Składniki ( na 12 mufinek )  :

  • 60 g masła
  • 200 g m±ki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 150 g drobnego cukru
  • 1/4  łyżeczki soli
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • ok. 120 ml mleka
  • 1 duże jajko
  • 150 g malin [ dałam maliny z jeżynami - po połowie ]



                  Masło roztopić , ochłodzić . W dużym naczyniu wymieszać m±kę , proszek , sodę , cukier , sól i skórkę z cytryny . Do naczynia z podziałk± wlać sok z cytryny , następnie uzupełnić mlekiem do 200 ml . Dodać roztrzepane jajko i ostudzone masło , wymieszać .

      Wlać mokre składniki do suchych , wymieszać do poł±czenia się składników , na końcu dodać maliny i jeżyny , delikatnie wymieszać .  

         Formę mufinkow± wyłożyć papilotkami i napełnić je ciastem do 3/4 wysoko¶ci . Piec w temperaturze 200°C przez około 25 minut . Po wyjęciu z piekarnika mufinki pozostawić w formie jeszcze przez około 5-10 minut [ s± miękkie ] .