| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: szczypiorek

piątek, 14 marca 2014

Nigdy nie robiłam ani nie jadłam kotletów z jajek, chociaż o nich słyszałam. Ostatnio przeczytałam o nich u Negreski - i nabrałam ochoty na wypróbowanie jej przepisu. Skusiły mnie pieczarki :) Kotlety są niezłe, najlepiej smakują na ciepło, świeżo po usmażeniu.

przepis - Negresca

 

kotleciki z jajek i pieczarek

 

Składniki :

  • 6 jajek ugotowanych na twardo + 1 surowe
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 100 g żółtego sera np. gouda
  • szczypiorek
  • sól , pieprz , ostra papryka
  • bułka tarta

do smażenia :

  • olej
  • 2 łyżki masła

 

Cebulę pokroić w drobną kostkę, pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, zeszklić na nim cebulę, dodać pieczarki. Smażyć do odparowania płynu. Zestawić z ognia.

Jajka na twardo oraz żółty ser zetrzeć na grubych oczkach tarki. Szczypiorek posiekać.

Usmażone pieczarki wymieszać ze startymi jajkami, serem i posiekanym szczypiorkiem. Wbić jajko, doprawić do smaku przyprawami. Dobrze wyrobić masę, dodając bułkę tartą w takiej ilości, by masa była zwarta.

Formować nieduże kotleciki, obtaczać je w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła, aż będą rumiane.

środa, 03 września 2008

             Ostatnio robiłam awokado na słodko . Dzisiaj na śniadanie postanowiłam spróbować jak smakuje w wersji słono-pikantnej - okazało się , że całkiem dobrze . Na próbę zrobiłam małą porcję pasty - taką jednoosobową - akurat na śniadanie :)

 

pasta z awokado

 

Składniki :

  • pół dojrzałego awokado
  • pół małego pomidora
  • 1 jajko na twardo
  • kilka gałązek szczypiorku
  • sól , pieprz

 

           Pomidora i jajko pokroić w drobną kosteczkę , szczypiorek posiekać . Awokado obrać i rozgnieść widelcem na papkę lub posiekać . Wszystkie składniki połączyć , doprawić solą i pieprzem ( pieprzu dałam dość dużo )

     Pastą smarować kromki pieczywa i pałaszować ze smakiem :-)

czwartek, 17 lipca 2008

Od lat przebój na wszelkich imprezach domowych - ma w sobie coś takiego , co powoduje , że pierwsza znika ze stołu ;)

 

sałatka z pomidorów i jajek

 

Składniki ( ich ilość zależy od wielkości półmiska ) :

  • 2-3 duże pomidory
  • 1 duża cebula
  • 3-4 jajka na twardo
  • 20-25 dag żółtego sera startego na grubej tarce
  • szczypiorek
  • 4-5 łyżek majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 czubata łyżka musztardy
  • sól , pieprz


Pomidory pokroić w plastry , ułożyć na dużym półmisku . Cebulę pokroić w półkrążki , ułożyć na pomidorach . Posypać solą i pieprzem . Jajka pokroić w plasterki , ułożyć na pomidorach z cebulą . Posolić i popieprzyć . Posypać startym żółtym serem . W miseczce wymieszać majonez , śmietanę i musztardę . Sosem polać sałatkę . Posypać po wierzchu posiekanym szczypiorkiem .

niedziela, 13 lipca 2008

Prosta w wykonaniu , smaczna i bardzo kolorowa  .

 

sałatka z fetą

 

Składniki :

  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasolki
  • 1 duża cebula
  • 1-2 pomidory
  • feta - 1 op.
  • majonez
  • pieprz
  • szczypiorek


Pomidory i cebulkę pokroić w kostkę , dodać odsączoną z zalewy kukurydzę i fasolkę (fasolkę przepłukuję wodą i odsączam na sitku). Wymieszać , dodać pokrojoną w kostkę fetę i posiekany drobno szczypiorek . Dodać pieprz i majonez , delikatnie wymieszać . Raczej nie trzeba doprawiać solą - feta jest dość słona .

 

sobota, 14 czerwca 2008

Rzadko jadam takie śniadania - zwykle wolę lżejsze posiłki .  Dzisiaj jednak miałam ochotę na take właśnie danie - sadzone jajka na boczku . Może nie tak zdrowe jak zwykła jajecznica , bo bardziej kaloryczne , ale od czasu do czasu można sobie na takie szaleństwo pozwolić :)

 

jajko wiosenne

 

Składniki :

  • 2 jajka
  • 3-4 plasterki boczku wędzonego
  • szczypiorek

Przepis prosty - na patelni podsmażyć plastry boczku . Jajka wybić do miseczki , wylać na zrumieniony boczek i smażyć , aż się zetną . Posolić , posypać posiekanym szczypiorkiem, wcinać :)