| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TRE¦CI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: ryż arborio

sobota, 07 stycznia 2012

Moje pierwsze risotto - i mam nadzieję, że nie ostatnie :) Już dawno miałam ochotę je zrobić, tylko wci±ż co¶ stawało mi na przeszkodzie. Przeważnie brakowało mi jakiego¶ składnika - albo rosołu zabrakło, albo wino się skończyło, a to parmezanu nie kupiłam - tylko ryż cały czas cierpliwie czekał w szafce.

W końcu skompletowałam wszystkie potrzebne składniki i zabrałam się do gotowania. Wymy¶liłam, że pierwsze risotto przygotuję z pieczarkami. Wzorowałam się na przepisie podanym przez marghe na forum cincin. Pieczarkowe risotto wyszło smaczne, kremowe - tylko trochę za łagodne. Brakowało mi zdecydowanego smaku - nie wiem, czy to wina zbyt małej ilo¶ci pieczarek, czy może powinnam mocniej je przyprawić (może trochę czosnku dodałoby mu charakteru) ... Następnym razem wypróbuję inn± wersję :)

 

risotto z pieczarkami

 

Składniki :

  • 200 g ryżu arborio
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 800-1000 ml rosołu
  • ok. 45 g masła ( 3 łyżki )
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2-3 łyżki tartego parmezanu
  • sól , pieprz

 

Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i podsmażyć na łyżce masła. Doprawić sol± i pieprzem.

Rosół podgrzać - powinien być gor±cy.

Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła. Cebulę drobno posiekać, wrzucić na patelnię i zeszklić. Następnie dodać ryż, wymieszać dokładnie, aby wszystkie ziarenka pokryły się tłuszczem. Podsmażyć chwilę (2 minuty) i dodać wino. Wymieszać i pozwolić, by wino odparowało.

Gdy wino odparuje, ryż zacz±ć podlewać rosołem, po chochelce - wlać 1 chochelkę, odparować, wlać kolejn± - i tak przez ok. 20 minut. Od czasu do czasu zamieszać. Po ok. 20 minutach ryż powinien być ugotowany al dente.

Pod koniec gotowania dodać podsmażone pieczarki, wymieszać. Następnie dołożyć 1 łyżkę masła, wymieszać, posypać tartym parmezanem - ponownie wymieszać i od razu podawać. W razie potrzeby doprawić sol± i pieprzem.

 

risotto z pieczarkami