| < Marzec 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TRE¦CI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: m±ka krupczatka

sobota, 22 paĽdziernika 2016

Chrupi±ce ciasteczka pachn±ce cynamonem. Można je ozdobić stempelkiem, mog± też pozostać gładkie - i w jednej, i w drugiej wersji będ± smaczne.

przepis znalazłam u Komarki

 

ciasteczka cynamonowe

 

Składniki :

  • 200 g m±ki krupczatki
  • 50 g m±ki pszennej tortowej
  • 125 g zimnego masła
  • 125 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Wszystkie składniki wymieszać i posiekać z zimnym masłem. Zagnie¶ć i szybko wyrobić, tylko do ich poł±czenia. Uformować kulę, zawin±ć j± w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkować cienko na blacie oprószonym m±k± (na grubo¶ć ok.4 mm). Wierzch ciasta oprószyć lekko m±k±, wycinać ciastka foremk± lub szklank± i odciskać stempelki. Wycięte ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i schłodzić w lodowce przez ok.15 minut.

Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec w tej temperaturze przez 2 minuty. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec przez kolejne 8-10 minut, aż ciastka się zarumieni±.

Upieczone ciastka ostudzić na kratce.

 

ciasteczka cynamonowe

 

 

ciasteczka cynamonowe

 

niedziela, 03 listopada 2013

Wła¶ciwie to powinnam napisać "ciastka" albo nawet "ciacha", bo wyszły mi do¶ć spore. Wykrawałam je literatk±, a że mam tylko tak± o ¶rednicy 6 cm, to wyszły ciastka-giganty - jak widać na zał±czonym obrazku. Następnym razem użyję do wykrawania kieliszka - będę miała dużo ciasteczek, takich malutkich, na jeden kęs :)

Nie s± może szczególnie urodziwe (te Basine s± o wiele ładniejsze) , ale za to bardzo smaczne :)

Przepis znalazłam na blogu Makagigi i 55 pierników

 

ciastka słoneczka

 

Składniki :

ciastka:

  • 300 g m±ki krupczatki
  • 200 g zimnego masła lub margaryny (dałam po 100g jednego i drugiego)
  • 3 żółtka

lukier:

  • 2 białka
  • 200 g cukru pudru

do przełożenia:

  • powidła ¶liwkowe

 

Zimne masło posiekać z m±k±, następnie dodać żółtka, dokładnie wymieszać i zagnie¶ć gładkie ciasto. Zawin±ć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Przygotować lukier : białka utrzeć z cukrem na jednolit±, biał± masę.

Schłodzone ciasto podzielić na porcje, wałkować każdy kawałek na grubo¶ć ciasta na pierogi i wykrawać kółka literatk± lub kieliszkiem (moje wykrawałam literatk± i wyszły do¶ć duże - wykrawane kieliszkiem będ± zgrabniejsze). Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciasteczko posmarować lukrem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C * i piec przez ok.12-15 minut - ciasteczka powinny się zezłocić.

Po upieczeniu ostudzić na kratce. Ostudzone ciasteczka przełożyć powidłami lub konfitur± różan±.

* piekłam dwie blachy na raz, na termoobiegu -  i chyba dlatego lukier trochę popękał

 

ciasteczka słoneczka

sobota, 10 kwietnia 2010


Kuchnia Wielkanocna 2010
Babka drożdżowa to nieodł±czny element ¦wi±t Wielkanocnych - więc i w tym roku musiała się znaleĽć na moim stole. Ta, któr± tutaj przedstawiam została upieczona z przepisu Krystyny9 z cincina. Przepis jak zwykle niezawodny :) Babka wyszła bardzo lekka i delikatna, no i oczywi¶cie pyszna !

To mój ostatni przepis, który bierze udział w Kuchni Wielkanocnej.

 

babka drożdżowa

 

Składniki :

  • 250 g m±ki ( w tym 1/3 krupczatki i  2/3 m±ki pszennej ) + 1 łyżka do zaczynu
  • 5 żółtek
  • 110 ml mleka
  • 70 g masła
  • 5 łyżek cukru ( + 1 do zaczynu )
  • 25 g drożdży
  • szczypta soli


Drożdże rozkruszyć do miseczki, zasypać 1 łyżk± cukru, wlać ciepłe mleko - wymieszać. Dodać 1 łyżkę m±ki, dokładnie wymieszać i odstawić do wyro¶nięcia.

Do miski przesiać m±kę z sol±.

Żółtka ubić z cukrem na bardzo gęst± i puszyst± masę, tak aby nie wyczuwało się cukru. Ubite żółtka dodać do m±ki. Wlać wyro¶nięty zaczyn - cało¶ć dobrze wyrobić ( można to zrobić mikserem ).

Masło rozpu¶cić i przestudzić. Dodawać stopniowo do ciasta, które przez cały czas wyrabiamy. Po dolaniu każdej porcji masła wyrabiamy tak długo, aż masło całkowicie poł±czy się z ciastem. Miskę z ciastem przykryć szczelnie foli± spożywcz± i ostawić w ciepłe miejsce do wyro¶nięcia.

Wyro¶nięte ciasto odgazować i ułożyć w formie babkowej wysmarowanej masłem i oprószonej m±k± (moja forma miała ¶rednicę 24 cm - tak jak u Krysi) . Formę dokładnie przykryć foli± i ponownie odstawić ciasto do wyrastania.

Wyro¶nięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec przez około 40-45 minut.

Upieczon± babkę wyj±ć z formy i ostudzić.

Ja dodatkowo po lekkim przestudzeniu posmarowałam babkę roztopionym masłem i oprószyłam grub± warstw± cukru pudru.

 

babka drożdżowa

 

 

 

 

czwartek, 08 kwietnia 2010

 


Kuchnia Wielkanocna 2010
Kolejna propozycja do akcji Olgi - to ciasto, które obowi±zkowo musi znaleĽć się na wielkanocnym stole - czyli mazurek. W tym roku skorzystałam z nowego przepisu na kruche ciasto - znalazłam go na stronie ugotuj.to

Ciasto dawało się dobrze wałkować, nie miałam też problemu z formowaniem ozdób. Zrobiłam najprostsz± wersję - czyli kruchy spód polany roztopion± czekolad± i ozdobiony bakaliami. Tegoroczny mazurek bardzo nam smakował :)

 

mazurek

 

Składniki :

ciasto :

  • 400 g m±ki krupczatki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 surowe żółtka
  • 2 gotowane żółtka [ wyjęte z jajek na twardo i przetarte przez sitko ]
  • pół szklanki gęstej ¶mietany 22%
  • ziarenka z połowy laski wanilii [ u mnie ekstrakt waniliowy ]
  • szczypta soli

wierzch :

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka masła
  • bakalie
  • anżelika
  • żurawina
  • pisaki lukrowe

 

Szerokim nożem posiekać m±kę z masłem. Dodać cukier puder, surowe i gotowane żółtka oraz ¶mietanę i wanilię [ lub ekstrakt ] - zagnie¶ć szybko ciasto, owin±ć szczelnie foli± spożywcz± i włożyć na 1 godzinę do lodówki.

Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkować [ u mnie był to placek o grubo¶ci ok.1 cm ] , najlepiej od razu na papierze do pieczenia. Wyrównać brzegi , nadmiar ciasta obci±ć. Placek przeci±ć na 2 jednakowe prostok±ty. Z odciętych skrawków ciasta zrobić wałeczki i udekorować nimi brzegi mazurków.

Przełożyć razem z papierem do pieczenia na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200-220°C. Upiec na złoto - około 10-15 minut.

Upieczone mazurki ostudzić i udekorować roztopion± z masłem czekolad± oraz bakaliami.

 

mazurek

 

 

a to ozdoby w wykonaniu mojej pociechy - była bardzo szczę¶liwa, że może udekorować mazurka tak jak jej się podoba :)

 

mazurek

 

wtorek, 09 lutego 2010

Cieniutkie plasterki jabłek ukryte pod kołderk± z kruchego ciasta - tak± apetyczn± szarlotkę zaprezentowała w Galerii Potraw Szellka. Zachwyciła nie tylko mnie - od kilku lat cieszy się ogromnym powodzeniem. W końcu i ja postanowiłam j± upiec :)

 

szarlotka spod samiućkich Tater

 

Składniki [ na blachę 30x24 cm ] :

kruche ciasto :

  • 500 g m±ki krupczatki
  • 250 g masła lub margaryny ( dałam pół na pół )
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki ¶mietany

nadzienie :

  • 2,5 kg jabłek - najlepsza jest szara reneta
  • cukier i cynamon - do smaku


Składniki na ciasto posiekać razem, następnie szybko zagnie¶ć ciasto. 2/3 ciasta równomiernie rozłożyć na dnie blaszki i wstawić na pół godziny do lodówki. Resztę ciasta też trzymać w lodówce.

Jabłka obrać, usun±ć gniazda nasienne i pokroić na cz±stki. Następnie pokroić je w cienkie plasterki (pomógł mi w tym robot). Wymieszać z cukrem i cynamonem.

Spód podpiec w 180°C przez ok.10 minut ( podejrzane u Dorotki - Szellka układała jabłka na surowym cie¶cie ). Na podpieczonym spodzie ułożyć jabłka i posypać je pozostałym ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 1 godzinę.

Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.

 

szarlotka spod samiućkich Tater

czwartek, 17 wrze¶nia 2009

Przepadam za ciastem drożdżowym i co jaki¶ czas po prostu muszę je upiec i już ! Zapachy wydobywaj±ce się z piekarnika podczas pieczenia zawsze wprawiaj± mnie w dobry nastrój. Ostatnio wypatrzyłam na forum cincin przepis na puszyste drożdżowe robione z m±ki krupczatki - to kolejny wypróbowany przeze mnie przepis Krystyny9.

Ciasta nie trzeba długo wyrabiać, pięknie ro¶nie , jeszcze lepiej smakuje - po prostu same zalety !  Długo zachowuje ¶wieżo¶ć [ tzn. przez trzy dni na pewno, bo przez tyle się uchowało ;) -  i cały czas było miękkie i delikatne ]. Próbowałam jeszcze ciepłe, bo byłam ciekawa, jak smakuje - było pyszne - ten wypiek na pewno będzie przeze mnie powtarzany ! :-)

 

drożdżowe na krupczatce

 

Składniki :

ciasto :

  • 3 szklanki + 6 łyżek m±ki krupczatki
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • ok. pół szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 1 żółtko [ białko zostawić do posmarowania ciasta ]
  • 150 g masła - roztopionego i przestudzonego
  • 42 g drożdży
  • szczypta soli

kruszonka :

  • pół szklanki m±ki krupczatki
  • pół szklanki cukru
  • 60-70 g roztopionego masła

owoce :

  • ok. 500 g ¶liwek
  • 1 duża gruszka


Z mleka, drożdży, 1 łyżki cukru i 6 łyżek m±ki zrobić zaczyn i odstawić na kilka minut do wyro¶nięcia.

Jajko, żółtka i pozostały cukier + cukier waniliowy dobrze wymieszać - tak, aby cukier się rozpu¶cił.

Do miski wsypać 3 szklanki m±ki, dodać szczyptę soli, ubite jajka i wyro¶nięty zaczyn. Wymieszać do poł±czenia się składników [ można zrobić to mikserem z końcówkami-¶widerkami ] . Dodawać stopniowo stopione, ostudzone masło [ cały czas miksuj±c - na najwyższych obrotach ]. Po 5 minutach ciasto powinno odchodzić od ¶cianek miski. Przykryć miskę z ciastem i odstawić do wyro¶nięcia w ciepłe miejsce na ok. 40 minut.

Wyro¶nięte ciasto przełożyć do foremki, trochę je ugniataj±c  [ u Krystyny forma 24x36 cm , moja forma ma 37x27 ]. Posmarować białkiem i ponakłuwać widelcem [ nie zrobiłam tego - zwyczajnie zapomniałam ;-) ]. Na ciasto wyłożyć owoce - połówki wypestkowanych ¶liwek i kawałki obranej i pokrojonej w małe cz±stki gruszki.

Cało¶ć posypać kruszonk± [ wymieszać wszystkie jej składniki - gdy zaczn± przypominać piasek, posypać ciasto ]. Odstawić do wyro¶nięcia na ok.20-30 minut [ u mnie rosło trochę dłużej, bo poszli¶my na spacer :-) - jakie¶ 45 minut ].

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez 40-50 minut [ sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone ].

 

drożdżowe na krupczatce

 

 

 

 
1 , 2