| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: mąka samorosnąca

niedziela, 22 stycznia 2012

Nasze dzisiejsze śniadanie - pyszne, chrupiące bułeczki :) Robi się je dosłownie chwilę, potem kolejna chwila w piekarniku - i gotowe !  Najsmaczniejsze zaraz po upieczeniu, gorące, z chrupiącą skórką.

Przepis pochodzi z książki "Breads & Muffins" wyd. The Australian Women's Weekly.

 

scones

 

Składniki :

  • 375 g mąki samorosnącej ( self-rising flour )
  • 1 łyżka cukru pudru
  • ćwierć łyżeczki soli
  • 30 g masła
  • 180 ml mleka
  • 125 ml wody

dodatkowo :

  • 1 łyżka mleka do posmarowania bułeczek

 

Kwadratową formę o boku 19 cm posmarować masłem.

Mąkę, cukier i sól przesiać do dużej miski. Dodać masło i rozetrzeć je palcami z sypkimi składnikami.

Wlać mleko i prawie całą wodę. Używając noża wymieszać mleko i wodę z pozostałymi składnikami - aż do powstania miękkiego, lepkiego ciasta. W razie potrzeby dodać pozostałą wodę.

Ciasto wyłożyć na umączony blat i szybko zagnieść - powinno być gładkie. Rozpłaszczyć je równomiernie dłońmi na placek o grubości 2 cm. Nożem zanurzonym wcześniej w mące pokroić placek na 16 jednakowych części. Ułożyć je blisko siebie w przygotowanej formie i posmarować mlekiem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec przez ok. 15 minut. 

Upieczone bułeczki wyłożyć na kratkę, żeby odparowały. Podawać gorące, z dodatkiem masła i dżemu lub konfitury.

 

scones

 

 

scones