| < Kwiecień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TRE¦CI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: m±ka gryczana

niedziela, 22 czerwca 2014

Chrupi±ce, kruche ciasteczka o specyficznym, lekko korzennym smaku. Niezbyt słodkie. Będ± dobrze smakować w towarzystwie szklanki mleka :)

przepis z ksi±żki "Smakowite prezenty" Sigrid Verbert

 

herbatniki z m±ki gryczanej

 

Składniki (na ok.30 ciasteczek) :

  • 180 g m±ki gryczanej
  • 100 g m±ki pszennej
  • 125 g miękkiego masła
  • 65 g białego cukru
  • 60 g cukru trzcinowego [u mnie demerara]
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

do posypania :

  • 20 g cukru trzcinowego

 

Masło utrzeć z cukrem i cukrem trzcinowym. Dodać jajko, obie m±ki i sól. Szybko zagnie¶ć, uformować z ciasta kulę, zawin±ć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubo¶ć 5mm, foremk± wyci±ć ciasteczka. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każde ciasteczko posypać cukrem trzcinowym.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok. 20 minut. Po upieczeniu ostudzić na kratce.

 

herbatniki z m±ki gryczanej

 

 

herbatniki z m±ki gryczanej

 

czwartek, 06 lutego 2014

Pyszne czekoladowe ciasto, ciężkie i wilgotne. Konsystencj± przypomina brownie. Odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej.

Może nie wygl±da zbyt pięknie, ale tę niedoskonało¶ć nadrabia smakiem. Polecam !

Ľródło przepisu - "Kuchnia" nr 1 2014

 

gryczane ciasto z czekolad± i orzechami

 

Składniki :

  • 60 g m±ki gryczanej
  • 60 g mielonych orzechów laskowych
  • 170 g gorzkiej czekolady
  • 120 g masła
  • 4 jajka (osobno białka i żółtka)
  • 100 g cukru
  • 80 ml pełnotłustego jogurtu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli (w oryginalnym przepisie pół łyżeczki)

 

Czekoladę posiekać i roztopić razem z masłem w k±pieli wodnej. Ostudzić.

Żółtka utrzeć z połow± cukru, następnie zmiksować z jogurtem, ekstraktem z wanilii i sol±. Wymieszać z roztopion± czekolad± z masłem, dodać m±kę gryczan± i orzechy, wymieszać.

Białka ubić na sztywn± pianę, wci±ż ubijaj±c stopniowo dodawać cukier. Ubit± pianę porcjami dodawać do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać.

Ciasto wlać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o ¶rednicy 20 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.25-30 minut. Upieczone ciasto wyj±ć z piekarnika, pozostawić w formie jeszcze przez 10 minut, a następnie wyj±ć i ostudzić.

Kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu.

 

gryczane ciasto z czekolad± i orzechami