| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: marmolada

wtorek, 03 lutego 2015

Pyszne kruche maślane ciasteczka z marmoladą - szybko można je przygotować, a jeszcze szybciej znikają ;) Bardzo polecam !

przepis Doroty (w oryginale ciasteczka były wyciskane maszynką do ciastek, ja swoją pożyczyłam, więc musiałam sobie poradzić w inny sposób)

 

maślane ciasteczka z marmoladą

 

Składniki :

  • 220 g masła w temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 300 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub kilka kropli aromatu waniliowego)
  • szczypta soli
  • kilka łyżeczek twardej marmolady

 

Dwie duże blachy z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Masło zmiksować na jasną, puszystą masę. Nadal miksując dodawać cukier, potem żółtka i ekstrakt z wanilii.

Do masy maślanej dodać obie mąki i sól, zmiksować na gładko. Z ciasta formować kuleczki wielkości dużego orzecha laskowego, układać je na blasze w niedużych odstępach (ciastka prawie nie rosną). Końcem drewnianej łyżki lub palcem zrobić na środku każdej kulki wgłębienie. Do powstałych dołków nakładać po kawałeczku marmolady.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.15-20 minut* - ciastka powinny się zarumienić. Po upieczeniu ostudzić na kratce.


* czas pieczenia zależy od piekarnika - w oryginalnym przepisie było to 12 minut

 

maślane guziczki z marmoladą

 

 

maślane guziczki z marmoladą

sobota, 24 stycznia 2015

Miękkie, puszyste rogaliki ze słodkim marmoladkowym nadzieniem. Bardzo smaczne, chociaż ich przygotowanie jest nieco kłopotliwe. Ciasto jest dość luźne, trudno je rozwałkować - dodałam ciut więcej mąki niż podano w przepisie, wałkowałam na posypanym mąką blacie, a mimo to ciężko było je uformować w zgrabne rogaliki. Ale jakoś się w końcu udało ;)

przepis - Dorotus

 

drożdżowe rogaliki z marmoladą

 

Składniki :

ciasto :

  • 560 g mąki pszennej tortowej [dałam 600 g]
  • 10 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
  • 350 ml mleka
  • 2 jajka
  • 80 g roztopionego masła
  • 75 g cukru
  • pół łyżeczki soli

nadzienie :

  • marmolada lub gęste powidła

 

Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi zrobić najpierw rozczyn). Dodać mleko, jajka, cukier i sól, wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać roztopione i przestudzone masło. Wyrabiać ciasto do momentu, gdy stanie się miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok.1,5 godziny (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na oprószonym mąką blacie na długi prostokąt o wymiarach ok.18x35 cm. Radełkiem lub ostrym nożem wycinać naprzemiennie trójkąty o krótkiej podstawie i długich bokach. U podstawy każdego trójkąta nakładać po łyżeczce marmolady i zwijać rogaliki.

Uformowane rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi odstępy. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Wyrośnięte rogaliki wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec przez ok. 13-15 minut (lub do złotego koloru). Po upieczeniu ostudzić na kratce. Ostudzone oprószyć cukrem pudrem.

 

wersja dla "maszynistów" :

Wszystkie składniki umieścić w misie maszyny do pieczenia w kolejności : płynne, sypkie, a na końcu drożdże. Ustawić program "zagniatanie z wyrastaniem" (ok.1,5 godziny). Z wyrośniętym ciastem postępować tak, jak w powyższej części przepisu.

 

drożdżowe rogaliki z marmoladą

 

 

drożdżowe rogaliki z marmoladą

wtorek, 01 kwietnia 2014

Bardzo prosty przepis na pyszne, drożdżowe bułeczki. Wystarczy zmiksować składniki, odstawić ciasto do wyrośnięcia, a potem formować drożdżówki. Moje są z marmoladą (i jedna z nutellą), te z oryginalnego przepisu były nadziewane orzechowym farszem. Polecam !

przepis - Sprawdzona kuchnia

 

drożdżowe serca z marmoladą

 

szklanka = 250 ml

 

Składniki (na 10 drożdżówek) :

ciasto :

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 160 ml mleka
  • 14 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli

nadzienie :

  • marmolada, nutella lub dżem

do posmarowania* :

  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka

 

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie miksera i miksować końcówkami-świderkami przez 10 minut. Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części, po ok. 62-63 g każda. Każdą porcję ciasta rozwałkować na okrągły placuszek o średnicy ok. 17 cm. Na każdym placku rozsmarować po 1 łyżce nadzienia. Zwinąć w rulonik. Zwinięty rulon złożyć na pół i ostrym nożem naciąć przez środek, pozostawiając 2-3 cm nieprzecięte. Nacięte części wywinąć na zewnątrz, formując serce.

Uformowane drożdżówki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując niewielkie odstępy między bułeczkami. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżką mleka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok. 15 minut. Po upieczeniu ostudzić na kratce.

 

* swoje bułeczki posmarowałam tylko niesłodzonym mlekiem skondensowanym, jednak polecam smarowanie żółtkiem z mlekiem, wtedy bułeczki ładniej się rumienią i są błyszczące

 

drożdżowe serca z marmoladą

 

 

 

drożdżowe serca z marmoladą

poniedziałek, 19 marca 2012

Miękkie, puszyste drożdżówki ze słodkim nadzieniem to jedna z najsmaczniejszych rzeczy pod słońcem. Kiedy z piekarnika zaczyna wydobywać się aromat drożdżowego ciasta, nie mogę się doczekać końca pieczenia i z niecierpliwością kręcę się po kuchni, żeby w końcu wyciągnąć blachę pełną rumianych, pachnących bułeczek. A gdy trochę przestygną, zaczynają znikać w  dość szybkim tempie ;)

Przepis pochodzi z książki M.Zielińskiej (czyli Mirabbelki) "Ciasto drożdżowe na różne sposoby". W oryginale autorka nadziewała bułeczki śliwkami węgierkami, ja zastąpiłam je marmoladą różaną.

 

drożdżówki z marmoladą

 

Składniki :

ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml letniego mleka
  • 12 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant)
  • 2 jajka
  • 40 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 40 g cukru (można dać więcej, jeżeli wolicie słodsze ciasto - ja dałam 60 g)
  • szczypta soli

nadzienie:

  • marmolada (lub powidła albo inne gęste nadzienie)

 

Drożdże rozpuścić w odrobinie mleka ze szczyptą cukru, wymieszać i odstawić, aż ruszą.

Resztę mleka połączyć z pozostałymi składnikami i zaczynem, wyrabiać przez ok.10 minut, aż powstanie lśniące, elastyczne i jednolite ciasto. Włożyć je do miski wysmarowanej masłem, przewrócić tak, aby wierzch był pokryty masłem. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.1-1,5 godziny (do momentu, gdy ciasto podwoi objętość)*

Wyrośnięte ciasto podzielić na 12-24 części [u mnie wyszło 16]. Z każdej części uformować placuszek, na środek nałożyć 1 łyżeczkę marmolady, a następnie brzegi placuszka dokładnie skleić. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.

Przed włożeniem do piekarnika bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem skondensowanym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec przez ok. 15 minut. Po upieczeniu bułeczki ostudzić na kratce.

 

* wyrobione ciasto można również przykryć szczelnie folią i wstawić do lodówki na ok.8 godzin (na noc). Potem należy je wyjąć na ok.30 minut przed dalszą obróbką, aby osiągnęło temperaturę pokojową. Przy takim wyrastaniu w chłodzie można nieco zmniejszyć ilość drożdży podaną w przepisie.

 

drożdżówki z marmoladą

sobota, 29 stycznia 2011

Ostatnio udało mi się kupić kilka starych numerów miesięcznika "Kuchnia" . Z jednym z nich trafiłam na drożdżowe rogaliki z marmoladą ["Kuchnia" , grudzień 2007]. Te rogaliki chodziły za mną, od kiedy zobaczyłam przepis. Miałam je zrobić tydzień temu, ale niestety przeziębienie pokrzyżowało moje plany. Postanowiłam, że w ten weekend nie odpuszczę i w końcu je upiekę. Mało brakowało, żebym zrezygnowała z tych planów, bo okazało się, że zepsuły mi się drożdże - na szczęście miałam w zapasie drożdże instant :)

Przepis jest bardzo prosty - wystarczy zagnieść ciasto, wstawić na godzinę do lodówki, a potem rozwałkować i formować rogaliki. Żadnego czekania na wyrastanie - zwinięte rogaliki wstawiamy od razu do piekarnika i po 20 minutach mamy rumiane i pachnące rożki :)

 

drożdżowe rogaliki z marmoladą

 

Składniki [ wychodzi ok. 60 sztuk ] :

  • 200 ml mleka
  • pół szklanki cukru
  • 100 g drożdży
  • 2 margaryny
  • 1 kg mąki
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 200 g marmolady jabłkowej [ u mnie wieloowocowa ]


Mleko lekko podgrzać z cukrem. Dodać drożdże, rozmieszać. Roztopić margarynę, lekko przestudzić.

Wymieszać ciepłe, płynne składniki z mąką, cukrem waniliowym i szczyptą soli, wbić do masy jajka i zagnieść ciasto. Podzielić je na 2-3 kulki i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Po godzinie rozłożyć ciasto na blacie posypanym mąką i rozwałkować. Następnie wyciąć nożem niewielkie trójkąciki. Na środek każdego trójkąta nakładać łyżeczkę marmolady, zawijać i formować półokrągły rogalik.

Rogaliki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 20 minut [ piekłam na termoobiegu ] .

Upieczone rogaliki ostudzić na kratce, ostudzone oprószyć cukrem pudrem.


moje uwagi :

  • rogaliki upiekłam z połowy podanych składników
  • świeże drożdże zastąpiłam drożdżami instant [ na 500 g mąki dałam 2 op. drożdży instant czyli 14 g ]
  • nie trzeba czekać , aż ciasto wyrośnie [ jedyne wyrastanie to ta godzina w lodówce ]
  • wyszły mi dwie blachy rogalików [ takie piekarnikowe ]

 

drożdżowe rogaliki z marmoladą

piątek, 05 listopada 2010

Gotujemy po polsku!

Oto moja piąta potrawa przygotowana z okazji akcji "Gotowanie po polsku" zorganizowanej przez Irenę i Andrzeja pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl

Pieczone jabłka to smaczny i zdrowy deser, idealny na chłodne dni. Miąższ antonówek po upieczeniu staje się delikatny i puszysty, a słodka marmolada łagodzi ich kwaśny smak. Świetnie smakują zarówno na gorąco, jak i na zimno.

Przepis z niezawodnej "Kuchni polskiej"

 

jabłka pieczone z marmoladą

 

Składniki :

  • 2 duże antonówki
  • 4 łyżeczki marmolady lub konfitury
  • masło do wysmarowania formy


Jabłka umyć, wydrążyć gniazda nasienne. W powstałe otwory włożyć po dwie łyżeczki marmolady. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec przez około 40-50 minut.

 

 

jabłka pieczone z marmoladą

 
1 , 2