| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TRE¦CI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: krakersy

wtorek, 25 stycznia 2011

Bardzo smaczny i prosty deser dla wielbicieli kokosowych smaków. Słone krakersy poł±czone ze słodkim kremem budyniowym tworz± wbrew pozorom naprawdę zgrany duet :)

Przepis znalazłam na tej stronie.

 

rafaello na krakersach

 

Składniki :

  • 0,5 l mleka
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 płaskie łyżki m±ki pszennej
  • 2 czubate łyżki m±ki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 op. słonych krakersów [ u mnie Lajkonik ]
  • pół szklanki płatków migdałowych


Żółtka utrzeć mikserem z 1/2 szklanki cukru i cukrem waniliowym. Dodać m±kę pszenn±, m±kę ziemniaczan± i 1/2 szklanki mleka i razem zmiksować.

Resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem. Na wrz±ce mleko wlać masę jajeczn±, wymieszać i gotować, aż uzyska konsystencję budyniu. Ostudzić.

Miękkie masło utrzeć na puszyst± masę, następnie wci±ż ucieraj±c stopniowo dodawać ostudzony budyń. Na koniec do masy wsypać wiórki kokosowe i wymieszać.

Na dnie ¶redniej wielko¶ci blachy [ u mnie 30 x 25 cm ] rozłożyć warstwę krakersów. Na krakersach rozłożyć 1/3 masy, następnie warstwę krakersów, znów 1/3 masy, warstwę krakersów i resztę masy. Wierzch ciasta posypać płatkami migdałowymi ( zamiast płatków mog± być wiórki kokosowe ).

Gotowe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na cał± noc, wtedy krakersy odpowiednio zmiękn±).