| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: brokuł

środa, 20 sierpnia 2014

Jak już kiedyś pisałam, zupy rzadko pojawiają się na moim blogu. Mam kilka takich, które przyrządzam najczęściej i co do których mam pewność, że wszystkim będą odpowiadały. Od czasu do czasu pozwalam sobie na małą fanaberię i gotuję zupę, której np. mój niejadek nie tknie ;) Tym razem na specjalne życzenie dziecięcia przygotowałam zupę brokułową. Było zamówienie na zupę-krem, więc poszperałam w necie i znalazłam odpowiedni przepis.

Zupa wyszła delikatna i kremowa. Dla zaostrzenia smaku dodałam szczyptę chili i mielonego czarnego pieprzu. Smakowało wszystkim :)

przepis znalazłam na stronie Zakochane w zupach

 

zupa krem z brokułów

 

Składniki :

  • 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 1 brokuł
  • 4-5 ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka masła
  • 60 ml śmietanki 30 lub 36%
  • czarny pieprz, chili , sól

do podania :

  • grzanki lub groszek ptysiowy

 

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Brokuła umyć i podzielić na małe różyczki. Cebulę obrać i drobno posiekać.

W garnku roztopić masło i zeszklić na nim posiekaną cebulkę. Wrzucić ziemniaki i zalać gorącym bulionem. Przykryć i gotować, aż ziemniaki lekko zmiękną. Dodać brokuła, gotować przez ok. 10 minut na niedużym ogniu.

Gdy warzywa są miękkie, zdjąć garnek z ognia i zmiksować zupę blenderem na gładko (ostrożnie, bo może pryskać i łatwo się poparzyć).

Do zmiksowanej zupy dodać śmietankę, wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i chili, w razie potrzeby dosolić. Podawać z grzankami z bułki lub z groszkiem ptysiowym.

 

piątek, 03 stycznia 2014

Nie jest zbyt fotogeniczna, ale za to smaczna :) Delikatne brokuły, słona feta i makaron tworzą sycącą sałatkę. Proporcje, które podałam są orientacyjne; nic się nie stanie, jeżeli będzie ciut więcej makaronu albo trochę mniej fety (lub na odwrót).

przepis mojej szwagierki

 

sałatka brokułowo-makaronowa z fetą

 

Składniki :

  • ok.250 g suchego makaronu (najlepiej grubego np. rurki, kokardki lub świderki)
  • 1 brokuł
  • 1 op. sera typu feta (ok.250 g)
  • 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól , pieprz
  • opcjonalnie : oliwa czosnkowa

 

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, ostudzić.

Brokuła podzielić na różyczki, krótko obgotować w lekko osolonym wrzątku - tak, aby różyczki pozostały jędrne. Odcedzić i ostudzić.

Ser feta pokroić w kostkę.

Wszystkie składniki sałatki przełożyć do miski i delikatnie wymieszać, ew.doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić.

Przed podaniem można skropić oliwą czosnkową.