| < Maj 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TRE¦CI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: m±ka żytnia

czwartek, 05 stycznia 2017

Smaczny drożdżowy chlebek o chrupi±cej skórce i miękkim mi±ższu. Przepis jest prosty - wystarczy wieczorem wymieszać składniki, odstawić do powolnego wyrastania w lodówce, a rano upiec chleb. W sam raz na weekendowe ¶niadanie !  Mój nie był zbyt urodziwy, bo do¶ć mocno popękał z boku, ale smakował bardzo dobrze :)

przepis znalazłam u Ewy

 

prosty chleb z garnka

 

szklanka = 250 ml

Składniki :

  • 350 g m±ki pszennej typ 650
  • 200 g m±ki żytniej pytlowej (typ 720)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżeczki oleju
  • 20 g ¶wieżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 szklanki ciepłej wody (nie gor±cej !)

 

Do garnuszka włożyć pokruszone drożdże, zasypać cukrem i łyżeczk± m±ki, zalać połow± ciepłej wody, wymieszać do rozpuszczenia drożdży. Odstawić na ok.10 minut do wyro¶nięcia.

Do dużej miski wsypać obie m±ki, sól, dodać olej, pozostał± wodę i wyro¶nięty rozczyn drożdżowy. Wymieszać łyżk± lub ręcznie - gdyby masa była za gęsta, można dodać 2-3 łyżki wody. Miskę owin±ć szczelnie foli± spożywcz± i wstawić do lodówki na cał± noc (ciasto sporo uro¶nie).

Następnego dnia rano wyj±ć ciasto z lodówki, przełożyć na posypany m±k± blat i krótko wyrobić (aż przestanie lepić się do r±k). Uformować owalny lub okr±gły bochenek (w zależno¶ci od kształtu posiadanego naczynia). Przykryć ¶ciereczk± i zostawić do wyro¶nięcia na 40 minut.

Do zimnego piekarnika wstawić naczynie żaroodporne* wraz z pokrywk±, nagrzać piekarnik do 220°C. 

Wyj±ć nagrzane naczynie z piekarnika**, przełożyć do niego wyro¶nięte ciasto, przykryć pokrywk± i wstawić z powrotem do piekarnika, na drug± półkę od dołu. Zmniejszyć temperaturę do 200°C.

Piec przez 30 minut, po tym czasie zdj±ć pokrywkę i piec chleb jeszcze przez 15-20 minut. Upieczony bochenek*** wyj±ć z naczynia i ostudzić na kratce. 

 

uwagi :

* użyłam owalnego naczynia o wymiarach 28x19 cm, wys.7 cm

** najlepiej postawić je na drewnianej desce

*** upieczony chleb po postukaniu od spodu wydaje głuchy odgłos

 

prosty chleb z garnka

 

 

prosty chleb z garnka


niedziela, 16 paĽdziernika 2016

Dzi¶ po raz kolejny obchodzimy ¦wiatowy Dzień Chleba (World Bread Day). Doł±czam do ¶więtowania z pysznym dyniowym chlebem. 

World Bread Day 2016 (October 16)

 przepis znalazłam u Ewy

 

chleb pszenno-żytni z dyni±, na zakwasie

 

Składniki (na formę o wymiarach 35x12 cm):

zaczyn :

  • 50 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 125 g m±ki pszennej (typ 650)
  • 125 g m±ki żytniej razowej
  • 250 g wody

Składniki zaczynu dokładnie wymieszać, przykryć szczelnie foli± i pozostawić na 8-12 godzin.

 

ciasto wła¶ciwe :

  • cały zaczyn
  • ok.170-180 g wody
  • 200 g gęstego dyniowego puree
  • 200 g m±ki pszennej (typ 650)
  • 170 g m±ki żytniej razowej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 40-50 g pestek dyni + 2-3 łyżki do posypania

+ masło do posmarowania formy i otręby


Wyro¶nięty zaczyn wymieszać z wod±, dodać puree dyniowe i dokładnie wymieszać - powstanie gęste, lej±ce się ciasto. Dodać m±kę pszenn± i ponownie dokładnie wymieszać (drewnian± łyżk± lub robotem, przez ok.1 minutę), następnie dodać m±kę żytni± wymieszan± z sol± oraz pestki dyni, znów wymieszać, aż składniki się poł±cz±.

Ciasto odstawić na 15 minut, następnie przełożyć do formy o wymiarach 35x12cm, posmarowanej masłem i oprószonej otrębami. Powierzchnię chleba wyrównać mokr± dłoni± i posypać pestkami dyni. Formę z ciastem przykryć szczelnie foli± i odstawić w ciepłe miejsce do wyro¶nięcia na ok.1,5-2 godziny. Ciasto powinno urosn±ć do brzegów formy.

Wyro¶nięty chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 230°C i piec przez 20 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 210°C i piec jeszcze przez ok.10-15 minut. 

Wyjęty z formy upieczony chleb postukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos - jeżeli tak się nie dzieje, można go dopiec już bez formy przez kilka minut.

Upieczony chleb ostudzić na kratce. Kroić po ostudzeniu.

 

chleb pszenno-żytni z dyni±, na zakwasie

 

 

chleb pszenno-żytni z dyni±, na zakwasie

 

 

chleb pszenno-żytni z dyni±, na zakwasie

 

 

chleb pszenno-żytni z dyni±, na zakwasie

 

¶roda, 10 lutego 2016

Przepis, od którego można zacz±ć przygodę z zakwasem. Bardzo prosty - wystarczy zmiksować składniki, przełożyć ciasto do formy - i czekać, aż wyro¶nie. Potem pozostaje tylko pieczenie :)

Chleb jest bardzo smaczny, ciężki, wilgotny. Dodałabym tylko minimalnie więcej soli - wtedy będzie idealny :)

przepis dostałam od koleżanki ( dzięki Dorotko ! )

 

najłatwiejszy chleb na zakwasie

 

szklanka = 250 ml

 

Składniki (na bochenek o wadze ok. 900 g) :

  • 3 szklanki m±ki [u mnie 2 szkl. pszennej typ 650 + 1 szkl. żytniej razowej typ 2000]
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 g aktywnego zakwasu [dzień przed pieczeniem dokarmiłam go 2 razy - rano i wieczorem]
  • dowolne ziarna - dałam 2 łyżki dyni, 2 łyżki słonecznika i 1 łyżkę siemienia lnianego

 

Wszystkie składniki oprócz ziaren włożyć do miski, zmiksować mikserem (końcówki haki) do uzyskania jednolitej masy. Dodać ziarna, wymieszać.

Formę keksow± o wymiarach 25x12 cm posmarować masłem i obsypać otrębami. Wlać ciasto chlebowe, przykryć formę foli± i odstawić w ciepłe miejsce do wyro¶nięcia na ok.8-9 godzin (ciasto powinno wyrosn±ć prawie do brzegów formy - u mnie wystarczyło 7 godzin).

Wyro¶nięty chleb wstawić do zimnego piekarnika (drugi poziom od dołu) i nastawić temperaturę 190°C. Piec przez ok.60-70 minut. 5 minut przed końcem pieczenia posmarować wierzch chleba wod± wymieszan± z olejem.

Po upieczeniu chleb wyj±ć z formy i ostudzić na kratce.

 

najłatwiejszy chleb na zakwasie

 

 

najłatwiejszy chleb na zakwasie

 

wtorek, 12 stycznia 2016

Dawno nie było przepisu na chleb ... ;)

Tym razem chleb na zakwasie z dodatkiem piwa. Smaczny, o miękkim mi±ższu, delikatnie słodkawy. Piwo nie jest wyczuwalne :) Jego przygotowanie (chleba, nie piwa ;) ) zajmuje ok. 18 godzin, więc warto rozłożyć pracę na dwa dni.

W oryginalnym przepisie do ciasta chlebowego dodawany jest mielony kminek - ja pominęłam ten dodatek, bo nie wszyscy go lubi±.

przepis pochodzi z ksi±żki Małgorzaty Zielińskiej (czyli Mirabbelki) - "Domowa piekarnia"

 

chleb na zaczynie piwnym

 

Składniki :

zaczyn (350 g) :

  • 200 ml jasnego piwa
  • 100 g m±ki żytniej chlebowej typ 720 lub razowej typ 2000
  • 50 g zakwasu żytniego

ciasto (ok.900 g) :

  • 350 g przygotowanego wcze¶niej zaczynu
  • 130 g letniej wody
  • 200 g m±ki pszennej typ 650
  • 100 g m±ki żytniej typ 720
  • 100 g m±ki żytniej razowej typ 2000
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżka melasy lub br±zowego cukru
  • opcjonalnie : 1 łyżeczka mielonego kminku (pominęłam)

 

Wieczorem przygotować zaczyn : piwo podgrzać, przestudzić. Wymieszać z m±k± na gładk± masę (nie może być grudek), dodać zakwas , wymieszać. Przykryć i odstawić na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej.

Na drugi dzień rano wyro¶nięty zaczyn wymieszać z wod±. Dodać m±ki, sól i melasę. Mieszać, aż powstanie miękkie, lekko lepi±ce ciasto (ciasto mieszałam przy pomocy miksera z końcówkami hakami). Przykryć i odstawić na 40 minut.

Po 40 minutach ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej otrębami formy [użyłam keksówki o wymiarach 35x12 cm]. Ciasto powinno sięgać ok.3/4 wysoko¶ci formy [u mnie było trochę niżej]. Szczelnie przykryć i odstawić do wyro¶nięcia na 4-5 godzin. Ciasto powinno wyrosn±ć do brzegów formy.

Wyro¶nięty chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 230°C i w tej temperaturze piec przez 10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 210°C i piec jeszcze przez ok.35 minut, do zbr±zowienia skórki.

Upieczony chleb wyj±ć z formy i ostudzić na kratce.

 

chleb na zaczynie piwnym

 

niedziela, 10 stycznia 2016

Kolejny chleb na zakwasie - tym razem przygotowania trwaj± nieco dłużej, bo s± rozłożone na dwa dni. Pierwszego dnia wieczorem nastawiamy zaczyn, drugiego dnia wyrabiamy ciasto i pieczemy. Z podanych proporcji wychodzi spory bochen chleba o pysznej, chrupi±cej skórce i miękkim mi±ższu.

przepis - mariaaleksandra (wielkiezarcie.com)

 

chleb pszenno-żytni na zakwasie

 

Składniki (na 1 duży bochenek) :

zaczyn :

  • 90 g zakwasu żytniego
  • 110 g m±ki pszennej [u mnie typ 650]
  • 40 g m±ki żytniej [u mnie typ 720]
  • 90 g wody

ciasto chlebowe :

  • 600 g m±ki pszennej [typ 650]
  • 250 g m±ki żytniej [typ 720]
  • 480 g wody
  • 1 łyżka soli
  • cały zaczyn

 

Składniki zaczynu włożyć do miski, wymieszać. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na cał± noc (ok.12 godzin).

Następnego dnia zaczyn poł±czyć z pozostałymi składnikami ciasta chlebowego, wyrobić, ale nie za długo. Przykryć ¶ciereczk± i odstawić do wyro¶nięcia na ok.2 godziny - w tym czasie 2 razy odgazować (uderzyć i złożyć dwukrotnie ciasto, aby pozbyć się wytworzonych gazów).

Z wyro¶niętego ciasta uformować jeden duży bochenek (lub 2 małe), włożyć go (zlepieniem do góry) do wysypanego m±k± koszyka do wyrastania. Przykryć ¶ciereczk± i odstawić do wyro¶nięcia na ok.2-2,5 godz.

Przed włożeniem do piekarnika sprawdzić, czy chleb jest dobrze wyro¶nięty - jeżeli po naci¶nięciu palcem ciasto wraca natychmiast do pierwotnego kształtu, powinno jeszcze rosn±ć. Je¶li potrzebuje trochę czasu, by wrócić do wcze¶niejszego kształtu - jest gotowe do pieczenia.

Piekarnik z blach±* w ¶rodku nagrzać do 240°C. Po nagrzaniu spryskać ¶cianki wod±. Na rozgrzan± blachę wyłożyć z koszyka chleb, delikatnie naci±ć. Piec przez ok.40-45 minut.

Upieczony chleb po postukaniu od spodu powinien wydawać głuchy odgłos. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić go na kratce.


* blachę ustawiłam na najniższym poziomie piekarnika - okazało się, że to za nisko, bo spód za bardzo się przypiekł. My¶lę, że 2 poziom od dołu będzie w sam raz.

 

chleb pszenno-żytni na zakwasie

 

 

chleb pszenno-żytni na zakwasie

 

 

wtorek, 05 stycznia 2016

Ostatnio wypatrzyłam u Ewy kolejny chlebek do wypróbowania. Nie ma przy nim zbyt dużo roboty, potrzeba tylko trochę cierpliwo¶ci ;) Wystarczy zmiksować składniki i czekać, aż ciasto wyro¶nie - a potem upiec :)

przepis Mirabbelki znalazłam u Ewy

 

czeski chleb mieszany

 

Składniki :

  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 300 g letniej wody [dałam trochę więcej]
  • 400 g m±ki pszennej chlebowej [u mnie typ 650]
  • 100 g m±ki żytniej jasnej [u mnie typ 720 - pytlowa]
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suchych drożdży

 

Wszystkie składniki umie¶cić w dużej misce i mikserem (końcówki haki) wyrobić ciasto - powinno być luĽne i lepi±ce. Miskę przykryć foli± i odstawić w ciepłe miejsce do wyro¶nięcia na ok.2 godziny.

Wyro¶nięte ciasto krótko wyrobić, przełożyć do keksówki o wymiarach 35x11 [u mnie 36x12] wysmarowanej masłem i oprószonej otrębami. Przykryć i odstawić do wyro¶nięcia, do podwojenia objęto¶ci [u mnie rosło 2 godziny].

Wyro¶nięty chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do 235°C i piec przez ok.40-45 minut (postukany od spodu chleb powinien wydawać głuchy odgłos].

Upieczony chleb wyj±ć z formy i ostudzić na kratce.

 

czeski chleb mieszany

* wybaczcie jako¶ć zdjęcia, ale było robione rano, komórk±, przy kiepskim ¶wietle

 
1 , 2 , 3