| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TRE¦CI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: m±ka razowa

¶roda, 10 lutego 2016

Przepis, od którego można zacz±ć przygodę z zakwasem. Bardzo prosty - wystarczy zmiksować składniki, przełożyć ciasto do formy - i czekać, aż wyro¶nie. Potem pozostaje tylko pieczenie :)

Chleb jest bardzo smaczny, ciężki, wilgotny. Dodałabym tylko minimalnie więcej soli - wtedy będzie idealny :)

przepis dostałam od koleżanki ( dzięki Dorotko ! )

 

najłatwiejszy chleb na zakwasie

 

szklanka = 250 ml

 

Składniki (na bochenek o wadze ok. 900 g) :

  • 3 szklanki m±ki [u mnie 2 szkl. pszennej typ 650 + 1 szkl. żytniej razowej typ 2000]
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 g aktywnego zakwasu [dzień przed pieczeniem dokarmiłam go 2 razy - rano i wieczorem]
  • dowolne ziarna - dałam 2 łyżki dyni, 2 łyżki słonecznika i 1 łyżkę siemienia lnianego

 

Wszystkie składniki oprócz ziaren włożyć do miski, zmiksować mikserem (końcówki haki) do uzyskania jednolitej masy. Dodać ziarna, wymieszać.

Formę keksow± o wymiarach 25x12 cm posmarować masłem i obsypać otrębami. Wlać ciasto chlebowe, przykryć formę foli± i odstawić w ciepłe miejsce do wyro¶nięcia na ok.8-9 godzin (ciasto powinno wyrosn±ć prawie do brzegów formy - u mnie wystarczyło 7 godzin).

Wyro¶nięty chleb wstawić do zimnego piekarnika (drugi poziom od dołu) i nastawić temperaturę 190°C. Piec przez ok.60-70 minut. 5 minut przed końcem pieczenia posmarować wierzch chleba wod± wymieszan± z olejem.

Po upieczeniu chleb wyj±ć z formy i ostudzić na kratce.

 

najłatwiejszy chleb na zakwasie

 

 

najłatwiejszy chleb na zakwasie