| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: pasta curry

sobota, 17 marca 2012

Smaczne, sycące i szybkie do zrobienia curry - jego przygotowanie zajmuje tylko pół godziny. Kawałki kurczaka duszone z batatami, zielonym groszkiem i soczewicą tworzą lekko pikantne (i aromatyczne) danie, z delikatnym posmakiem mleka kokosowego. Smakuje lepiej niż wygląda ;)

Przepis - BBC Good Food

 

curry z kurczakiem i batatami

 

Składniki (porcja dla 3-4 osób) :

  • 1 podwójna, duża pierś kurczaka
  • 2 średniej wielkości bataty
  • 4 łyżki czerwonej soczewicy
  • 300 ml rosołu drobiowego
  • 400 ml puszka mleka kokosowego
  • 175 g mrożonego groszku
  • 2 łyżeczki łagodnej pasty curry
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • sól , pieprz

 

Bataty obrać i pokroić na nieduże kawałki, takie na jeden kęs. Tak samo pokroić pierś z kurczaka.

W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej, następnie dodać pastę curry i smażyć przez 1 minutę. Dodać kurczaka, bataty i soczewicę - wymieszać dokładnie, aby wszystkie składniki były pokryte pastą curry. Wlać bulion i mleko kokosowe, zagotować. Zmniejszyć ogień i dusić przez 15 minut.

Po 15 minutach dodać groszek, zagotować i dusić potrawę przez kolejne 4-5 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem, podawać z ryżem.

 

środa, 17 lutego 2010

Ekspresowe curry z dorsza - przepis pochodzi z tej strony.

 

curry z dorsza

 

Składniki :

  • filet z dorsza ( bez skóry ) - użyłam dwóch małych filetów
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 duża cebula- posiekana
  • 1 ząbek czosnku- posiekany
  • 1-2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 400 g puszka krojonych pomidorów
  • 200 ml warzywnego bulionu [ użyłam rosołku z kostki ]

 

Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę i wrzucić na nią posiekaną cebulę i czosnek. Smażyć przez ok.5 minut, aż zmiękną.

Dodać pastę curry i smażyć przez 1-2 minuty. Dodać pomidory z puszki i bulion - zagotować. Dodać filety pocięte na mniejsze kawałki. Gotować na małym ogniu przez 4-5 minut.

Podawać z ryżem lub chlebkiem naan.

 

Moje uwagi : bałam się, że curry wyjdzie zbyt ostre i użyłam tylko 1 łyżki pasty curry - okazało się jednak, że to za mało - wolałabym bardziej pikantną wersję. Czosnku też dodałabym więcej, bo jego smak jest ledwo wyczuwalny. Jak dla mnie curry jest mało słone - (myślałam, że słony bulion wystarczy- ale to za mało). Czyli podsumowując - więcej soli, czosnku i pasty curry - i będzie OK :)