| < Grudzień 2018 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: masło

czwartek, 01 listopada 2018

Niewiele składników + nieskomplikowany przepis = pyszne kruche ciasteczka :)

Robi się je bardzo szybko, wystarczy połączyć wszystkie składniki i przez chwilę schłodzić w lodówce. Potem uformować ciastka i upiec. W oryginale ciasto trzeba rozwałkować i wycinać foremką ciasteczka. U mnie jest wersja uproszczona :)

przepis znalazłam na Instagramie u onijki

 

proste ciasteczka maślane

szklanka = 250 ml

 

Składniki :

  • 225 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki maki ziemniaczanej

 

Masło włożyć do miski, dodać cukier, dokładnie zmiksować. Następnie dodać obie mąki, krótko zmiksować. Z ciasta uformować kulę, zawinąć ją w folię i schować do lodówki na 15 minut .

Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto wyjąć z lodówki. Formować z niego kulki wielkości małego orzecha włoskiego, układać je na blasze. Każdą kulkę delikatnie rozpłaszczyć przy pomocy tłuczka do mięsa (strona z drobniejszą kratką). 

Blachę z ciasteczkami włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.15-20 minut (powinny się lekko zarumienić). Po upieczeniu przełożyć je na kratkę do ostudzenia.

 

proste ciasteczka maślane

 

niedziela, 22 października 2017

Dawno mnie tu nie było i zrobił się przestój na blogu. Wracam po przerwie, mam nadzieję , że tym razem na dłużej, chociaż zapał do blogowania jakby mniejszy ... Pożyjemy, zobaczymy :)

Zaplanowałam sobie na dzisiaj pieczenie chlebka bananowego, miałam dwa mocno dojrzałe banany - idealne do ciasta. Jako bazę wykorzystałam przepis Tessy Capponi-Borawskiej, ale postanowiłam go trochę zmodyfikować. Zdecydowanie zmniejszyłam ilość soli i zamieniłam orzechy włoskie na czekoladę i żurawinę. Niby drobne zmiany, ale dzięki nim powstało zupełnie inne ciasto . Pyszne, szczególnie takie lekko ciepłe, gdy czekolada jest jeszcze półpłynna. Polecam !

 

chlebek bananowy z jabłkiem, czekoladą i suszona żurawiną

 

Składniki (na keksówkę 30x12 cm) :

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g jasnego cukru trzcinowego (demerara)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 2 banany
  • 1 jabłko
  • garść suszonej żurawiny
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady (50 g), drobno posiekanej

 

Keksówkę o wymiarach 30x12 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą, przesiać.

Banany obrać ze skórki, rozgnieść widelcem. Jabłko obrać i zetrzeć na grubej tarce.

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Powoli dodawać lekko roztrzepane jajka, cały czas miksując. Następnie dodać rozgniecione banany i starte jabłko, wymieszać. Wsypać mąkę i dokładnie wymieszać (lub zmiksować na wolnych obrotach). Na końcu dodać do masy żurawinę i posiekaną czekoladę, wymieszać.

Ciasto przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok. 1 godzinę ( lub do suchego patyczka ).

Wyjąć z formy po ostudzeniu.

 

chlebek bananowy z jabłkiem, czekoladą i suszona żurawiną

 

poniedziałek, 17 kwietnia 2017

Obowiązkowa pozycja w Wielkanocnym menu. Babka drożdżowa na świątecznym stole musi być i już ! Tym razem postanowiłam zrobić babkę zaparzaną. Wyszła smaczna, aromatyczna, lekko wilgotna. Nie jest to jeszcze idealnie puszysta babka, jaką piekła moja babcia, ale była całkiem niezła :)

przepis z książki M.Zielińskiej "Ciasto drożdżowe na różne sposoby"

 

babka zaparzana

 

Składniki :

ciasto :

  • 300 g mąki pszennej ( u mnie typ 650)
  • 20 g świeżych drożdży
  • 125 ml mleka ( dodałam o kilka łyżek więcej)
  • 3 żółtka
  • 50 g cukru
  • 60 g rozpuszczonego masła
  • 2-3 łyżki rumu
  • garść rodzynek

lukier :

  • 3/4 - 1 szkl. cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny

 

Mleko zagotować, gorące połączyć z połową mąki, wlewając je cienkim strumieniem i energicznie mieszając*. Rozetrzeć dokładnie, aby nie było grudek (u mnie zrobiła się jedna wielka klucha). Przestudzić.

Do lekko przestudzonej masy dodać pokruszone drożdże i 1 łyżkę cukru, poczekać kilka minut, aż zaczyn ruszy.

Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Wszystkie składniki połączyć razem, na końcu dodając rozpuszczone i ostudzone masło. Dokładnie wyrobić ciasto - powinno być miękkie i dość luźne. Włożyć do wysmarowanej masłem miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok.1 godzinę (do podwojenia objętości).

Babkowa formę (z kominkiem) o średnicy 22 cm posmarować grubo masłem i oprószyć mąką. Do wyrośniętego ciasta dodać rodzynki, szybko zagnieść. Ciasto przełożyć do formy - powinno ją wypełnić do połowy wysokości. Odstawić do wyrośnięcia na 45-60 minut.

Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.40 minut **

Upieczoną babkę wyjąć z formy i ostudzić na kratce. Po ostudzeniu polać lukrem zrobionym z cukru pudru utartego z sokiem z cytryny.

 

Uwagi :

* ilość mleka była za mała, musiałam dodać kilka łyżek więcej, bo ciasto było za gęste

** w połowie pieczenia zmniejszyłam temperaturę do 170°C, bo wierzch za bardzo się zrumienił, babka była upieczona po 35 minutach

 

babka zaparzana

 

 

babka zaparzana

 

 

babka zaparzana

 

 

 

niedziela, 26 lutego 2017

Dawno nie było żadnego przepisu, więc nadrabiam zaległości :)

Te ciasteczka są bardzo proste, wystarczy zmiksować składniki, schłodzić, a potem uformować. Wzorki robi się widelcem, ale zamiast niego można użyć tłuczka do mięsa - i odcisnąć kratkę. Ciastka są dość słodkie, więc można pominąć obtaczanie ich w cukrze.

przepis znalazłam na stronie Better Homes&Gardens

 

ciastka z masłem orzechowym

 

szklanka = 250 ml

 

Składniki (na ok.36 ciasteczek) :

  • 1/2  szklanki masła orzechowego
  • 1/ szklanki masła (w temperaturze pokojowej)
  • 1/2  szklanki białego cukru
  • 1/2  szklanki cukru trzcinowego (u mnie demerara) lub 1/4 szklanki miodu
  • 1/2  łyżeczki sody
  • 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 i 1/4  szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub 1/2  łyżeczki ekstraktu z wanilii

do obtoczenia (opcjonalnie) :

  • 3-4 łyżki cukru

 

Do misy miksera włożyć oba masła, miksować przez 30 sekund. Dodać oba cukry, cukier waniliowy, sodę i proszek do pieczenia - zmiksować. Następnie dodać jajko, nadal miksować. Stopniowo dodawać mąkę (cały czas miksując). Przykryć miskę folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Ze schłodzonego ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać je w cukrze i układać na blasze zachowując między nimi odstępy (sporo urosną). Każdą z kulek spłaszczyć widelcem na krzyż tworząc kratkę.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec przez ok.7-9 minut (lub do zbrązowienia). Po wyjęciu z piekarnika ciastka pozostawić na blasze przez 2-3 minuty, a potem przełożyć na kratkę i ostudzić.

 

ciastka z masłem orzechowym

 

 

ciastka z masłem orzechowym

 

środa, 11 stycznia 2017

Jeżeli lubicie sezamki, to polubicie i te ciasteczka :) Są słodkie, chrupiące i mocno sezamowe. Po prostu pyszne ! Polecam !

przepis znalazłam na blogu Twoje&Moje (oryginał - AgusiaH - forum CinCin )

 

sezamowe ciasteczka szczęścia

 

Składniki (na ok.40-50 ciasteczek) :

  • 140 g sezamu
  • 100 g miękkiego masła
  • 180 g cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki gorzkiego kakao
  • 1 op. cukru wanilinowego (16 g)
  • 1 jajko
  • 160 g mąki pszennej

 

Sezam uprażyć na suchej patelni, ostudzić.

Masło zmiksować z cukrem na gładką masę, dodać proszek do pieczenia, sól, kakao, cukier wanilinowy i jajko - zmiksować. Nadal miksując dodawać stopniowo mąkę. Gdy składniki się połączą dodać 2/3 sezamu, dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na ok.1 godzinę.

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki, formować niewielkie kulki (o średnicy ok.2,5 cm), obtaczać w pozostałym sezamie. Układać na blasze w dużych odstępach - ok.6-7 cm (ciasteczka urosną) i lekko rozpłaszczać dłonią.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C ( u mnie 170°C) i piec przez ok.12-15 minut (do zezłocenia). Zdejmować z blachy po lekkim ostygnięciu. Przełożyć na kratkę, ostudzić.

 

sezamowe ciasteczka szczęścia

 

 

sezamowe ciasteczka szczęścia

 

sobota, 22 października 2016

Chrupiące ciasteczka pachnące cynamonem. Można je ozdobić stempelkiem, mogą też pozostać gładkie - i w jednej, i w drugiej wersji będą smaczne.

przepis znalazłam u Komarki

 

ciasteczka cynamonowe

 

Składniki :

  • 200 g mąki krupczatki
  • 50 g mąki pszennej tortowej
  • 125 g zimnego masła
  • 125 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Wszystkie składniki wymieszać i posiekać z zimnym masłem. Zagnieść i szybko wyrobić, tylko do ich połączenia. Uformować kulę, zawinąć ją w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkować cienko na blacie oprószonym mąką (na grubość ok.4 mm). Wierzch ciasta oprószyć lekko mąką, wycinać ciastka foremką lub szklanką i odciskać stempelki. Wycięte ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i schłodzić w lodowce przez ok.15 minut.

Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec w tej temperaturze przez 2 minuty. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec przez kolejne 8-10 minut, aż ciastka się zarumienią.

Upieczone ciastka ostudzić na kratce.

 

ciasteczka cynamonowe

 

 

ciasteczka cynamonowe

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 22