| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: masło

poniedziałek, 17 kwietnia 2017

Obowiązkowa pozycja w Wielkanocnym menu. Babka drożdżowa na świątecznym stole musi być i już ! Tym razem postanowiłam zrobić babkę zaparzaną. Wyszła smaczna, aromatyczna, lekko wilgotna. Nie jest to jeszcze idealnie puszysta babka, jaką piekła moja babcia, ale była całkiem niezła :)

przepis z książki M.Zielińskiej "Ciasto drożdżowe na różne sposoby"

 

babka zaparzana

 

Składniki :

ciasto :

  • 300 g mąki pszennej ( u mnie typ 650)
  • 20 g świeżych drożdży
  • 125 ml mleka ( dodałam o kilka łyżek więcej)
  • 3 żółtka
  • 50 g cukru
  • 60 g rozpuszczonego masła
  • 2-3 łyżki rumu
  • garść rodzynek

lukier :

  • 3/4 - 1 szkl. cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z cytryny

 

Mleko zagotować, gorące połączyć z połową mąki, wlewając je cienkim strumieniem i energicznie mieszając*. Rozetrzeć dokładnie, aby nie było grudek (u mnie zrobiła się jedna wielka klucha). Przestudzić.

Do lekko przestudzonej masy dodać pokruszone drożdże i 1 łyżkę cukru, poczekać kilka minut, aż zaczyn ruszy.

Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Wszystkie składniki połączyć razem, na końcu dodając rozpuszczone i ostudzone masło. Dokładnie wyrobić ciasto - powinno być miękkie i dość luźne. Włożyć do wysmarowanej masłem miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok.1 godzinę (do podwojenia objętości).

Babkowa formę (z kominkiem) o średnicy 22 cm posmarować grubo masłem i oprószyć mąką. Do wyrośniętego ciasta dodać rodzynki, szybko zagnieść. Ciasto przełożyć do formy - powinno ją wypełnić do połowy wysokości. Odstawić do wyrośnięcia na 45-60 minut.

Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.40 minut **

Upieczoną babkę wyjąć z formy i ostudzić na kratce. Po ostudzeniu polać lukrem zrobionym z cukru pudru utartego z sokiem z cytryny.

 

Uwagi :

* ilość mleka była za mała, musiałam dodać kilka łyżek więcej, bo ciasto było za gęste

** w połowie pieczenia zmniejszyłam temperaturę do 170°C, bo wierzch za bardzo się zrumienił, babka była upieczona po 35 minutach

 

babka zaparzana

 

 

babka zaparzana

 

 

babka zaparzana

 

 

 

niedziela, 26 lutego 2017

Dawno nie było żadnego przepisu, więc nadrabiam zaległości :)

Te ciasteczka są bardzo proste, wystarczy zmiksować składniki, schłodzić, a potem uformować. Wzorki robi się widelcem, ale zamiast niego można użyć tłuczka do mięsa - i odcisnąć kratkę. Ciastka są dość słodkie, więc można pominąć obtaczanie ich w cukrze.

przepis znalazłam na stronie Better Homes&Gardens

 

ciastka z masłem orzechowym

 

szklanka = 250 ml

 

Składniki (na ok.36 ciasteczek) :

  • 1/2  szklanki masła orzechowego
  • 1/ szklanki masła (w temperaturze pokojowej)
  • 1/2  szklanki białego cukru
  • 1/2  szklanki cukru trzcinowego (u mnie demerara) lub 1/4 szklanki miodu
  • 1/2  łyżeczki sody
  • 1/2  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 i 1/4  szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub 1/2  łyżeczki ekstraktu z wanilii

do obtoczenia (opcjonalnie) :

  • 3-4 łyżki cukru

 

Do misy miksera włożyć oba masła, miksować przez 30 sekund. Dodać oba cukry, cukier waniliowy, sodę i proszek do pieczenia - zmiksować. Następnie dodać jajko, nadal miksować. Stopniowo dodawać mąkę (cały czas miksując). Przykryć miskę folią i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

Ze schłodzonego ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać je w cukrze i układać na blasze zachowując między nimi odstępy (sporo urosną). Każdą z kulek spłaszczyć widelcem na krzyż tworząc kratkę.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec przez ok.7-9 minut (lub do zbrązowienia). Po wyjęciu z piekarnika ciastka pozostawić na blasze przez 2-3 minuty, a potem przełożyć na kratkę i ostudzić.

 

ciastka z masłem orzechowym

 

 

ciastka z masłem orzechowym

 

środa, 11 stycznia 2017

Jeżeli lubicie sezamki, to polubicie i te ciasteczka :) Są słodkie, chrupiące i mocno sezamowe. Po prostu pyszne ! Polecam !

przepis znalazłam na blogu Twoje&Moje (oryginał - AgusiaH - forum CinCin )

 

sezamowe ciasteczka szczęścia

 

Składniki (na ok.40-50 ciasteczek) :

  • 140 g sezamu
  • 100 g miękkiego masła
  • 180 g cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki gorzkiego kakao
  • 1 op. cukru wanilinowego (16 g)
  • 1 jajko
  • 160 g mąki pszennej

 

Sezam uprażyć na suchej patelni, ostudzić.

Masło zmiksować z cukrem na gładką masę, dodać proszek do pieczenia, sól, kakao, cukier wanilinowy i jajko - zmiksować. Nadal miksując dodawać stopniowo mąkę. Gdy składniki się połączą dodać 2/3 sezamu, dokładnie wymieszać. Wstawić do lodówki na ok.1 godzinę.

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki, formować niewielkie kulki (o średnicy ok.2,5 cm), obtaczać w pozostałym sezamie. Układać na blasze w dużych odstępach - ok.6-7 cm (ciasteczka urosną) i lekko rozpłaszczać dłonią.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C ( u mnie 170°C) i piec przez ok.12-15 minut (do zezłocenia). Zdejmować z blachy po lekkim ostygnięciu. Przełożyć na kratkę, ostudzić.

 

sezamowe ciasteczka szczęścia

 

 

sezamowe ciasteczka szczęścia

 

sobota, 22 października 2016

Chrupiące ciasteczka pachnące cynamonem. Można je ozdobić stempelkiem, mogą też pozostać gładkie - i w jednej, i w drugiej wersji będą smaczne.

przepis znalazłam u Komarki

 

ciasteczka cynamonowe

 

Składniki :

  • 200 g mąki krupczatki
  • 50 g mąki pszennej tortowej
  • 125 g zimnego masła
  • 125 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

Wszystkie składniki wymieszać i posiekać z zimnym masłem. Zagnieść i szybko wyrobić, tylko do ich połączenia. Uformować kulę, zawinąć ją w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkować cienko na blacie oprószonym mąką (na grubość ok.4 mm). Wierzch ciasta oprószyć lekko mąką, wycinać ciastka foremką lub szklanką i odciskać stempelki. Wycięte ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i schłodzić w lodowce przez ok.15 minut.

Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec w tej temperaturze przez 2 minuty. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec przez kolejne 8-10 minut, aż ciastka się zarumienią.

Upieczone ciastka ostudzić na kratce.

 

ciasteczka cynamonowe

 

 

ciasteczka cynamonowe

 

sobota, 08 października 2016

Szarlotka to numer jeden na mojej liście jesiennych wypieków. Gdy robi się chłodniej, nabieram ochoty na korzenne smaki ( w mojej kuchni cynamon w szarlotce to obowiązkowy dodatek ). Tym razem sezon rozpoczęłam szarlotką Krysi . Było pysznie! :)

przepis - Krystyna9

 

szarlotka w śmietanowym cieście

 

Składniki (na formę 24 x 30 cm )* :

ciasto :

  • 400 g mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 5-6 czubatych łyżek śmietany

nadzienie :

  • 1 kg jabłek ( u mnie szara reneta)
  • 4-5 łyżek cukru trzcinowego
  • 1 łyżka cynamonu
  • 3 łyżki bułki tartej

 

Na blat wysypać mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodać żółtka i masło pokrojone na mniejsze kawałki. Posiekać nożem**. Dodać śmietanę, zagnieść szybko ciasto, lekko podsypując mąką (nie powinno się kleić). Ciasto powinno być miękkie, jeżeli takie nie jest, należy dodać trochę więcej śmietany.

Ciasto podzielić na dwie części - jedna powinna być nieco większa od drugiej. Większą część rozwałkować na prostokąt większy niż dno blachy,  po włożeniu do formy ciasto powinno zachodzić na boki ok.2-3 cm. Oprószyć bułką tartą.

Jabłka obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Posypać cukrem trzcinowym, cynamonem i bułką tartą. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć na ciasto, równomiernie rozłożyć i lekko docisnąć.

Drugą część ciasta rozwałkować i ułożyć na jabłkach, starając się zlepić boki ciasta z jego wierzchem. Nakłuć w kilku miejscach patyczkiem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C ( z włączonym termoobiegiem) i piec przez ok.1 godzinę. Upieczone ciasto ostudzić, po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

 

uwagi :

* w oryginale forma 24 x 28 cm

** ciasto można również zmiksować w malakserze

 

szarlotka w śmietanowym cieście

 

czwartek, 07 lipca 2016

Zwykle wykorzystuję ten przepis robiąc szarlotkę, tym razem postanowiłam zastąpić jabłka wiśniami. Wyszła całkiem smaczna kombinacja - maślane ciasto, kwaskowate wiśnie i słodka beza bardzo do siebie pasują :)

przepis ze starego zeszytu

 

półkruche z wiśniami

szklanka = 250 ml

 

Składniki (na formę o wymiarach 30x25 cm):

ciasto :

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 125 g masła (lub margaryny)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki śmietany (zwykle używam 18%)

beza :

  • 3 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • szczypta soli

dodatkowo :

  • 1 kg wiśni
  • 1 łyżka bułki tartej

 

Wiśnie wydrylować, odsączyć z soku na sitku.

Mąkę posiekać razem z masłem. Dodać cukier, dalej siekać. Wsypać proszek do pieczenia, dodać żółtka i śmietanę - zagnieść ciasto. 1/4 ciasta włożyć do woreczka i zamrozić. Pozostałe ciasto schłodzić w lodówce.

Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę (można również wylepić formę ciastem bez wałkowania). Ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 215-220°C i podpiec na złoto (ok.15 minut). 

W tym czasie ubić białka ze szczyptą soli, następnie stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując.

Podpieczony spód oprószyć bułką tartą, wyłożyć wydrylowane wiśnie, a na nich rozsmarować ubitą pianę. Na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto. Wstawić z powrotem do piekarnika, obniżyć temperaturę do 185-190°C i piec przez ok.30-40 minut, aż ciasto się zarumieni, a beza stanie się chrupka z wierzchu.

Kroić po ostudzeniu.

 

półkruche z wiśniami

 

 

półkruche z wiśniami

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 22