| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: bez miksera

piątek, 25 lipca 2014

Smaczne, wilgotne ciasto z owocami. Bardzo proste - do jego wykonania nie potrzebujemy miksera. Jest dość gęste i ciężkie, ale podczas pieczenia bardzo ładnie rośnie i robi się puszyste.

przepis z książki "Moje wypieki i desery" D.Świątkowskiej

 

ciasto jogurtowe ze śliwkami

 

Składniki :

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki sody
  • 600 g jogurtu greckiego
  • 160 ml oleju słonecznikowego [użyłam rzepakowego]
  • 1 szklanka drobnego cukru [użyłam zwykłego]
  • 1 duże jajko
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny + otarta z niej skórka
  • 600-700 g śliwek, wypestkowanych

 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę i sodę przesiać.

Do dużej miski wlać olej, dodać cukier, jajko, skórkę i sok z cytryny- wymieszać trzepaczką do połączenia się składników. Dodać jogurt, wymieszać. Następnie wsypać przesianą mąkę z sodą - dokładnie wymieszać. Ciasto będzie gęste i może wyglądać na lekko zwarzone.

Masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach 22x33 cm [u mnie 30x25]. Wyrównać powierzchnię. Na wierzchu ułożyć połówki śliwek, skórką do dołu (jeżeli są duże, można pokroić je na ćwiartki).

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec przez ok.50-60 minut [lub dłużej, do suchego patyczka]. 

Upieczone ciasto po ostudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.

 

ciasto jogurtowe ze śliwkami

sobota, 20 kwietnia 2013

W koszyku z owocami leżały trzy baaardzo dojrzałe banany, których stan wymagał natychmiastowego działania. To był ostatni dzwonek, żeby coś z nimi zrobić. Początkowo myślałam o chlebku bananowym, ale na forum cincin znalazłam przepis na coś znacznie lepszego. Na wilgotne i bardzo aromatyczne ciasto z dodatkiem bananów i czekolady, bardzo proste w przygotowaniu. Do jego wykonania nie potrzeba miksera - wystarczą widelec i łyżka.

TU znajdziecie przepis na wersję czekoladową, podany przez Joannę, a TU - oryginalną, dwukolorową wersję Lary.

 

marmurkowe ciasto bananowo-czekoladowe

 

Składniki :

(szklanka = 250 ml)

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 dojrzałe banany
  • 100 g masła
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka, lekko roztrzepane
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii

 

Formę keksową o wymiarach 27x11x7cm wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i oprószyć mąką.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić. Masło rozpuścić i również ostudzić. Banany obrać i rozgnieść widelcem na gładkie puree.

Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce wymieszać masło, cukier, jajka, puree z bananów i ekstrakt z wanilii. Wlać masę do miski z mąką, wymieszać widelcem lub drewnianą łyżką do połączenia się składników (ciasto jest dość gęste).

Odłożyć 2 szklanki ciasta i wymieszać je z roztopioną, ostudzoną czekoladą.*

Do przygotowanej formy wyłożyć ciemne, a następnie jasne ciasto. Można je lekko przemieszać ostrzem noża lub trzonkiem łyżki ( można również wykładać na przemian po łyżce ciemnego i jasnego ciasta).

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.50-60 minut (do suchego patyczka). Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut, a następnie wyjąć z formy i ostudzić na kratce.

 

* ciasto można również przygotować w wersji czekoladowej - wystarczy wymieszać rozpuszczoną czekoladę z całością przygotowanej masy i przelać do formy.

 

marmurkowe ciasto bananowo-czekoladowe

sobota, 16 lutego 2013

Bardzo proste i smaczne ciasto, które możemy przygotować bez użycia miksera. Wystarczą dwie miski i widelec :)

przepis znalazłam u pieczarki_mysi .

 

jogurtowe ciasto ze śliwkami

 

Składniki :

  • 300 g mąki pszennej [użyłam jasnej mąki orkiszowej]
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 125 g masła
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 600 g śliwek

do posypania :

  • cynamon
  • cukier puder

 

Masło roztopić i ostudzić. Wlać do miski, dodać jogurt, cukier, cukier waniliowy i jajka - dokładnie wymieszać widelcem.

Do drugiej miski przesiać mąkę, proszek i sodę, wymieszać. Wsypać do płynnych składników, krótko wymieszać widelcem, do połączenia składników.

Formę o wymiarach 25x28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wyrównać powierzchnię. Na wierzchu poukładać śliwki rozcięciem do góry. Posypać cynamonem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.45 minut.

Upieczone ciasto po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

 

jogurtowe ciasto ze śliwkami

środa, 01 października 2008

Gdy moje dziecko ma ochotę na coś dobrego , mówi , że jest głodne "na ciastko" albo "na jogurt" . A ja byłam wczoraj głodna na ciasto czekoladowe ;) Oczywiście postanowiłam nakarmić swojego głoda :-) - i powędrowałam do kuchni trzymając w garści przepis Edysi na ciasto z coca-colą . Zaintrygował mnie bardzo , ciekawa byłam efektów smakowych - okazało się , że trafiłam w dziesiątkę - tego właśnie było mi trzeba !

Ciasto trochę przypomina brownies - jest ciężkie , wilgotne , słodkie i intensywnie czekoladowe . Wyczuwa się w nim colę , ale naprawdę bardzo delikatnie . Do tego pięknie pachnie - im bliżej końca pieczenia , tym piękniejsze aromaty wydobywały się z piekarnika :)

I jeszcze jeden plus tego przepisu - ciasto robi się na zasadzie "mufinkowej" - nie potrzeba miksera , wystarczą dwie miski i łyżka :)

 

ciasto czekoladowe z colą

 

Składniki :

  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g cukru kryształu
  • 3 czubate łyżki gorzkiego kakao
  • szczypta soli
  • 1 op.cukru waniliowego
  • 250 g masła
  • 200 ml coca-coli ( dałam pepsi )
  • 75 ml mleka
  • 2 jajka

 

W jednej misce wymieszać mąkę , proszek do pieczenia , cukier , kakao , sól i cukier waniliowy . W drugiej misce roztrzepać dokładnie jajka , dodać do nich mleko oraz roztopione i ostudzone masło i colę - wymieszać .

Mokre składniki wlać do suchych i delikatnie , ale dokładne wymieszać łyżką .

Przelać do tortownicy o średnicy 24 cm ( wysmarowanej wcześniej masłem i posypanej bułką tartą ) . Piec w temperaturze 180°C przez około 40-50 minut .

 

 

ciasto czekoladowe z colą