| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: tahini

poniedziałek, 29 lipca 2013

W tak upalny dzień jak dziś ma się ochotę wyłącznie na coś bardzo zimnego. Lody chałwowe będą w sam raz. Uwaga - są dość słodkie ! :)

Przepis znalazłam u Agson, która zmodyfikowała przepis Dorotus.

 

lody chałwowe / lody z tahini

 

Składniki :

  • 340 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 125 ml pasty tahini [pół szklanki]
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 375 ml mleka [1,5 szklanki]

 

Wszystkie składniki przełożyć do rondelka i lekko podgrzać, mieszając , aż składniki się połączą. Zawartość rondelka ostudzić i wstawić do lodówki co najmniej na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Dalej postępować wg wskazówek producenta maszyny [w mojej maszynie - ok.40 minut + lekkie zmrożenie w zamrażarce].

Lody można też wykonać bez maszyny: należy masę zmiksować, aby wtłoczyć w nią jak najwięcej powietrza, następnie zamrozić. Podczas zamrażania co jakiś czas wyjąć masę, zmiksować i z powrotem włożyć do zamrażarki.

 

lody chałwowe / lody z tahini

poniedziałek, 26 listopada 2012

Gdy zobaczyłam je u Margot, wiedziałam, że to coś dla mnie. Kruche ciasteczka o smaku chałwy. Słodkie, z drobinkami kawy. Pyszne !

Oryginalny przepis pochodzi ze strony Israeli Kitchen , tam znalazła go Monika, a u niej Ala :)

 

ciastka z tahini

 

Składniki (na ok.15-20 szt.) :

  • pół szklanki pasty tahini
  • 100 g masła
  • pół szklanki cukru (w tym 2 łyżeczki cukru z wanilią)
  • 1 szklanka + 2 łyżki mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka zmielonej kawy lub garść maku

 

Masło utrzeć z cukrem i tahini, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kawę/lub mak. Zagnieść ciasto.

Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i każdą kulkę lekko spłaszczyć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec przez ok. 13 minut* (ciasteczka nie powinny się zezłocić, lecz tylko lekko popękać - wtedy są dobre). 

Upieczone ciasteczka delikatnie przełożyć na kratkę (są dość kruche) i ostudzić.


*piekłam je ciut dłużej, bo nie chciały pękać

 

ciastka z tahini