| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TRE¦CI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: kasza kukurydziana

sobota, 22 listopada 2008

         Wyszukałam w necie kilka przepisów mufinkowych do przetestowania . Wczoraj na pierwszy ogień poszedł przepis na bran muffins czyli mufinki z otrębami . Przepis znalazłam na tej stronie . Trochę zmieniłam składniki - zamiast kaszki kukurydzianej dałam m±kę kukurydzian± i zamieniłam rodzynki na suszon± żurawinę i jabłka . Dodałam też cynamon dla poprawienia smaku .

        Mufinki s± lekko słodkie , delikatnie pachn± cynamonem i maj± taki trochę piernikowy smak . Nie zachwyciły mnie jako¶ szczególnie , s± do¶ć ciężkie i zbite . W przepisie nie ma jajek i jest tylko jedna łyżeczka sody - może dlatego zbytnio nie urosły .

       Na pewno znajd± zwolenników w¶ród miło¶ników zdrowego odżywiania :)

 

bran muffins czyli mufinki z otrębami

 

Składniki :

  • 180 g otrębów
  • 300 ml mleka
  • 1 szklanka rodzynków ( u mnie gar¶ć suszonej żurawiny + 1 jabłko pokrojone w kostkę ) 
  • 150 g m±ki pszennej
  • 120 ml melasy
  • 30 g kaszy kukurydzianej ( u mnie m±ka kukurydziana )
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka soli ( u mnie pół łyżeczki )
  • 2 łyżeczki cynamonu ( w oryginalnym przepisie nie było )


         W jednej misce wymieszać suche składniki  czyli obie m±ki , otręby , cynamon , sodę i sól . W drugiej misce wymieszać mleko z melas± . Wlać mokre do suchych , wymieszać do poł±czenia się składników . Dodać żurawinę i jabłko - zamieszać .

       Formę mufinkow± wyłożyć papilotkami , nakładać porcje masy do 2/3 wysoko¶ci ( według mnie spokojnie można nakładać do pełna , bo mufiny prawie nie rosn± ) . Piec w temperaturze 175°C przez około 25 minut .

 

bran muffins czyli mufinki z otrębami