Wyszukałam w necie kilka przepisów mufinkowych do przetestowania . Wczoraj na pierwszy ogień poszedł przepis na bran muffins czyli mufinki z otrębami . Przepis znalazłam na tej stronie . Trochę zmieniłam składniki - zamiast kaszki kukurydzianej dałam m±kę kukurydzian± i zamieniłam rodzynki na suszon± żurawinę i jabłka . Dodałam też cynamon dla poprawienia smaku .
Mufinki s± lekko słodkie , delikatnie pachn± cynamonem i maj± taki trochę piernikowy smak . Nie zachwyciły mnie jako¶ szczególnie , s± do¶ć ciężkie i zbite . W przepisie nie ma jajek i jest tylko jedna łyżeczka sody - może dlatego zbytnio nie urosły .
Na pewno znajd± zwolenników w¶ród miło¶ników zdrowego odżywiania :)

Składniki :
- 180 g otrębów
- 300 ml mleka
- 1 szklanka rodzynków ( u mnie gar¶ć suszonej żurawiny + 1 jabłko pokrojone w kostkę )
- 150 g m±ki pszennej
- 120 ml melasy
- 30 g kaszy kukurydzianej ( u mnie m±ka kukurydziana )
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka soli ( u mnie pół łyżeczki )
- 2 łyżeczki cynamonu ( w oryginalnym przepisie nie było )
W jednej misce wymieszać suche składniki czyli obie m±ki , otręby , cynamon , sodę i sól . W drugiej misce wymieszać mleko z melas± . Wlać mokre do suchych , wymieszać do poł±czenia się składników . Dodać żurawinę i jabłko - zamieszać .
Formę mufinkow± wyłożyć papilotkami , nakładać porcje masy do 2/3 wysoko¶ci ( według mnie spokojnie można nakładać do pełna , bo mufiny prawie nie rosn± ) . Piec w temperaturze 175°C przez około 25 minut .
