| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TRE¦CI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: tuńczyk

poniedziałek, 28 listopada 2011

Niezbyt fotogeniczne, ale bardzo smaczne i syc±ce danie. Do przygotowania w 10 minut - idealne, gdy brak czasu na gotowanie :) 

przepis własny

 

makaron ¶widerki z tuńczykiem

 

Składniki ( porcja dla 2 osób ) :

  • puszka tuńczyka w sosie własnym ( 185 g )
  • 5 łyżek ¶mietanki kremówki 36%
  • 1 mała cebula
  • 2 z±bki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • pół opakowania makaronu ¶widerki ( ok. 250 g )
  • 3 łyżki drobno startego parmezanu
  • sól , czarny pieprz
  • 2 łyżki oleju

 

Makaron ugotować al dente, odcedzić.

Podczas gotowania makaronu przygotować sos : cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na oleju na niedużym ogniu ( nie powinny się zrumienić ) . Wrzucić tuńczyka, podsmażyć przez 1-2 minuty. Wlać ¶mietankę, podgrzewać chwilę, aż sos lekko się zagę¶ci. Dodać 2 łyżki startego parmezanu, wymieszać.

Zdj±ć z ognia i doprawić ¶wieżo zmielonym czarnym pieprzem i sol±. Dodać natkę pietruszki.

Gor±cy makaron wymieszać dokładnie z sosem. Nałożyć na talerze i oprószyć obie porcje pozostałym parmezanem.