| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: zioła prowansalskie

piątek, 03 stycznia 2014

Nie jest zbyt fotogeniczna, ale za to smaczna :) Delikatne brokuły, słona feta i makaron tworzą sycącą sałatkę. Proporcje, które podałam są orientacyjne; nic się nie stanie, jeżeli będzie ciut więcej makaronu albo trochę mniej fety (lub na odwrót).

przepis mojej szwagierki

 

sałatka brokułowo-makaronowa z fetą

 

Składniki :

  • ok.250 g suchego makaronu (najlepiej grubego np. rurki, kokardki lub świderki)
  • 1 brokuł
  • 1 op. sera typu feta (ok.250 g)
  • 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól , pieprz
  • opcjonalnie : oliwa czosnkowa

 

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, ostudzić.

Brokuła podzielić na różyczki, krótko obgotować w lekko osolonym wrzątku - tak, aby różyczki pozostały jędrne. Odcedzić i ostudzić.

Ser feta pokroić w kostkę.

Wszystkie składniki sałatki przełożyć do miski i delikatnie wymieszać, ew.doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić.

Przed podaniem można skropić oliwą czosnkową.