| < Kwiecień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: konfitury

niedziela, 07 grudnia 2008

Przepis z Galerii Potraw podany przez Krystynę911 . Nigdy nie robiłam prawdziwego , zwijanego makowca - prawdę mówiąc trochę się bałam , że może mi nie wyjść . Na początek postanowiłam zrobić coś łatwiejszego . Kiedy zobaczyłam wypiek Krystyny , od razu zapisałam przepis z mocnym postanowieniem przetestowania go . Nie zawiodłam się - makowiec wyszedł kruchy i delikatny , a mak z wiśniami i czekoladą to cytując Krystynę "genialne połączenie " . Ciasto po upieczeniu jest kruche i takie najbardziej mi smakuje , na drugi dzień robi się bardziej miękkie (chłonie wilgoć z masy makowej i wiśni ) , ale nadal jest pyszne :)

 

makowiec warstwowy

 

Składniki :

ciasto :

  • 250 g margaryny
  • 500 g mąki
  • 2 jajka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 3-4 łyżki cukru
  • 3 łyżki śmietany
  • szczypta soli

nadzienie :

  • puszka gotowego maku 850 g ( dałam 900 g )
  • 2 słoiczki konfitur wiśniowych - po 240 g każdy ( u mnie - 2 słoiki dżemu wiśniowego )
  • 3 jajka
  • aromat migdałowy ( to mój dodatek )

polewa czekoladowa :

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki masła

 

Wszystkie składniki na ciasto posiekać nożem ( lub w malakserze ) . Podzielić na 3 równe części. Przykryć i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

W tym czasie przygotować masę makową - mak przełożyć do miski , dodać 3 żółtka oraz aromat migdałowy i dokładnie wymieszać . Białka ubić na sztywną pianę i połączyć delikatnie z masą makową.

Formę do pieczenia ( u autorki 24 x 36 , ja robiłam w formie o wymiarach 24 x 30 ) wyłożyć papierem do pieczenia . Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno foremki . Na ciasto wyłożyć konfitury wiśniowe z jednego słoiczka , a na nie połowę masy makowej . Przykryć rozwałkowaną drugą częścią ciasta . Wyłożyć kolejny słoik konfitury i resztę masy makowej . Całość przykryć trzecią rozwałkowaną częścią ciasta .

Wierzch ciasta delikatnie ponakłuwać widelcem , przykryć i odstawić do wyrośnięcia na godzinę . Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok. 1 godzinę .

Czekoladę połamać na małe kawałki i rozpuścić na parze , następnie dodać masło i mleko - dokładnie wymieszać , aż zrobi się gładka masa  . Polewą polać ostudzone ciasto .

 

makowiec warstwowy