| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: ciastka digestive

środa, 08 grudnia 2010

Dawno nie piekłam sernika, więc postanowiłam rozejrzeć się w poszukiwaniu ciekawego przepisu. Długo nie musiałam szukać, bo pierwszą osobą, która przyszła mi na myśl była Majanka :) Jej blog to istna skarbnica sernikowych receptur ( z której już nieraz korzystałam ) - więc i tym razem wyszperałam coś smakowitego.

Wybrałam sernik czekoladowy z nutellą z przepisu Dorotus. Mocno czekoladowy, na chrupiącym ciasteczkowym spodzie z delikatną cynamonową nutką - i do tego ciekawie wygląda dzięki trójkolorowym warstwom sera. Bardzo smaczny, szczególnie na drugi dzień (o ile coś zostanie ;) ) .

 

 

sernik z nutellą

 

Składniki ( na tortownicę o średnicy 20 cm ):

spód :

  • 150 g ciastek Digestive ( u mnie czekoladowe Krakuski )
  • 2 łyżki nutelli
  • pół łyżeczki cynamonu

masa serowa :

  • 500 g sera śmietankowego, trzykrotnie mielonego ( użyłam twarogu sernikowego Piątnicy )
  • pół szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżka proszku budyniowego waniliowego
  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2-3 czubate łyżki nutelli


Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć folią aluminiową. Ciastka pokruszyć, dodać nutellę i cynamon, dokładnie wymieszać. Masę ciasteczkową wyłożyć na dno tortownicy i wstawić do lodówki na 30 minut.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Ser utrzeć z cukrem na gładką masę. Nadal miksując dodawać jajka, proszek budyniowy i śmietanę.

Zmiksowaną masę podzielić na 3 równe części. Do jednej z nich dodać roztopioną czekoladę i zmiksować, do drugiej - nutellę - też zmiksować. Trzecią część masy pozostawić białą.

Do tortownicy kolejno nakładać wartwy masy : najpierw najgęstszą, czekoladową warstwę, następnie część z nutellą i na końcu białą.

Wstawi ć do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 1 godzinę.