| < Marzec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: fiołki

środa, 06 kwietnia 2011

Od dawna mnie korciło , żeby zrobić fiołki w cukrze. Pięknie wyglądają jako dekoracja tortów i deserów. Jest z tym trochę zabawy, bo każdy kwiatek trzeba zanurzyć w białku, potem oprószyć cukrem - a na koniec dobrze wysuszyć.

Trzeba poświęcić na to sporo czasu. I właśnie tego czasu mi zabrakło, kiedy niedawno dostałam sporą garść fiołków - nieskażonych, rosnących z dala od ulicy - czyli nadających się do jedzenia. Koniecznie chciałam spróbować, jak smakują fiołkowe przetwory, więc postanowiłam zrobić eksperyment i przygotować je tak, jak przygotowuje się płatki róży cukrowej - czyli utrzeć z cukrem.

Najpierw musiałam pozbyć się łodyżek i szypułek. Czułam się jak barbarzyńca obskubując płatki - szkoda mi było niszczyć coś tak delikatnego. Później utarłam je z cukrem i zapakowałam do słoiczka. Teraz fiołkowy przecier czeka na swoją wielką chwilę - może zrobię krem z jego dodatkiem ... mam nadzieję, że kolor i aromat się utrzyma :)

 

płatki fiołków ucierane z cukrem

 

Składniki [ na miniporcję ;) ] :

  • 10 g płatków fiołków [ bez łodyżek i szypułek ]
  • 20 g drobnego cukru
  • kilka kropli soku z cytryny lub kilka kryształków kwasku cytrynowego


Płatki fiołków wrzucić do kamiennej lub szklanej miski [ idealna byłaby makutra ]. Zasypać cukrem i ucierać drewnianą pałką aż do uzyskania jednolitej masy.

Do utartej masy dodać sok z cytryny/ kwasek - dokładnie rozetrzeć.

Utartą masę fiołkową przełożyć do wyparzonego słoiczka i zakręcić.

 

płatki fiołków ucierane z cukrem

 

Przepis dołączam do akcji "Klub Kwiatożerców"