Brak mi pomysłu na wstęp, więc tym razem będzie sam przepis ;-)
Przepis pochodzi z tej strony.

Składniki :
- 500 g boczniaków
- włoszczyzna
- 1 udko z kurczaka
- 1 cebula
- przyprawa typu "Vegeta"
- przyprawa do zup
- ziele angielskie
- listek laurowy
- pieprz , sól , imbir , gałka muszkatołowa , majeranek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka m±ki
Udko zalać niewielk± ilo¶ci± zimnej wody, dodać ziele angielskie i listek laurowy oraz 2 łyżeczki przyprawy typu Vegeta. Zagotować, dodać obran± włoszczyznę i cebulę. Ugotować wywar.
Boczniaki umyć, pokroić w paski w poprzek blaszek i wrzucić do wywaru. Gotować przez 15-20 minut. Doprawić do smaku sol±, pieprzem, przypraw± do zup, gałk± oraz imbirem.
Z m±ki i masła zrobić zasmażkę, dodać j± do wywaru i zagotować. Gotow± zupę odstawić z ognia i doprawić roztartym w dłoniach majerankiem.
Podawać z pieczywem.