| < Kwiecień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TRE¦CI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: boczniaki

niedziela, 25 lipca 2010

Brak mi pomysłu na wstęp, więc tym razem będzie sam przepis ;-)

Przepis pochodzi z tej strony.

 

 

flaczki z boczniaka

 

Składniki :

  • 500 g boczniaków
  • włoszczyzna
  • 1 udko z kurczaka
  • 1 cebula
  • przyprawa typu "Vegeta"
  • przyprawa do zup
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • pieprz , sól , imbir , gałka muszkatołowa , majeranek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka m±ki


Udko zalać niewielk± ilo¶ci± zimnej wody, dodać ziele angielskie i listek laurowy oraz 2 łyżeczki przyprawy typu Vegeta. Zagotować, dodać obran± włoszczyznę i cebulę. Ugotować wywar.

Boczniaki umyć, pokroić w paski w poprzek blaszek i wrzucić do wywaru. Gotować przez 15-20 minut. Doprawić do smaku sol±, pieprzem, przypraw± do zup, gałk± oraz imbirem.

Z m±ki i masła zrobić zasmażkę, dodać j± do wywaru i zagotować. Gotow± zupę odstawić z ognia i doprawić roztartym w dłoniach majerankiem.

Podawać z pieczywem.