| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: por

środa, 29 lutego 2012

Rzadko jadamy potrawy z dodatkiem pora - zwykle ląduje jako włoszczyzna w zupie, czasem robię z niego surówkę albo dodaję do tradycyjnej sałatki jarzynowej - i to właściwie wszystko. A szkoda, bo można z niego wyczarować naprawdę smaczne dania. Takim daniem jest zapiekanka z porami, piersią z kurczaka i szynką. Smakuje nieźle i do tego jest bardzo sycąca. Na zdjęciach może niezbyt elegancko się prezentuje - jest to potrawa z serii tych, które lepiej smakują niż wyglądają ;)

Przepis wypatrzyłam u Madzi.

 

zapiekanka z porem i kurczakiem

 

Składniki :

  • 2 pory
  • 1 duża pierś z kurczaka [ podwójna ]
  • 5 plasterków szynki
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżeczka musztardy dijon [użyłam musztardy bawarskiej]
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
  • oliwa lub olej do smażenia
  • ciasto francuskie
  • jajko

 

Pora umyć, pokroić w plasterki. Usmażyć na oliwie, następnie dodać pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i smażyć razem przez 10 minut. Po tym czasie dodać śmietanę, musztardę i szynkę pokrojoną w drobną kostkę. Doprawić solą i pieprzem, dodać mąkę i dobrze wymieszać.

Naczynie żaroodporne [użyłam kwadratowego naczynia o boku 24 cm] posmarować oliwą, wyłożyć nadzienie i przykryć ciastem francuskim. Wierzch ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec przez ok.30 minut.

 

zapiekanka z porem i kurczakiem

czwartek, 08 grudnia 2011

Wyjątkowo niefotogeniczna sałatka, z serii tych, które lepiej smakują niż wyglądają ;)

Przepis od sąsiadki mojej Mamy.

 

sałatka śledziowa z porem i jabłkami

 

Składniki :

  • 6 filetów śledziowych (w słonej zalewie, nie w occie)
  • 3 jabłka
  • 1 duży por ( jasna część )
  • 3-4 ogórki kiszone lub konserwowe
  • 2-3 jajka gotowane na twardo
  • 1 łyżka musztardy
  • kilka łyżek majonezu
  • mielony czarny pieprz

 

Śledzie* pokroić w kostkę. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora i ogórki również pokroić w drobną kostkę.

Wszystkie składniki (oprócz jajek) włożyć do miski i wymieszać. Przełożyć do salaterki i posypać drobno posiekanymi jajkami na twardo.

 

*jeżeli śledzie są bardzo słone, można je wcześniej wymoczyć w wodzie

niedziela, 28 grudnia 2008

Kuchnia Świąteczna i Noworoczna 19.XII.2008 - 03.I.2009    Czwarty wpis świąteczno-noworoczny - sałatka śledziowa . Miałam ochotę na sałatkę z dodatkiem śledzi , ale nie mogłam się zdecydować , którą wybrać . W końcu po lekturze kilku różnych przepisów wymyśliłam własną . Całkiem jadalna wyszła ;-)

 

sałatka śledziowa

 

Składniki :

  • 3 płaty śledziowe
  • 1 duży ogórek kiszony
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • połówka małego pora 
  • 1 puszka kukurydzy
  • majonez , ewentualnie trochę śmietany
  • pieprz


        Ogórka , jabłko , cebulę , pora i śledzie pokroić w kostkę , wymieszać . Dodać odsączoną z zalewy kukurydzę i majonez , doprawić pieprzem i wymieszać . Jeżeli sałatka jest za słona , można dodać trochę śmietany . Wstawić do lodówki na 1-2 godziny . 

 

piątek, 19 grudnia 2008

           Bardzo lubię tradycyjną sałatkę jarzynową z majonezem . Kiedyś obowiązkowa potrawa na wszelkich imieninowych i świątecznych spotkaniach , teraz wyparta przez lżejsze i bardziej wyrafinowane sałatki . A jednak od czasu do czasu przygotowuję taki relikt PRL-u , pomimo tego , że zawiera ten straszny , kaloryczny majonez  ;-)

 

sałatka jarzynowa

 

Składniki :

  • 2-3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • 1 por - biała część
  • 2-3 jajka ugotowane na twardo
  • puszka kukurydzy
  • puszka groszku
  • 1-2 ogórki kiszone
  • 1 jabłko
  • majonez , musztarda
  • pieprz , sól , ew. cukier
  • opcjonalnie : marynowana papryka , grzybki , śliwki w occie

 

          Marchew , pietruszkę i seler umyć i ugotować w małej ilości wody ( nie za długo - ugotowane jarzyny powinny pozostać jędrne ) , po ugotowaniu ostudzić i obrać ze skórki . Pokroić w kostkę . To samo zrobić z ogórkiem kiszonym , jabłkiem , jajkami na twardo  i porem . Wrzucić do miski , dodać odsączone z zalewy kukurydzę i groszek . Doprawić do smaku solą, pieprzem i musztardą ( jeżeli jabłko jest mało słodkie , można dodać odrobinę cukru ) . Dodać 3-4 łyżki majonezu , wymieszać . Schłodzić w lodówce . 

        Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień po przyrządzeniu , kiedy smaki się przegryzą .