| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: ricotta

niedziela, 10 lutego 2013

Tydzień temu oglądałam odcinek "Kursu gotowania z Gordonem Ramsayem", w którym Gordon prezentował przepisy na szybkie i proste dania. Bardzo mi się spodobały potrawy z makaronem w roli głównej. Postanowiłam wypróbować przepis na kokardki z ricottą. Nie zawiodłam się - danie jest smaczne (prawie tak dobre, jak carbonara), a jego przygotowanie trwa chwilę (wg Gordona 12 minut). Jedyny mankament telewizyjnego przepisu to brak proporcji, więc ilości składników dobrałam wg własnego uznania - chyba poprawnie, bo makaron nieźle smakował ;)

Wspomniany odcinek "Kursu gotowania ..." możecie obejrzeć tutaj .

 

makaron kokardki z ricottą, boczkiem i groszkiem

 

Składniki :

  • 100 g wędzonego boczku [w oryginale pancetty]
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 3 łyżki ricotty
  • garść mrożonego zielonego groszku [dałam ok.70 g]
  • sól , czarny pieprz
  • 250 g makaronu kokardki
  • oliwa lub olej do smażenia

 

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, w połowie gotowania dodać mrożony groszek.

Czosnek obrać z łupinek i drobno posiekać.

Dużą patelnię rozgrzać, wlać łyżkę oliwy. Wrzucić pokrojony w kostkę boczek. Smażyć, aż będzie rumiany. Dodać posiekany czosnek, zmniejszyć ogień i podsmażyć razem, mieszając. Następnie dodać odcedzony makaron z groszkiem, wymieszać. Dodać łyżkę gęstej śmietany i kilka łyżek ricotty. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Natychmiast podawać.

 

środa, 14 marca 2012

Jakiś czas temu jadłam u siostry pyszne rożki z ciasta francuskiego nadziewane szpinakowym farszem. Od razu poprosiłam o przepis - okazało się, że bazą jest przepis na szpinakowy farsz do pierogów, który moja siostra znalazła u Asi z Kwestii Smaku. Nieco go zmodyfikowała i wyszło bardzo dobre nadzienie do rożków.

Takie pakieciki to smaczna gorąca przekąska, można je przygotować wcześniej i przechować w lodówce, a potem wystarczy włożyć do gorącego piekarnika - i po 20 minutach podać gościom. Bardzo szybko znikają  (oczywiście pakieciki, a nie goście) ;)

 

szpinakowe pakieciki

 

Składniki :

  • 1 op. mrożonego ciasta francuskiego (450 g)
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 125 g ricotty
  • 40 g startego parmezanu
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

do posmarowania ciasta:

  • 1 jajko zmieszane z odrobiną wody

 

Ciasto wyjąć z opakowania i poczekać, aż się rozmrozi.

Szpinak umyć, włożyć do garnka, podlać wodą i mieszając gotować przez 3 minuty, aż zwiędnie. Ricottę włożyć do miski i rozetrzeć widelcem. Szpinak odcedzić i dokładnie odcisnąć, drobno posiekać, połączyć z ricottą. Dodać parmezan, gałkę, przeciśnięty przez praskę czosnek - doprawić solą i pieprzem. Na końcu dodać jajko i dokładnie wymieszać z masą.

Rozmrożone ciasto lekko rozwałkować, a następnie pokroić na kwadraty. Na środku każdego kwadratu rozsmarować po 1 łyżce nadzienia. Brzegi kwadratów posmarować wodą, następnie składać wzdłuż na pół i sklejać. Boki docisnąć widelcem.

Pakieciki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować jajkiem roztrzepanym z odrobiną wody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210°C i piec przez około 20-25 minut. Podawać gorące.

 

szpinakowe pakieciki