| < Luty 2019 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28      
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TRE¦CI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: płatki owsiane

niedziela, 04 stycznia 2015

Po ¶wi±teczno-sylwestrowych słodko¶ciach czas na nieco mniej kaloryczne wypieki. Nowy 2015 rok witam bananowym chlebkiem, praktycznie bez dodatku tłuszczu (tylko 3 łyżeczki!). Nieco różni się od puszystych, wyro¶niętych ciast, jest trochę gliniasty i ciężki, ale całkiem dobrze smakuje. I zaspokaja apetyt na co¶ słodkiego ;)

 

przepis pochodzi z ksi±żki "Zapach truskawek" A.Włodarczyk

 

chlebek bananowo-owsiany

 

szklanka = 250 ml

Składniki :

  • 1 i 1/4 szklanki m±ki pszennej
  • pół szklanki br±zowego cukru [u mnie demerara]
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżeczki oleju słonecznikowego [u mnie rzepakowy]
  • 2 jajka [oddzielnie białka i żółtka]
  • 3 duże dojrzałe banany
  • 1 szklanka płatków osianych [u mnie górskie - można zamienić na błyskawiczne]
  • 1/3 szklanki suszonej żurawiny [lub innych ulubionych suszonych owoców]

 

W dużej misce wymieszać m±kę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, płatki i żurawinę. W drugiej misce rozgnie¶ć na papkę lub zmiksować banany, dodać do nich żółtka i olej, wymieszać.

W innej misce ubić na sztywn± pianę białka ze szczypt± soli.

Banany dodać do suchych składników, wymieszać. Dodać ubit± pianę z białek, delikatnie wymieszać. Masę wlać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o wymiarach 25x12 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.45-50 minut ( u mnie ok.1,10 h).

Po upieczeniu ostudzić ciasto na kratce.

 

chlebek bananowo-owsiany

czwartek, 04 lipca 2013

Chrupi±ce herbatniki o ma¶lanym aromacie, proste i smaczne. No i zdrowe dzięki dodatkowi płatków owsianych i m±ki pełnoziarnistej :)

przepis - the little loaf

 

herbatniki z m±ki pełnoziarnistej / digestive

 

Składniki (na ok.20 ciastek) :

  • 100 g płatków owsianych
  • 100 g m±ki pełnoziarnistej (użyłam pszennej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub pół łyżeczki sody
  • 50 g drobnego br±zowego cukru
  • szczypta soli
  • 100 g masła pokrojonego w kostkę
  • 1-2 łyżki mleka

 

Płatki owsiane zmielić w blenderze na pył. Przesypać do miski, dodać m±kę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać.

Do suchych składników dodać masło, wymieszać razem, aż zawarto¶ć miski będzie przypominać kruszonkę. Dodać mleko i zagnie¶ć jednolite, zwarte ciasto. Uformować kulę, zawin±ć j± w folię spożywcz± i włożyć do lodówki na 15 minut.

Schłodzone ciasto wyj±ć z folii i rozwałkować na grubo¶ć ok.3mm. Trzeba to robić ostrożnie, bo ciasto jest do¶ć delikatne i może się porozrywać (klei się do wałka). Można sobie ułatwić pracę wałkuj±c je między dwoma kawałkami folii spożywczej.

Z rozwałkowanego ciasta wycinać kr±żki o ¶rednicy ok.6-7 cm. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (można pomóc sobie łopatk±). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.15-20 minut, aż stwardniej± i lekko się zarumieni±. 

Upieczone ciasteczka ostudzić na kratce.

 

herbatniki z m±ki pełnoziarnistej / digestive

wtorek, 31 maja 2011

Pyszne mufinki z kwaskowatym rabarbarem i chrupi±c± cynamonowo-owsian± posypk±. Nie wyszły zbyt urodziwe, bo trochę rozrosły się na boki i przypominaj± grzybki - ale za to s± bardzo smaczne i aromatyczne.

Przepis znalazłam na tej stronie.

 

mufinki z rabarbarem i owsian± kruszonk±

 

Składniki ( na 12 mufinek ) :

  • 175 g drobnego cukru
  • 175 rabarbaru - obranego i pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 125 ml ma¶lanki
  • 200 g m±ki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody

kruszonka :

  • 50 g jasnego cukru trzcinowego muscovado [ użyłam demarary ]
  • 50 g m±ki
  • 25 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g masła

 

Blachę mufinkow± wyłożyć papierowymi papilotkami. Piekarnik nagrzać do 220°C [jeżeli piekarnik jest gazowy , to do 200°C].

W misce wymieszać razem rabarbar i cukier.

Przygotować kruszonkę : wymieszać cukier z m±k±, płatkami i cynamonem, dodać masło i rozcierać palcami, aż składniki się poł±cz± i powstan± bryłki kruszonki.

Wymieszać razem olej, jajko, ekstrakt z wanilii i ma¶lankę - wlać do miski z rabarbarem (masa będzie do¶ć rzadka, bo rabarbar pu¶ci sok). Następnie dodać m±kę wymieszan± z proszkiem do pieczenia i sod± - i dokładnie wymieszać.

Do formy mufinkowej wlewać porcje ciasta. Wierzch każdej porcji posypać kruszonk±. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok.15-18 minut, aż wierzchy mufinek się zezłoc±, a patyczek wbity w ¶rodek mufinki będzie suchy.

Po upieczeniu ostudzić na kratce.

 

mufinki z rabarbarem i owsian± kruszonk±

sobota, 02 kwietnia 2011

Gęsta owsianka ze skarmelizowanymi plasterkami jabłka - bardzo syc±ca i smaczna. Taki przysmak wymy¶liłam sobie dzisiaj na ¶niadanie :)

 

owsianka z karmelizowanymi jabłkami

 

Składniki ( na 1 porcję ) :

  • 250 ml mleka
  • 4 łyżki płatków owsianych górskich
  • 1 jabłko ¶redniej wielko¶ci
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżeczki br±zowego cukru


Mleko wlać do małego rondelka, zagotować. Na wrz±ce mleko wsypać płatki i gotować na małym ogniu do zgęstnienia ( przez ok. 10 minut. ) Mieszać od czasu do czasu, żeby owsianka się nie przypaliła.

W tym czasie obrać jabłko, pozbawić je gniazd nasiennych i pokroić na grube plasterki.

Na patelni roztopić masło, wrzucić plasterki jabłek. Obsmażyć je z obu stron na rumiano. Następnie posypać je br±zowym cukrem i podgrzewać, aż cukier się rozpu¶ci.

Owsiankę przełożyć do miseczki i na wierzchu ułożyć plasterki jabłek. Od razu podawać.

 

owsianka z karmelizowanymi jabłkami



 

sobota, 12 lutego 2011

... a może budyń z owsiank± ... ?  Po prostu płatki owsiane inaczej ;)

Przepis - Mała_Mi z forum CinCin.

 

owsianka z budyniem

 

Składniki :

  • 5 łyżek płatków owsianych górskich
  • 1 budyń waniliowy ( lub inny ulubiony )
  • 750 ml mleka
  • 3-4 łyżki cukru
  • cynamon


Płatki owsiane gotować w 0,5 litra mleka przez 10 minut ( uwaga! mleko lubi kipieć ;) ) .

W pozostałych 250 ml mleka rozpu¶cić dokładnie budyń, wymieszać. Budyń wlać do garnka z ugotowanymi płatkami, cały czas mieszaj±c. Gotować do zgęstnienia ( parę minut ) , po czym dosłodzić do smaku.

Podawać ciepłe, posypane cynamonem.

 

moje uwagi :

- owsiankę zrobiłam z połowy podanych składników. Wyszła bardzo gęsta, próbowałam trochę rozcieńczyć mlekiem. Następnym razem dam mniej proszku budyniowego i zamiast cynamonu dodam trochę owoców :)

wtorek, 04 maja 2010

festiwal płatków owsianych Szukałam ostatnio jakiego¶ ciekawego przepisu na chlebek bananowy - i znalazłam taki, który przy okazji bardzo pasuje do zorganizowanego przez Joannę Festiwalu płatków owsianych.

Ciasto jest bardzo wilgotne, mocno słodkie, o korzennym smaku - od siebie dodałam do niego pokrojone w kostkę jabłko. W komentarzach wyczytałam, że można dać do ciasta sok jabłkowy - tak też zrobiłam - i trochę się przestraszyłam, że wyjdzie mi zakalec, bo po 1 godzinie pieczenia ciasto było do¶ć płynne (piekłam je w keksówce - gdyby się piekło w szerszej formie,być może byłoby gotowe po tym czasie). Tak czy inaczej w końcu się upiekło i zostało z apetytem zjedzone ;-)

Przepis znalazłam na tej stronie.

 

ciasto bananowo-owsiane

 

Składniki :

  • 90 g masła
  • 200 g cukru ( polecam mniejsz± ilo¶ć, bo ciasto jest bardzo słodkie )
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 125 g m±ki
  • 80 g płatków owsianych błyskawicznych ( dałam zwykłe płatki górskie )
  • 1 łyżeczka sody
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 340 g rozgniecionych bananów
  • 1 pokrojone w kostkę jabłko
  • 60 ml mleka
  • 80 g rodzynek(-nków) - zawsze mam problem z odmian± ;)
  • 250 ml soku jabłkowego


Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajka i ekstrakt waniliowy, ubijać, aż masa stanie się puszysta. Dodać banany, jabłko, mleko i sok jabłkowy - wymieszać.

Wymieszać razem m±kę, płatki owsiane, sodę, sól i cynamon. Zmiksować z mokrymi składnikami. Dodać rodzynki, wymieszać.

Przelać masę do natłuszczonej i wysypanej bułk± tart± formy (u mnie keksówka o wymiarach 30x10 cm - ale polecam szersz± i płask± formę). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez około 1 godzinę (u mnie ciasto potrzebowało 1,5 godziny).

 

ciasto bananowo-owsiane

 

 

 

 
1 , 2