| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TRE¦CI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: mandarynka

sobota, 28 lutego 2009

... czyli nic innego jak mufinki na Bożonarodzeniowy poranek Nigelli. Co prawda Boże Narodzenie już dawno za nami, ale te mufinki s± tak dobre , że można je robić przez cały rok. Przepis leżał i czekał na swoj± kolej - bardzo apetycznie zaprezentowała go Atina - i skusiła mnie opisem i zdjęciami :-) Przy okazji pozbyłam się bardzo kwa¶nych mandarynek, które nadawały się tylko do wypieków ;-))

Mufinki udały się w 100% - s± pyszne , o cytrusowo-korzennym aromacie i pięknym złotym kolorze .

 

korzenne mufinki mandarynkowe z żurawin±

 

Składniki :

  • 250 g m±ki
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 klementynki/mandarynki
  • ok.125 ml tłustego mleka
  • 75 ml oleju lub roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 175 g suszonej żurawiny

do posypania :

  • 3 łyżki cukru trzcinowego



Suche składniki wsypać do miski i wymieszać . Mandarynki dobrze wyszorować , zetrzeć z nich skórkę i wycisn±ć sok. Start± skórkę dodać do suchych składników.

Do soku z mandarynek dodać tyle mleka , aby w sumie było 200 ml płynu. Dodać olej i jajko, lekko ubić - tylko do poł±czenia.

Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać niezbyt dokładnie - tylko do poł±czenia się składników. Dodać żurawinę i jeszcze raz wymieszać. Nałożyć porcje ciasta do formy mufinkowej wyłożonej papilotkami. Posypać cukrem trzcinowym.

Piec w temperaturze 200°C przez około 20 minut. Po upieczeniu ostudzić na kratce.