| < Marzec 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
O autorze
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TRE¦CI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
Akcja: Nie kradnij zdjęć! World Bread Day 2013 - Roundup World Bread Day 2014 - Roundup World Bread Day 2016 - Roundup Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wpisy z tagiem: lawenda

wtorek, 12 stycznia 2010

Dawno temu na gazetowej Galerii Potraw pojawił się przepis na te ciekawe ciasteczka - a jego autork± była Komarka. Przepis wydrukowałam i - z braku lawendowych kwiatków - odłożyłam "na kiedy¶" .

Tego lata dostałam parę gał±zek lawendy i postanowiłam je zasuszyć i wykorzystać potem do wypieków. Długo się zabierałam do pieczenia - aż do dzisiaj, kiedy postanowiłam przywołać trochę lata w to zimowe, ¶nieżne popołudnie. Pomysł był trafiony- kuchnia wypełniła się aromatem cytrusów i lawendy - i na chwilkę ( krótk± ) zapanowało w niej lato.

Ciasteczka s± kruche i aromatyczne - ma¶lane, o delikatnie lawendowym smaku, z cytrusow± nutk± - bardzo przyjemnie się je chrupie. Nawet mój niejadek się skusił i poprosił o dokładkę ! :-)

 

lawendowe serduszka

 

Składniki :

  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka suszonej lawendy
  • 140 g masła
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 1 i 3/4 szklanki m±ki
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • ok. pół szklanku drobnego cukru kryształu do obtoczenia ciastek


Cukier puder wymieszać z lawend±. Dodać masło, skórkę cytrynow± i sól - zmiksować wszystko, aż masło stanie się białe i puszyste. Dodać m±kę i wymieszać. Na końcu dodać żółtka i wymieszać, aż poł±cz± się z ciastem. Z ciasta uformować kulę i wstawić do lodówki na ok.30 minut.

Ciasto rozwałkować na grubo¶ć ok.1,5 cm ( u mnie ok.0,5-1 cm ) i wycinać ciasteczka. Każde ciastko obtoczyć z obu stron w cukrze krysztale. Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok.15 minut - do zrumienienia krawędzi (moje potrzebowały ok.22 minut).

 

serduszka lawendowe

 

serduszka lawendowe