O autorze
Ostatnie wpisy
Zakładki:
1. UWAGA !
2. SPIS TREŚCI
3. BLOGI KULINARNE
4. STRONY KULINARNE
5. STRONY KULINARNE ANGLOJĘZYCZNE i nie tylko:
6. KORZYSTAM Z SZABLONU
7. MóJ DRUGI BZIK
8. KONTAKT @
Tagi
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Wpisy z tagiem: kapusta
wtorek, 18 sierpnia 2015
Bardzo smaczna i prosta wersja sałatki Coleslaw. Polecam od razu przygotować podwójną porcję, bo szybko znika :) W oryginalnym przepisie do sałatki dodawane były listki bazylii - ja je pominęłam, bo nie wszyscy moi domownicy lubią jej zapach. przepis - Kwestia Smaku
Składniki : sałatka :
sos :
opcjonalnie :
Kapustę opłukać, osuszyć. Pokroić drobno w cienkie paseczki. Doprawić solą. Składniki sosu wymieszać i połączyć z kapustą. Ogórka obrać i pokroić w półplasterki. Dodać do kapusty. Dymkę ze szczypiorkiem cienko pokroić i również dodać do kapusty. Wymieszać. Można dodać prażone orzechy lub ziarna słonecznika.
niedziela, 13 listopada 2011
Kolejna potrawa przygotowana przeze mnie do akcji "Gotujemy po polsku" pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl . Tym razem coś z kuchni bieszczadzkiej. Ziemniaczane kotlety z kwaśnym kapuścianym farszem, polane sosem pieczarkowym to smaczne i sycące danie obiadowe. Przepis pochodzi z książki H.Szymanderskiej "Kuchnia polska - potrawy regionalne" .
Składniki :
Kapustę ugotować w małej ilości wody. Cebulę drobno posiekać , podsmażyć na złoto. Zdjąć z patelni, a na tym samym tłuszczu podsmażyć ugotowaną, dobrze odciśniętą kapustę kiszoną. Doprawić ją solą i pieprzem. Ziemniaki obrać i ugotować na sypko. Utłuc lub przepuścić przez maszynkę razem z podsmażoną cebulą. Do gorących ziemniaków dodać jajko, dokładnie wymieszać. Z masy ziemniaczanej ( gorącej lub co najmniej ciepłej ) formować placuszki, układać na nich po łyżce farszu , zlepiać i formować kotlety. Smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron, aż się zrumienią. Podawać z sosem grzybowym ( u mnie był to sos pieczarkowy ) i/lub surówką.
moje uwagi :
wtorek, 15 marca 2011
Bardzo smaczna, uproszczona wersja gołąbków. Idealna, gdy mamy małą kapustę, której liście nie nadają się zbytnio do zawijania. Przepis znalazłam na forum CinCin, a podała go Marg .
Składniki :
Z liści kapusty odkroić zgrubiałe końcówki. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać tłuszcz i zeszklić na nim cebulkę. Do podsmażonej cebuli wrzucić czosnek. Ostudzić. Do miski wrzucić mięso mielone, dodać cebulę z czosnkiem, sól , pieprz, jajko i ryż. Dokładnie wymieszać. Dno naczynia żaroodpornego o pojemności ok. 2,5 litra wyłożyć liśćmi kapusty. Na nich rozsmarować 1/4 farszu. Przykryć kapuścianym liściem. Znów wyłożyć 1/4 farszu. I tak na przemian aż do wyczerpania składników - ostatnią warstwą mają być liście kapuściane. Wierzch przekładańca posolić, popieprzyć i polać paroma łyżkami bulionu lub wody. Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C . Piec przez około 50 minut. Podawać na gorąco, polane ulubionym sosem - u mnie był sos pomidorowy.
wtorek, 29 czerwca 2010
W tym daniu jest wszystko - prawdziwy warzywny misz masz, ale bardzo smaczny. Zrobiłam go trochę inaczej, niż zwykły bigos. Nie dodawałam w ogóle wody, warzywa dusiły się tylko we własnym soku i to zdecydowanie wpłynęło na ich smak. Oczywiście na plus. To mój bardzo udany eksperyment kulinarny :)
Składniki :
Kapustę posiekać tak jak do zwykłego bigosu. Cebule pokroić w drobną kostkę. Cukinie pokroić w grubszą kostkę (razem ze skórką). Papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na małe kawałki. Pomidory pokroić w kostkę (można je wcześniej sparzyć i obrać ze skórki). Ogórka obrać i pokroić w grube plasterki. W dużym garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę. Gdy stanie się przejrzysta, dorzucić paprykę, przesmażyć, dodać cukinię i ogórek. Smażyć przez kilka minut na dość dużym ogniu, cały czas mieszając. Następnie partiami dodawać kapustę, dokładnie mieszając ją ze smażącymi się warzywami. Dodać 2 łyżki Vegety. Jeszcze przez parę minut potrzymać na dużym ogniu (koniecznie mieszać), potem skręcić gaz do minimum i przykryć garnek. Dusić na wolnym ogniu do miękkości. Pod koniec duszenia dodać pokrojone pomidory, poddusić razem ok.10 minut. Warzywa puszczą sporo soku, więc raczej nie ma potrzeby podlewania wodą. Gdy zmiękną, dodać melasę, przecier pomidorowy, sos Tao-Tao oraz tymianek. Wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, papryką i sproszkowanym lub świeżym czosnkiem. Podawać ze świeżym pieczywem lub młodymi ziemniakami. Bigos najlepiej smakuje na drugi dzień po zrobieniu, kiedy smaki się przegryzą.
piątek, 23 kwietnia 2010
Ostatnio moja biblioteczka wzbogaciła się o parę nowych pozycji. Jedną z nich są "Ciasta pikantne i słodkie" Michela Roux . Jest w niej mnóstwo ciekawych przepisów i zdjęć - już od samego oglądania człowiek robi się głodny:) Postanowiłam upiec tartę wykorzystując przepis na kruche ciasto z w/w książki - jak podaje autor, jest ono delikatniejsze i lżejsze od tradycyjnego ciasta na tarty. Rzeczywiście tak jest - spód jest delikatny i kruchy, trzeba uważać przy nakładaniu na talerz, żeby przenieść ukrojony kawałek w całości :)
Składniki : kruche ciasto * :
farsz :
Przygotować kruche ciasto : usypać wzgórek z mąki, zrobić w nim wgłębienie. Włożyć w nie masło, wsypać sól, cukier i dodać jajko. Palcami wymieszać i połączyć składniki na gładką masę. Powoli zagarniać mąkę, ugniatając ostrożnie, aż ciasto nabierze ziarnistej konsystencji. Wlać mleko, delikatnie połączyć palcami z resztą ciasta. Wewnętrzną stroną dłoni wyrabiać ciasto, odpychając je od siebie 4-5 razy, aż będzie gładkie. Uformować z niego kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki na ok.pół godziny. W tym czasie przygotować farsz : na patelni podsmażyć na oliwie drobno posiekaną cebulkę, dodać do niej posiekaną kapustę i grzyby, wymieszać. Dobrze doprawić solą i pieprzem. Ostudzić. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim foremkę ( moja ma średnicę 27 cm ) - wstawić do lodówki na co najmniej 20 minut. Nakłuć widelcem. Na wierzchu ciasta położyć papier do pieczenia i wysypać fasolę (zamiast tego można położyć na wierzchu foremkę o ciut mniejszej średnicy) - wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec przez 20 minut, następnie zdjąć papier/foremkę i ponownie wstawić do piekarnika - tym razem na 15 minut. Żółtka zmiksować ze śmietaną, dodać sól i pieprz. Na upieczonym spodzie ułożyć farsz z kapusty, posypać startym żółtym serem i zalać masą śmietanowo-żółtkową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i piec przez około 15-20 minut. Po upieczeniu natychmiast podawać.
* zagniecione, surowe ciasto można przechowywać w hermetycznym pojemniku w lodówce przez tydzień, a w zamrażarce - przez 3 miesiące.
czwartek, 30 października 2008
Ostatnio zachciało mi się gołąbków - dość dawno je robiłam i zdążyliśmy się już stęsknić za ich smakiem . Ugotowałam cały garnek i mam cichą nadzieję , że uda się chociaż ze dwa lub trzy zamrozić "na zaś" ;)
Składniki :
na farsz :
Z kapusty wyciąć głąb i delikatnie pozdejmować liście , starając się ich nie uszkodzić . Pościnać zgrubiałe części . W garnku zagotować wodę , do wrzątku wkładać liście na ok.1 minutę - tak , żeby zmiękły . Odsączyć . Na sparzone , miękkie liście nakładać farsz , zwijać gołąbki . W dużym garnku położyć na spód liście kapusty ( dzięki temu gołąbki się nie przypalą ) , a na nich układać dość ciasno gołąbki . Wyszły mi dwie warstwy . Oprószyć z wierzchu vegetą i wlać około 0,5 l wody . Przykryć i gotować na małym ogniu , aż kapusta zmięknie ( w razie czego można dolać trochę wody ) . U mnie to było około 1,5 godziny . Podawać polane sosem pomidorowym lub grzybowym .
|